onweer tijdens het wandelen

Wat te doen bij onweer tijdens het wandelen

Toen ik laatst ging wandelen werd ik verrast door een onweersbui. En omdat ik vaak niet weet wat ik op zo’n moment moet doen schiet ik gelijk in de stress. Want wat moet je doen bij onweer? En hoe weet je hoe ver de bliksem verwijderd is? Voor deze blogpost heb ik daarom maar eens uitgezocht wat je moet doen bij onweer tijdens het wandelen.

Wat moet je doen bij onweer tijdens het wandelen?

Het beste advies is om bij naderend onweer niet te gaan wandelen. Dat is duidelijk. Vandaar dat het verstandig is om van te voren de weersverwachtingen in de gaten te houden. Word je onderweg toch overvallen door een onweersbui, doe dan het volgende:

  • Bij naderend onweer kun je het beste ergens naar binnen gaan en daar wachten tot de bui over is getrokken. Het is daarom handig om altijd even (de app) buienradar te raadplegen als je gaat wandelen.
  • Loop je in het open veld en het begint te rommelen. Zorg dan dat jij niet het hoogste punt wordt. Maak jezelf daarom zo klein mogelijk. Bijvoorbeeld door op de hurken te gaan zitten met de voeten tegen elkaar en doe je handen over je oren. Op deze manier kan de stroom niet door het lichaam lopen.
  • Ben je met een groep, blijf dan niet bij elkaar. Maar verspreid je en ga gehurkt zitten zoals hierboven staat beschreven.
  • Schuil nooit onder bomen, een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering. Maar kies een plek waar veel kleine bomen bij elkaar staan. Neem dezelfde gehurkte houding aan als hierboven beschreven,
  • Gebruik nooit een paraplu. Je kunt je beter laten natregenen, dan dat je de bliksem via de paraplu naar je toe trekt.
  • Als je een metalen bril of andere metalen voorwerpen draagt (bijvoorbeeld een riem, tas of rugzak) dan is het verstandig om die tijdens het onweer af te doen.
  • Maak tijdens het onweer geen gebruik van een mobiele telefoon.

Waar kun je het beste schuilen en waar niet?

Ga tijdens onweer ergens schuilen, bijvoorbeeld in een Rustpunt. Blijf dan weg van de ramen. Ook in je auto ben je veilig. Een auto is een soort stalen kooi op luchtbanden, dus geïsoleerd t.o.v. de grond. De natuurkundige benaming van een dergelijk metalen omhulsel, waar van buitenaf geen elektromagnetische straling en ook geen bliksem in kan komen, is “Kooi van Faraday”. Hou wel alle ramen en deuren gesloten. Helaas bieden bushokjes, carports, open schuilplaatsen geen enkele bescherming.

Hoe weet je hoe ver de bliksem verwijderd is?

Het bekende gerommel dat je na de bliksemflits hoort is de donderslag. Die donderslag komt altijd na de bliksemflits. Dat komt omdat geluid langzamer gaat dan het licht. Dus als je een donderslag hoort is eigenlijk de bliksemflits al voorbij. Als je wilt bepalen hoe ver de bliksem verwijderd is, dan kun je de seconden tellen tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder.

Handig om te weten: Geluid legt 1000 meter af in 3 seconden. Als je de tijd tussen de bliksemflits en de donderslag opneemt, kun je uitrekenen hoever het onweer is verwijderd. Volgt 3 seconden na de flits de donderslag, dan is het onweer dus 1 kilometer verderop. Bij 6 seconden is het onweer 2 kilometer verderop, bij 9 seconden 3 kilometer en zo verder…

Ik hoop dat ik je door dit artikel een beetje gerustgesteld hebt. En weet wat je kunt doen als je aan het wandelen bent en in de verte gerommel hoort. Ben je op de fiets, op het water of op de camping en wil je weten wat je moet doen als het gaat onweren? Kijk dan even op de website van de ANWB waar je nog meer tips kunt vinden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.