Gratis to do's in Antwerpen

12 Gratis to do’s in Antwerpen

Als je in Antwerpen bent dan ben je er echt helemaal tussenuit. Deze Belgische stad heeft zoveel moois te bieden en dat op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Met NS International reis je in nog geen 2 uur tijd van Amsterdam CS naar hartje Antwerpen. Waar je op loopafstand veel leuke dingen kunt ondernemen. In deze blog vind je niet 10 maar 12 gratis to do’s in Antwerpen. 

1. Het station van Antwerpen

Kom je met de trein dan val je bij aankomst met je neus in de boter. Het Centraal Station van Antwerpen is namelijk één van de mooiste stationsgebouwen in Europa. Neem dus rustig de tijd om dit mooie gebouw te bewonderen, voordat je je in het Antwerpse leven stort.

Wist je dat je vanaf ieder station in Nederland een ticket naar Antwerpen kan boeken? En vaak ook nog voor dezelfde (lage) prijs dan wanneer je vertrekt vanaf Amsterdam of Rotterdam? Je bent wel wat langer onderweg maar het scheelt wel in de kosten. In ‘Hoe je kan besparen als je met de trein naar Antwerpen reist‘ lees je er meer over.

gratis to do's Antwerpen Station

2. Stadswandeling maken

Wil je geen high light in Antwerpen missen? Zet dan de app van izi.TRAVEL in je telefoon. Met deze app kun je verschillende wandelingen langs de toeristische trekpleisters maken. Maar je komt ook op minder bekende plekken.

3. Begijnhof

Het Antwerpse Begijnhof in de Rodestraat 39, 2000 Antwerpen is misschien niet zo beroemd als die in Brugge of Gent, maar deze ‘geheime tuin” in het hart van Antwerpen moet je zeker even bezoeken.

4. Uitzicht over Antwerpen

In de wijk ’t Eilandje – op loopafstand van het Historisch Centrum vind je het Museum Aan de Stroom, in de volksmond MAS genoemd. Vanaf dit moderne gebouw heb je een prachtig uitzicht over de stad. En dit uitzicht kost je helemaal niets. Als je met de roltrappen naar boven gaat kun je helemaal gratis het panoramadak op de 10-de verdieping bezoeken.  

5. Gratis straatkunst

Hou je van kunst, maar heb je geen zin om een museum in te gaan? Met de Antwerp Museum App ontdek je de mooiste muurschilderingen en graffitikunst. En die app kun je gratis downloaden. In deze blogpost vind je meer informatie over deze app plus een aantal foto’s van de kunstwerken die je onderweg tegen kan komen.

straatkunst gratis tot do's Antwerpen

6. Wandel onder de rivier de Schelde door

Vergeet ook niet om via de Voetgangerstunnel naar Linkeroever te gaan. Niet alleen voor het zicht op de Antwerpse skyline dat je daar hebt, maar ook om deze bijzondere tunnel midden in het centrum van de stad te bewonderen. De Sint-Annatunnel – of Voetgangerstunnel, zoals de Antwerpenaars hem noemen – werd in 1933 geopend. En je kunt deze tunnel nog steeds betreden via de authentieke houten roltrappen, die bij de opening een waar unicum waren. 

10 Gratis to do's in Antwerpen

7. Joods Antwerpen

Na de tweede wereldoorlog vestigden veel Chassidische Joden die de oorlog hadden overleefd zich in Antwerpen. Deze Antwerpse Joden wonen vooral in de wijk naast de diamantwijk, op enkele minuten loopafstand van het centraal station. Deze wijk noemt men ook wel Joods Antwerpen. Hier kom je steeds Chassidische Joden tegen. Te herkennen aan hun lange zwarte kledij, hun pijpenkrullen en hun opvallende hoofddeksels. De Joodse gemeenschap in Antwerpen telt circa 20.000 personen en is na New York, Londen en Jeruzalem een van de grootste gemeenschappen van charedische (ultra-orthodoxe) joden ter wereld. Bron: Wikipedia

8. De Stadsfeestzaal

Nog een mooi gebouw waar je zomaar even binnen kunt wippen is de Stadsfeestzaal. In vroeger tijden een feest- en tentoonstellingszaal, tegenwoordig een moderne shoppingmall waarin bekende ketens vertegenwoordigd zijn.

Gratis to do's in Antwerpen

9. China town

Op loopafstand van het centraal station vind je China town. Deze buurt, of eigenlijk straat is niet heel bijzonder maar je kunt er wel terecht voor als je op zoek bent naar Aziatische lekkernijen en dito eettentjes. Natuurlijk vind je er ook een imposante Chinese poort. 

10. Het Havenhuis

Het Havenhuis is een gebouw dat je niet kunt missen als je in Antwerpen bent. Dit hippe gebouw met wortels in het verleden is het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen. Je kunt het gebouw met een gids bezoeken en genieten van het panoramisch uitzicht over de haven en de stad. Maar je kunt ook op het plein heel veel foto’s maken van dit fotogenieke gebouw.

Gratis to do's in Antwerpen

11. Plantentuin den Botaniek

Midden in het centrum vind je Plantentuin, Den Botaniek. Een unieke plek in de stad vol bijzondere planten en bomen. Je vindt de Plantentuin – den Botaniek in de Leopoldstraat 24 2000 Antwerpen. Dit is aan de zuidkant van het oude centrum, vlakbij het Modekwartier. De tuin is niet groot, maar groot genoeg om even rond te lopen.

12. De Vlaeykensgang, het ‘geheime’ straatje van Antwerpen

Het was even zoeken naar de Vlaeykensgang. Maar we hebben ‘em gevonden. Midden in het historische centrum van Antwerpen kun je via een bijna geheime, doorgang een heel smal straatje met schilderachtige huizen en binnenplaatsjes uit de middeleeuwen vinden. De Vlaeykensgang is niet groot, je bent er zo doorheen, maar is zeker de moeite waard om even in rond te kijken. De ingang van de Vlaeykensgang is niet gemakkelijk te vinden. Als je niet weet waar die is, loop je er zo voorbij. De Vlaeykensgang verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Er zijn twee ingangen, dus je kunt door het steegje heen lopen.

Antwerpen

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.