Havixhorst 1

3 Redenen waarom je een keer Havixhorst moet bezoeken

Tussen De Wijk en Meppel, in het uiterste zuidwesten van Drenthe vind je landgoed De Havixhorst. Je kunt hier niet alleen chique dineren, er zijn nog 3 redenen waarom je zeker een keer Havixhorst moet bezoeken. Welke dat zijn vertel ik in deze blogpost.

De Havixhorst

Als je de auto parkeert bij Havixhorst dan vallen gelijk een paar dingen op. Als eerste natuurlijk de statige uitstraling van dit middeleeuwse landhuis. Maar kijk je naar boven dan zie je op het dak 2 nesten met broedende ooievaars. Maar dat is nog niet alles. In de omgeving kun je heerlijk wandelen, er is een prachtige beeldentuin en je ziet hier heel veel ooievaars.

Havixhorst, een edelmanshuis wat ruim tweehonderd jaar eigendom is geweest van de familie De Vos van Steenwijk, is sinds 1981 van Het Drentse Landschap. In de havezate is een gerenommeerd hotel-restaurant gevestigd maar De Havixhorst is ook een prima uitvalsbasis voor een wandeling over het lommerrijke landgoed.

Landgoederenroute de Havixhorst

In de achtertuin van De Havixhorst vind je het Reestdal, waar een mooie wandelroute is uitgezet over de drie grootste landgoederen van de Reest: De Havixhorst, Dickninge en Voorwijk. De landgoederen bestaan uit kleine essen, weitjes, bossen, heideveldjes en kleine moerassen. Her en der staan prachtige rietgedekte boerderijen.

De lengte van de wandelroute is ongeveer 8,5 km, maar valt in de praktijk wat langer uit. De start is op de parkeerplaats De Havixhorst. Honden zijn toegestaan mits aangelijnd.

De Lokkerij

Onderweg kom je niet alleen prachtige 19e-eeuwse landhuizen en mooie boerderijen tegen, ook de ooievaar laat zich regelmatig zien. In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren ooievaars bijna uitgestorven, maar nu zijn ze weer helemaal terug.

Om het uitsterven van de ooievaar tegen te gaan, heeft Vogelbescherming Nederland een herintroductie project opgezet. De Lokkerij maakt deel uit van dit project. In 1981 startte het station met twee broedparen en tien jonge ooievaars. Geleidelijk kwamen er steeds meer broedparen, die hun jongen met succes hebben grootgebracht. Nu bestaat De Lokkerij uit ongeveer 175 broedparen, die in de wijde omgeving van het Reestdal hun nesten hebben gebouwd.

Wil je nog meer ooievaars zien? In deze blogpost lees je waar de beste plekken zijn om ooievaars te spotten.

De beeldentuin

De beeldentuin van De Havixhorst moet je zeker niet overslaan. In deze prachtige tuin is sinds juni 2008 een bijzondere verzameling beelden te zien. Waaronder een aantal bustes van (voormalig) koningin Beatrix. Bovendien is deze beeldentuin ook nog eens gratis toegankelijk.

Tips & weetjes

  • Wil je een keer chique overnachten? Via Booking.com kun je een kamer in Havixhorst boeken. Is deze kamer wat boven je budget, via Natuurhuisje of Heerlijkehuisjes vind je altijd wel een onderkomen in deze prachtige omgeving.
  • Wil je op de fiets de omgeving van De Havixhorst verkennen? Op Fietsen123.nl staat een fietsroute met knooppunten die je langs alle bezienswaardigheden leidt.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.