met de auto op wintersport

Met de auto op wintersport? Dit moet je niet vergeten!

Ga je met de auto op wintersport? Dan is het belangrijk om sneeuwkettingen, antivries en warme kleding mee te nemen. Controleer ook je bandenspanning en zorg voor een goede voorbereiding op winterse omstandigheden. Maar dat is nog niet alles. Waar je allemaal aan moet denken als je met de auto op wintersport gaat lees je in deze blog.

Met de auto op wintersport

De meeste wintersporters gaan met de auto richting de skigebieden en daarmee is de auto het populairste vervoersmiddel. En dat snap ik wel. Je kunt van alles meenemen, je bepaalt zelf wanneer je vertrekt en bent van niemand afhankelijk. Toch zijn er dingen waar je rekening mee moet houden als je met de auto op wintersport gaat. Zo maken wisselende weersituaties het niet alleen voor jou als bestuurder, maar ook voor de auto een stuk zwaarder. Hou dus rekening met onderstaande punten.

met de auto op wintersport

Winterbanden

Ga om te beginnen nooit met een auto zonder winterbanden op wintersport. Winterbanden zijn speciaal gemaakt zijn om tijdens winterse omstandigheden en bij lage temperaturen te rijden. Daarnaast zijn winterbanden niet alleen veel veiliger, in sommige landen zijn ze zelfs verplicht.

Sneeuwkettingen

Als je met de auto richting de sneeuw gaat zijn naast winterbanden, sneeuwkettingen essentieel voor grip op besneeuwde wegen. Zorg er voor dat je niet alleen passende sneeuwkettingen bij je hebt maar dat je ze ook op de juiste manier omdoet. Ga desnoods thuis een keer oefenen. Vergeet ook niet om de kettingen op een plek in de auto te leggen waar je makkelijk bij kunt. Je zal namelijk niet de eerste zijn die de hele auto moet uitladen om bij de sneeuwkettingen te kunnen.

met de auto op wintersport

Sneeuwsokken

Wist je dat je in plaats van sneeuwkettingen ook sneeuwsokken auto kunt gebruiken? Deze slimme hoezen die je over de band van je auto heen trekt, zijn gemaakt om jouw voertuig veilig door winterse omstandigheden te loodsen. Kortom, een handige oplossing bij winterse omstandigheden en gemakkelijker te monteren dan traditionele sneeuwkettingen.

Het gebruik van sneeuwsokken is niet in alle wintersportlanden toegestaan. De wetten en regels kunnen per land verschillen. Controleer dit vóór dat je vertrekt.

Ruitenvloeistof

Het klinkt misschien logisch, maar er zijn zat mensen die hun fles ruitenvloeistof vergeten als ze met de auto op wintersport gaan. Of dat er nog ruitenvloeistof van de zomerperiode in de auto zit. En daar heb je weinig aan in winterse omstandigheden. Koop dus altijd wintervloeistof die tegen minimaal -20 °C kan en zorg ook dat je een fles extra ruitenvloeistof meeneemt.

Check de bandenspanning en het oliepeil

Ook is het verstandig om de auto voor vertrek na te lopen. Rij met de auto naar het benzinestation om de bandenspanning te controleren. Met een speciaal apparaat kun je de bandenspanning niet alleen checken. Je kunt je banden indien nodig ook oppompen. Controleer gelijk ook het oliepeil en vul die eventueel bij.

Verplichte onderdelen die je niet moet vergeten

Vergeet ook niet dat er dingen zijn die je zeker bij je moet hebben als je met de auto op wintersport gaat? Deze verplichte onderdelen, maar ook spullen die ik je aanraadt mee te nemen zet ik even op een rijtje.

 1. Gevarendriehoek. Zorg ervoor dat je er makkelijk bij kunt;
 2. Veiligheidshesjes voor alle inzittenden;
 3. EHBO-trommel, van stevig materiaal en die vuil-dicht is;
 4. IJskrabber, om je autoruiten van ijs te ontdoen als je met de auto gaat rijden; 
 5. Bezempje of stoffer om je auto sneeuwvrij te maken;
 6. Verzekeringspapieren. Zoals de gegevens van de autoverzekering en het polisnummer van je reisverzekering;
 7. Milieusticker, in Duitsland en Frankrijk zijn er steeds meer milieuzones;
 8. Vignet, verplicht in Oostenrijk en Zwitserland.
 9. Reservelampjes. Is er een lampje stuk, dan moet je deze meteen vervangen. Word je aangehouden en je hebt geen reservelampjes aan boord? Dan kun je een flinke boete krijgen;
 10. Alcoholtest, een alcoholtest is in Frankrijk verplicht, maar je krijgt geen boete als je deze niet bij je hebt; 
 11. Reservesleutel, voor het geval je de autosleutel verliest.
 12. Extra ruitenvloeistof. Je sproeit namelijk veel vaker dan in Nederland en daardoor gaat je ruitenvloeistof veel sneller op.

Met de auto op wintersport? Dit moet je niet vergeten!

Als je alle onderdelen hebt verzameld is je auto klaar om te vertrekken. Nu jij nog. Want naast je ski-uitrusting, extra warme kleding en een tas vol broodjes, drankjes en lekkers voor onderweg, is het slim om een paar fleece dekens mee te nemen. Want als je onverhoopt langs de weg stil komt te staan, is het belangrijk dat je warm blijft. Een aantal waxinelichtjes plus aansteker in de auto doen vaak ook wonderen. Ook is het handig om een oude handdoek, wc-rol, handschoenen en matje mee te nemen. Voor het geval je sneeuwkettingen om moet leggen. Want je wilt natuurlijk niet met een vieze broek en vieze handen op je vakantiebestemming aankomen.

Kortom een goede voorbereiding zorgt er niet alleen voor dat je autorit gladjes verloopt. Maar ook dat jij vol zelfvertrouwen op vakantie gaat.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.