Wat is er zo mooi aan Leeuwarden?

De start van de Elfstedentocht is in Leeuwarden. Maar ik bezoek de Friese hoofdstad ergens halverwege mijn tour langs de Friese elf steden. Ik ga met de trein: de Arriva. En voordat ik mijn eindbestemming Leeuwarden bereik wordt ieder tussenstation zowel in het Frysk als in het Nederlands genoemd. Ik ben al helemaal in de stemming voor De Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief.

Met de trein naar Leeuwarden

De Arriva is dé trein van Noordelijk Nederland. Het is een beetje een kruising tussen een trein en een metro. Dus een lage instap, brede gangen en al het andere is gewoon weggelaten. Alle treinen dragen de naam van een bekende Fries. Zoals Foppe de Haan, Abe Lenstra en Mata Hari. Vanaf het station van Buitenpost tot de eindbestemming Leeuwarden stopt de trein 5 keer.  Opvallend is dat de naam van ieder station zowel in het Frysk als in het Nederlands wordt genoemd.

Kom je met de auto naar Leeuwarden? Ook in de Friese hoofdstad heb je een aantal P&R terreinen waar je gratis of tegen een laag tarief kunt parkeren.

Dichterlijke teksten aan je voeten

Vanaf het station wandel je gelijk de binnenstad in. Maar als goed kijkt waar je je voeten neerzet, zie je iets speciaals. Op verschillende stoeptegels staat een dichterlijke tekstregel; in het Nederlands maar ook in het Frysk. Deze tegels zijn onderdeel van de poëzieroute die bij het station van Leeuwarden begint en waarvan de meeste, van de inmiddels 41 stenen in de historische binnenstad te vinden zijn. Als je de gratis App downloadt of de kaart uitprint dan zie je welke route je moet lopen om alle tegels te vinden.

Onderstaande tegel vond ik voor de hoofdingang van het Medisch Centrum Leeuwarden. Met een wel heel toepasselijke tekst.

leeuwarden gedicht MCL 1

Leeuwarden van bovenaf 

Wil je Leeuwarden liever van bovenaf bekijken? Dat kan ook. Hoewel er in Leeuwarden niet veel hoge gebouwen zijn, behoort de Achmeatoren tot een van de 20 hoogste gebouwen van Nederland. Iedere tweede zaterdag van de maand kun je vanaf deze 115 meter hoge Achmeatoren van een prachtig uitzicht genieten!

Leeuwarden Achmeatoren

Culturele bedrijvigheid in de oude gevangenis

Maar er gebeurt meer in Leeuwarden. De Blokhuispoort, een voormalige gevangenis die lange tijd heeft leeg gestaan, is nu de inspirerende omgeving voor creatievelingen en kleine bedrijfjes. Ook is er een café gevestigd namelijk Café de Bak, die je op de tweede luchtplaats vindt. Hier kun je je aanmelden voor een rondleiding door het bijzondere gebouw. Maar via google streetview kun je ook even binnenkijken.

Wil je een nachtje (of meer) overnachten in deze oude gevangenis? Tegenwoordig is het Alibi Hostel Leeuwarden gevestigd in de Blokhuispoort, midden in  het centrum van Leeuwarden.

Leeuwarden Blokhuispoort

Shoppen in Leeuwarden

Als je van shoppen houdt dan mag je de De Kleine Kerkstraat niet overslaan. Deze straat is door NL streets al een aantal keer gekozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Ook de Oosterstraat is een gezellig straatje met kleine, bijzondere winkeltjes.

Ben je op zoek naar vintage kleding of tweedehands spullen ga dan ook eens naar Omrin Estafette, gevestigd aan de Zwettestraat 9-15 even buiten het centrum van Leeuwarden. In deze kringloopwinkel vind je een schat aan tweedehands spullen. Ook beschikken ze daar over een zogenaamde pimpafdeling waar ze van “oude meuk” prachtige design items maken.

Leeuwarden pimp afdeling
De Pimpafdeling van Estafette

Maar ook als je op zoek bent naar merkkleding voor een scherpe prijs moet je eens rondneuzen op de kledingafdeling van Estafette: Estafashion. Hier verkopen zij tweedehands merkmode van top kwaliteit. De kledingcollectie wordt in het voor- en najaar vernieuwd en is geselecteerd op kwaliteit. Ook is het mogelijk om kleding die je zelf niet meer draagt maar nog prima bruikbaar is in te brengen in een van de 7 winkels verspreid over Fryslân.

Even weg van de stadsdrukte

Ik ben gek op hofjes. Van die verstilde plekken in de stad, waarvan je de ingang vaak over het hoofd ziet. Maar als je die eenmaal hebt gevonden en naar binnen loopt, je de drukte van de stad helemaal bent vergeten. Gelukkig vind je ook een paar hofjes in de Friese hoofdstad. Tussen de Groeneweg en de Grote Kerk ligt de Bredeplaats, een van de fraaie binnenplaatsen van de oude stad: Luilekkerland genaamd. Op Straatnamen staat er dit over vermeld:

Er is in Nederland maar één echt Luilekkerland, en dat ligt in het oude centrum van Leeuwarden. Daar ligt een hofje met een rijtje huisjes die aan het begin van de zeventiende eeuw werden gebouwd voor de allerarmsten van de stad. Waarschijnlijk woonden er alleen vrouwen. Ze hoefden niet te betalen voor de huisjes (dat deed de kerk) en ze kregen eten en een kleine toelage. Genoeg te eten zonder dat je ervoor hoeft te werken. Dit is waarschijnlijk de reden waarom dit hofje in de volksmond de naam ‘Luilekkerland’ kreeg.

Een ander opmerkelijk monument is het oude Bagijnenhofje. Dat op een tiental meters loopafstand van de Grote of Jacobijne Kerk ligt. De bewoners van deze prachtige plek zijn uitsluitend vrouwen van 35 jaar of ouder, die bewust voor deze woonvorm hebben gekozen.

Ben jij weleens in Leeuwarden geweest?

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Wat is er zo mooi aan Leeuwarden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.