broodbakmachine

Alles wat je wil weten over een broodbakmachine

In de jaren negentig had opeens iedereen een broodbakmachine en trok de geur van vers gebakken brood door menig huisgezin. Maar hoe is dat nu? Heb jij nog een broodbakmachine? En gebruik je die alleen om brood te bakken? In deze blog laat ik zien dat je naast (speciaal) brood bakken, veel meer kunt met een broodbakmachine.

Wat kun je allemaal met een broodbakmachine?

De broodbakmachine is terug van weggeweest. Was het vroeger vooral een sta-in-de-weg, tegenwoordig is het apparaat weer helemaal terug. Want met zo’n machine kun je niet alleen de lekkerste broden bakken, je kunt er veel meer mee. Zoals kneden en mixen. Je kan het brood er zelfs in laten rijzen. Super handig.

Maar je kunt met een broodbakmachine nog meer tijd besparen. Want je hoeft alleen maar de ingrediënten voor het brood in de machine te stoppen (meestal bakmix en water) het juiste programma te kiezen en de machine roert alles door elkaar, laat het rijzen en bakt het voor je. Na een paar uur piept het apparaat en voilà: je brood is klaar!

Daarnaast hebben de meeste broodbakmachines een timer zodat je zelf kan bepalen wanneer je brood klaar moet zijn. Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg bij het ontbijt. Kortom een ideaal apparaat voor als je gek bent op zelfgebakken brood, maar eigenlijk niet de tijd hebt om het zelf te kneden en te bakken. Of als je daar gewoon geen zin in hebt natuurlijk!

Ook het schoonmaken van het apparaat is zo gepiept. Het brood wordt in een losse bakvorm gebakken, die je los kan halen en apart kan afwassen in de vaatwasser.

De voordelen van zelf brood bakken

Heeft een broodbakmachine meer positieve kanten? Jazeker. Zo is zelfgebakken brood gezonder omdat het geen ongezonde toevoegingen bevat zoals E-nummers en andere dingen die er stiekem aan worden toegevoegd. Dus bepaal je zelf wat je wel, maar ook wat je niet in je brood stopt. Ook handig als je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten zoals gluten of lactose. Bovendien is zelfgebakken brood veel voedzamer en heb je er minder van nodig om je verzadigd te voelen. En je kan natuurlijk eindeloos variëren met recepten of die je bijvoorbeeld vindt op Smulweb.nl.

En dan die geur van vers gebakken brood. Die is niet te weerstaan. Veel thuisbakkers kiezen alleen om de geur voor zelf gebakken brood. En de meeste broodbakmachines kun je zo instellen dat het programma ’s nachts aan het werk gaat en je brood klaar is als je s’ochtends wakker wordt.

De keerzijde van een broodbakmachine

Los van al deze voordelen, zit er ook een keerzijde aan een broodbakmachine. Je moet wel plek hebben om het ding te kunnen opbergen. En om ermee te kunnen werken heb je ook ruimte nodig. Het grote apparaat kan een flink obstakel zijn in je kleine keuken. Maar of dit echt een nadeel is? Dat bepaal je natuurlijk zelf.

Welke broodbakmachine moet je hebben?

Is het lijstje voordelen langer dan de nadelen en wil je een broodbakmachine aanschaffen? Kies dan voor een goed en betrouwbaar merk. Het liefst met een timerfunctie en die verschillende deegprogramma’s heeft zodat je ook speciaal brood kan bakken.

Kijk eens op debestebroodbakmachine.nl, een site waar je allerlei soorten broodbakmachines kan vergelijken, zodat jij makkelijk een keuze kan maken en over een tijdje ook de lekkerste broden kan bakken. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.