Stadswandeling door Hasselt

Een frisse kijk op: stadswandeling door Hasselt

Ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, ligt Hanzestad Hasselt. Een karaktervolle stad dat in 1252 stadsrechten kreeg en waar ruim 75 monumenten te bewonderen zijn. Tijdens deze stadswandeling door Hasselt krijg je goede indruk van dit leuke stadje met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en maak je kennis met het rijke verleden van dit bedevaartsoord.

Hanzestad Hasselt

Als ik van Meppel via provinciale weggetjes (het is maar 15 kilometer rijden) naar Hasselt rij zie ik in de verte de grote kerk opdoemen. Ik weet niet of dat komt omdat Hasselt op een zandrug ligt, en daardoor hoger ligt dan de rest van de omgeving. Of dat de kerk een enorm bouwwerk is. Ik weet in ieder geval wel dat ik de goede kant op rij. Er is namelijk nog een Hasselt. In België is een plaats met dezelfde naam.

Het Overijsselse Hasselt is een van de 9 Hanzesteden van ons land, maar ook een van de oudste bedevaartsoorden in Nederland. Wat duidelijk te merken is aan de pelgrimsroutes die in Hasselt uitkomen. Namelijk het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen.

Stadswandeling door Hasselt

Stadswandeling door Hasselt

Zelf kies ik liever de wandelroute van ongeveer een uur door het historische centrum van Hasselt, die ik vind op de website wandelen in Deventer. Je kunt op de website een PDF downloaden met een routekaartje en een beschrijving van een groot aantal historische panden die je onderweg tegenkomt.

Ook op de website van Routeyou kun je de stadswandeling vinden. Die je deze link kunt downloaden. Het is ook mogelijk met je smartphone te navigeren.

Stadswandeling door Hasselt

Met hulp van het uitgeprinte routekaartje, begin ik deze Hanzestadswandeling bij het brugwachtershuisje aan de Kaai. Vervolgens loop ik richting de Grote- of St. Stephanuskerk, het niet te missen kerkgebouw waarover zoveel te vertellen is. Wat van dichtbij echt een enorm kerkgebouw is. Graag had ik de kerk van binnen bekeken, maar helaas, de deur was hermetisch gesloten.

Stadswandeling door Hasselt

In de zomermaanden zijn er in de grote kerk van Hasselt orgelconcerten en kun je de toren beklimmen. Groepen kunnen ook een bezoek brengen aan de kerk en ‘hoog op zolder’ over de gewelven lopen.

Ik loop een rondje om de kerk en zie rechts naast de ingang een reliëf van witte natuursteen. Met daarop een afbeelding van twee lauwertakken en van een groep mensen die weggevoerd worden. De tekst Gedenk het leed van onze Joodse stadgenoten, zegt genoeg.

Stadswandeling door het historische centrum van Hasselt

In de stad vind je trouwens veel meer historische gebouwen zoals het Oude Stadhuis, nu in gebruik als Toeristisch Informatie Punt (TIP). Je kunt er gewoon binnenlopen voor wat gratis folders over de omgeving. Of om een kijkje te nemen in dit mooie oude gebouw. In het Oude Stadhuis is een wapenverzameling en schilderijencollectie te zien.

Ook vind je er het Armenhuis. Wat eerst een brouwerij van een adellijke familie was. Maar later een Armenhuis waar wezen en oude en gebrekkige lieden van de Hervormde godsdienst werden verpleegd. Omdat deze mensen mochten werken werd er in 1778 in het pand een spelden- en een tabaksfabriek gevestigd.

Hoewel er in Hasselt veel oude panden bewaard zijn gebleven is er van de oude stadsmuren en stadspoorten weinig over. De Vispoort of ook wel de Waterpoort genoemd, uit de 14e eeuw, is het enige wat er nu nog is.

Het rijke verleden van Hasselt

Net als in Amsterdam (en Meppel) heeft ook Hasselt een grachtengordel waar rijke kooplui en de notabelen woonden. De Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht met hun bruggen, kades en sluizen zijn opmerkelijk gaaf bewaard gebleven en vormen het hart van het beschermd stadsgezicht.

Via het Bolwerk aan de Baangracht bereik je het St. Mariaklooster. Een zelfvoorzienend klooster met een eigen kerk, bakkerij en brouwerij. In de Nieuwstraat vind je de voormalige lagere school en het huis de bonte Os. De koe in de gevelsteen symboliseert een zogenaamde krijgslist. Wat betekent dat bij een belegering Hasselt de vijand zal ontmoedigen. En lieten ze, om te laten zien dat er nog genoeg voedsel was, een koe over de stadswallen lopen.

De Kalkovens

Als je de grachten achter je laat loop je richting de kalkovens. Het branden van schelpen tot kalk is één van de oudste industriële activiteiten in Nederland. In Hasselt is er al in 1504 sprake van een schelpkalkbranderij. In de loop der tijd zijn er nieuwere kalkovens gebouwd en oude vervallen kalkovens gesloopt. Pas in 1990 viel het doek en werd de laatste oven gedoofd.

De ovens zijn inmiddels gerestaureerd en zijn als museum te bezoeken. Je kunt er een expositie bezichtigen over de geschiedenis van het complex.

Even verderop in de Rosmolenstraat, vind je zeven kleine huisjes, speciaal gebouwd voor “olde arme vrouwen”. Oorspronkelijk werden deze zeven huisjes aan de voormalige gasthuiszaal vast gebouwd als provenierswoningen. Een soort wooncomplex waar bewoners zich voor een eenmalig bedrag inkochten en vervolgens levenslang ‘gratis’ kost en inwoning genoten. In Hasselt waren de huisjes eigendom van het gasthuis en het beheer viel onder het weeshuis. Bij de restauratie van 1980 werden de zeven huisjes samengevoegd tot twee woningen.

Wat kun je nog meer doen in Hasselt?

  • Kom je met de auto naar Hasselt? In veel blauwe parkeervakken in het centrum mag je maar een uur parkeren. Iets buiten het centrum kun je wel gratis je auto kwijt. Namelijk in de Wilhelminalaan en aan het Meyersbolwerk.
  • Wil je de kalkovens bezoeken. Op de website vind je meer informatie en de openingstijden.
  • Kom je met de camper dan tref je het in Hasselt. Er zijn 2 camperplaatsen, namelijk Camperparkinghasselt.nl en camperplaats de Zwolsedijk.
  • In Hasselt vind je op verschillende plaatsen laadpunten om je e-bike op te laden.
  • Wil je Hasselt van het water bekijken? Tegenover de kalkovens vind je Hanze bootverhuur, waar je verschillende bootjes kunt huren om door de grachten te varen.
  • Vlakbij Hasselt vind je De Veldschuur in het natuurgebied ‘Olde Maten’. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen en genieten van een stuk ongerepte natuur.
  • De 177 treden van de toren van de Grote Kerk of Stephanuskerk beklimmen kan ook. Eenmaal boven heb je fantastisch uitzicht over Hasselt en haar omgeving. Aanmelden kan op afspraak. Meer informatie vind je hier.

Ben jij weleens in Hasselt geweest?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.