Vakantie in het buitenland kan weer

Vakantie in het buitenland kan weer. Maar waar moet je opletten?

Vakantie in het buitenland kan weer. Het reisadvies voor veel Europese vakantielanden is versoepeld. Dus we kunnen deze zomer de grens weer over. Toch wordt deze zomervakantie niet zo zorgeloos als we gewend zijn. Vandaar dat ik een reisblogger en mensen uit mijn netwerk die in het buitenland wonen, heb gevraagd waar je op moet letten als je op vakantie naar het buitenland gaat.

Tips van locals voor vakantie in het buitenland

Natuurlijk kun je op de website van Nederlandwereldwijd.nl kijken als je plannen hebt voor een vakantie in het buitenland. Maar heb je niet veel meer aan de informatie van mensen die op jouw vakantiebestemming wonen én werken? Want op welke manier worden de corona regels toegepast in onze vakantielanden.

Wat betekenen de kleurcodes?

Het ministerie van buitenlandse zaken geeft regelmatig een reisadvies voor vakantiegangers. Zo weet je hoe veilig een vakantieland of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies is. Onderstaand kaartje is van 22 juni. Maar door de ingezette versoepelingen van de maatregelen kan dit kaartje alweer verouderd zijn. Op Nederland Wereldwijd vind je de laatste updates.

  • Geel: Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat je in Nederland gewend bent.
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je besluit toch af te reizen, bereid je dan goed voor.
  • Rood: niet reizen. Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.
Kleurcodes reisadviezen maandag 22 juni 2020

Aniet | België

Wat is er nu in België anders in vergelijking met voorgaande jaren? En wat kunnen wij als toeristen deze zomer verwachten? Ik vroeg het aan mijn nicht Aniet die in een klein dorp onder de rook van Antwerpen woont. Zij weet als geen ander wat de verschillen zijn tussen Nederland en België. Maar ook wat de verschillen zijn tussen België én België.

Verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië

Zo is in Vlaanderen een mondmasker verplicht  in het openbaar vervoer en verder wordt het dragen ervan alleen aangeraden. In Wallonië daarentegen draagt bijna iedereen standaard een mondmasker op straat en in winkels. Groot verschil dus of je naar de kust of de Ardennen gaat.

Kamperen of een vakantiehuisje huren?

Ga je kamperen of huur je een vakantiehuisje in België? Dan moet je hier op letten:

  • Neem met aandacht kennis van de geldende veiligheidsmaatregelen op het terrein en volg de instructies.
  • Houd 1,5 meter afstand tegenover andere gasten, tegenover medewerkers van het recreatiebedrijf en tot alle andere personen die niet tot jouw huishouden behoren.
  • Was voor je bezoek aan het sanitair gebouw, bij het verlaten ervan en bij de terugkeer bij je verblijf altijd je handen.
  • Draag bij plaatsen waar sociale afstand moeilijker is steeds een mondkapje.
  • Ga na het gebruik van de recreatievoorzieningen direct weer naar je kampeerplaats of vakantiewoningen.
  • Blijf thuis of vertrek onmiddellijk van het terrein als u zich ziek voelt of één een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 °C). Wat ook geldt als iemand in jouw huishouden dezelfde klachten heeft.
  • Schud geen handen.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de bedrijfsleiding en de medewerkers op.
  • Betaal indien mogelijk met pin of contactloos (pin of mobiel).

Wat is er open in België? En wat niet?

Musea, culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen en dierenparken zijn weer open. Maar tickets moeten vooraf gekocht worden en er mag een beperkt aantal mensen naar binnen.

Pretparken, binnenspeeltuinen, bioscopen, zwembaden, sauna’s en wellnesscentra zijn nog niet open. (maar misschien is dat inmiddels veranderd). Naar verwachting gaan de pretparken, binnenspeeltuinen en bioscopen vanaf 1 juli weer open. Meer interessante informatie vind je op Toerisme Vlaanderen

Als je van plan bent met de auto op vakantie te gaan dan wil je vast weten wat de regels zijn als je met meer mensen in een auto stapt in de verschillende landen?  Dit is er tot nu toe bekend:

  • België Maximaal 2 personen per voertuig, tenzij uit eigen huishouden
  • Frankrijk Mondkapje op indien niet 1 huishouden, geen maximum op aantal personen
  • Duitsland Geen regels bekend
  • Italië Indien personen niet uit 1 huishouden: afstand bewaren van minimaal 1 meter en mondkapje op. Alleen de bestuurder zit voorin. Max. 2 personen per zitrij. Passagiers op motoren niet toegestaan
  • Oostenrijk Met eigen huishouden of afstand bewaren. Maximaal 2 personen per rij in een bus en mondkapjes verplicht

Maar de regels kunnen per land wijzigen. Mijn advies is om de site van de ANWB te blijven volgen.

Wim | Spanje

Ook mijn neef Wim die sinds 2015 in het zonnige Torrox Costa woont (65 kilometer ten oosten van Malaga) heeft wat informatie opgeduikeld.

Dragen van een mondkapje

Vanaf 22 juni zijn Europese toeristen ook weer welkom in Spanje. Maar in veel gevallen moet je wel een mondkapje dragen. Namelijk in:

  • Het openbaar vervoer en in het vliegtuig.
  • In de auto als de inzittenden niet in dezelfde woning wonen en in alle omstandigheden waar meerdere mensen bij elkaar zijn en de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden.

Op het terras is een mondkapje dragen niet verplicht.  En als de 1,5 meter afstand makkelijk gehandhaafd kan worden, zoals tijdens een wandeling in de natuur of op een strand hoef je gezicht ook niet te bedekken. Het is wel raadzaam om altijd een mondkapje bij je te hebben voor het geval dat. Doe je dat niet dan kan de boete oplopen tot 100 euro of meer. Mondkapjes zijn in Spanje op veel plaatsen, waaronder supermarkten en apotheken te koop.

Social distance van 1,5 meter

In Spanje is men verplicht zich aan een social distance van 1,5 meter te houden. Dit geldt in winkels, maar ook voor bars en restaurants. Verder moet het personeel zich beschermen met mondkapjes, handschoenen, gezichtsmaskers.

Gezond verstand

In Spanje doet de minister een beroep op de eigen verantwoordelijkheid en het gezond verstand van de inwoners van Spanje, maar ook op de toeristen die naar Spanje zullen komen. Kom je dus op vakantie of ga je naar je tweede woning dan ben je te gast in Spanje en dien je de daar geldende regels en maatregelen te respecteren. Lees hierover meer op welke corona maatregelen zijn er in Spanje.

Annebeth | Barcelona

Annebeth van de website Barcelonatips vertelde mij dat het toerisme in ‘haar stad’ Barcelona ook weer mogelijk is. Wel gelden bepaalde beperkingen in de ‘nueva normalidad’. Zoals anderhalve meter afstand te houden en het dragen van mondkapjes.

Het grote voordeel van de Spaanse lockdown is dat het op dit moment in Barcelona rustiger is dan ooit. Je struint alleen over de Ramblas en alle tourists traps zijn gesloten. Bij veel restaurants en bezienswaardigheden mogen minder mensen naar binnen. De sfeer op straat is buitengewoon goed. De pleinen worden gebruikt door de locals en de mensen genieten van hun stad. Op de Sagrada Familia na zijn alle belangrijke bezienswaardigheden weer open en Gaudí’s tempel volgt binnenkort (begin juli).

Vakantie in het buitenland kan weer
Barcelona | Sagrada Familia

Eltien | Portugal

De Noord Hollandse Eltien woont in de Portugese Algarve. Volgens haar is in Portugal alles weer ‘normaal’. Op het dragen van mondkapjes na. De markten zijn weer open, maar ook dan met mondkapjes en handgel. Op de stranden gelden afstandsregels. Kijk voor actuele informatie op: reisadvies Portugal

Wat is open en wat niet?

De terrassen zijn weer open. Wellicht met afstand, maar in Portugal doet men niet zo panisch, aldus Eltien. Helaas zijn nog niet alle horecagelegenheden open. En de bars en nachtclubs zijn ook nog dicht. Wat ook geldt voor dorpsfeesten en festivals: die worden niet gehouden. Toch is het ook in Portugal opletten geblazen.

Eltien vertelt dat bij een uitbraak van 100  corona gevallen de Algarve dichtgaat. Zo was er een tijdje terug ineens na dagen van 0 of 1 besmetting, een uitbraak van 16 in Lagos, na een illegaal feestje. Dit artikel geeft weer hoe je het hier ervaart als toerist.

Vakantie in het buitenland kan weer

Tijdens het schrijven van deze blogpost realiseer ik me dat de situatie in Nederland, maar ook in het buitenland snel kan veranderen. De personen die ik interviewde kunnen daarom niet aansprakelijk worden gesteld voor hun ‘kijk op de zaak’. Het is dan ook raadzaam om voor je vertrekt goed op de websites van de ANWB en van  Nederland Wereldwijd te kijken voor de laatste stand van zaken.

Waar ga jij naartoe deze zomervakantie? 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.