Maak je gebruik van NS samenreiskorting? Dan maak je zo een code aan

Als je tijdens je treinreis wilt profiteren van samenreiskorting, dan heb je sinds 19 februari 2024 een online code nodig. Hoe je zo’n samenreiscode aanmaakt en wat er nog meer is veranderd als je gezamenlijk een treinkaartje koopt lees je in deze blog.

Wat is samenreiskorting?

Voordat ik inga op de veranderingen omtrent samenreiskorting, zal ik eerst uitleggen wat voor korting dit is. Heb je een NS-abonnement en reis je in de daluren of het weekend met de trein, dan kunnen maximaal 3 medereizigers voor 40% met jou meereizen. Jullie worden aan elkaar gekoppeld met een samenreiscode waardoor duidelijk wordt dat jullie als reisgenoten bij elkaar horen.

De samenreiskorting is bedacht met het idee dat mensen met een treinabonnement, 40 procent korting cadeau kunnen geven aan een meereizend familielid, vriend of collega. Helaas wordt hier weleens misbruik van gemaakt en kunnen reizigers die wel een treinkaartje met samenreiskorting hebben, bij controle niet aangeven wie hun reisgenoot is. Wat kan leiden tot vervelende situaties aldus een artikel op NOS.

Samenreiskorting is trouwens wat anders dan een groepsticket daluren. Hiermee reis je voordelig met een groep (van 2 t/m 7 personen) tijdens de daluren.

Waarom is bij samenreiskorting een online code nodig?

Vandaar dat de NS het een stuk lastiger heeft gemaakt om gebruik te maken van samenreiskorting. En moet je volgens Reizigersvereniging Rover, flink wat voorwerk doen als je iemand anders met korting met je mee wil laten reizen. De NS heeft namelijk besloten dat degene met een treinabonnement, van te voren een code moet aanmaken en die code moet delen met zijn of haar reisgenoot. Daarnaast moeten de reisgenoten tijdens de reis bij elkaar in de buurt zitten. Hierdoor moet het voor de conducteur duidelijker zijn wie met wie meereist en vervelende discussies tot het verleden behoren.

Hoe werkt de online code?

Omdat ik zelf een flex-abonnement heb kreeg ik van de NS een e-mail waarin ze uitleggen wat je moet doen, als je in de daluren een vriend of vriendin met korting wilt meenemen. Dan doe je het volgende:

  • Log in met je NS-account op Mijn NS via ns.nl of NS-app*. Heb je nog geen NS-account, vraag dit dan gratis aan.
  • Op je startpagina zie je een blokje ‘Samenreiskorting’ staan.
  • Kies ‘Deel samenreiscode’.
  • Op het volgende scherrm zie je de samenreiscode. Deze deel je met je vriendin via bijvoorbeeld e-mail of WhatsApp.

* als je NS-app nog niet bijgewerkt is, word je vanzelf doorverwezen naar ns.nl.

Je vriendin heeft 3 dagen de tijd om met de samenreiscode haar Samenreiskorting te regelen. Ze volgt de link in het bericht dat ze van jou gekregen heeft. Nu zijn er twee opties:

  • Heeft ze NS abonnement (er zijn verschillende abonnementen waarmee je doordeweeks en in het weekend met korting kan reizen), dan logt ze met haar NS-account in op Mijn NS via ns.nl of NS-app om met de samenreiscode Samenreiskorting aan te zetten.
  • Heeft ze geen NS Flex-abonnement, dan gaat ze naar de webshop van ns.nl en koopt daar met de samenreiscode een Samenreisticket Enkele Reis of Dagretour.

Kort samengevat komt het erop neer dat je vanaf 22 april niet meer via de kaartjesautomaat een samenreis-kortingskaartje kan kopen, maar dat de abonnementhouder een unieke samenreiscode in de NS-app aanmaakt en die code deelt met de reisgenoot. Met die code kan een ticket met samenreiskorting gekocht worden in de NS app. Tijdens de treinreis is het de bedoeling dat je een plekje vindt in dezelfde coupé.

Is deze verandering ook een verbetering?

Of deze verandering een verbetering is weet ik niet. De tijd zal het leren. Nadeel is dat mensen die niet digitaal vaardig zijn, zoals sommige ouderen, aan het kortste end trekken. Na 22 april kun je namelijk niet meer via de kaartjesautomaat zo’n kortingskaartje kopen. Bovendien zijn er nog maar weinig servicebalies op de stations die hulp kunnen bieden. Daarnaast lijkt het mij wel wat gedoe om een code aan een ander te geven. Maar misschien valt het ook wel mee en moet gewoon wat meer informatie inwinnen voor je op reis gaat.

Heb jij al kennisgemaakt met de nieuwe manier van samenreiskorting?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.