e-bike op fietsendrager vervoeren

10 tips om je e-bike veilig op de fietsendrager te vervoeren

De vakantie is begonnen. Op de snelweg zie ik veel auto’s met fietsen op een fietsendrager. De een nog zwaarder beladen dan de ander. Ik hou mijn hart vast. Op sommige fietsendragers staan stadsfietsen waar de boodschappenkrat nog op het rek zit, maar ik zie ook elektrische fietsen met wapperende fietstassen. Het ziet er doodeng uit. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar tips om je e-bike veilig op de fietsendrager te vervoeren.

Kan de e-bike op de fietsendrager?

Iedereen lijkt tegenwoordig zijn e-bike mee op vakantie te nemen. En dat geldt ook voor ons. Want toen wij allebei een elektrische fiets kochten hebben wij gelijk een nieuwe fietsendrager aangeschaft. Een die geschikt is voor een e-bike. Voor elektrische fietsen heb je namelijk een speciale fietsendrager nodig die je monteert op je trekhaak. Want e-bikes zijn zwaar en moeten daarom extra goed bevestigd worden. Maar er zijn meer dingen waar je op moet letten als je je e-bike veilig wilt meenemen.

10 tips om je e-bike veilig op de fietsendrager te vervoeren

 • Zet de fietsendrager altijd goed op je trekhaak. Neem dus rustig de tijd om te ontdekken hoe jouw fietsendrager gemonteerd moet worden.
 • Verwijder voordat je de e-bike op de fietsendrager zet de fietskrat, fietstassen maar haal ook de kinderzitjes eraf.
 • Haal ook de accu van je fiets. Dit scheelt namelijk enorm in gewicht.
 • Plaats daarna de zwaarste fiets het dichtst bij de trekhaak. De tweede fiets zet je daarvoor.
 • Maak eerst de grijparmen vast aan de fiets en zet daarna pas de wielen vast met de ‘straps’.
 • Plaats de fietsen ‘kruisgewijs’: dus in tegenovergestelde richting. Hierdoor wordt het gewicht beter verdeeld.

Extra tip: staan de fietsen op de fietsendrager? Maak er dan een foto van en sla de foto op in je telefoon. Kun je altijd even nakijken welke van de 2 fietsen het eerste op de fietsendrager moet.

 • Zet niet alleen je fietsen op de fietsenrek op slot om fietsdiefstal te voorkomen. Maar doe ook de fietsdrager met een slot vast aan de auto.
 • Vergeet niet om de fietsen met spanbanden extra vast te zetten. Mocht er toch iets mis gaan, dan zorgen de spanbanden voor extra zekerheid.
 • Rij niet onnodig hard. De achterkant van de auto heeft meer gewicht waardoor de kans op slippen groot is.
 • Ben je op weg met een fietsendrager met e-bikes? Stop dan regelmatig even op een parkeerplaats om te controleren of de fietsen nog (steeds) goed vastzitten.
 • Gebruik je de fietsendrager niet zo vaak. Maak dan een filmpje. Dan kun je altijd even terugkijken op welke manier je de fietsendrager op de trekhaak moet plaatsen.

Wil jij ook je fiets meenemen op de auto? Bij de ANWB verkopen ze heel veel verschillende fietsendragers. Voor de e-bike, maar ook op je trekhaak, je achterklep of op het dak. Weet je niet zeker of de fietsendrager op jouw auto past? Kijk hier of de fietsendrager past.

Weet jij wat je kunt doen om het verbruik van de accu van je e-bike te verlagen? Ik vond 10 tips waarmee je kunt voorkomen dat de accu van je e-bike te veel verbruikt.

Wat voor fietsendrager gebruik jij om je fietsen te vervoeren?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.