Ik ben gek op stamppot boerenkool. Maar ja, in stamppot zitten nogal wat calorieën. Gelukkig kun je met boerenkool ook variëren. Naast stamppot kun je er bijvoorbeeld ook chips van maken, in soep verwerken, of zelfs gebruiken als vulling voor hartige taarten. Zoals met dit recept van hartige boerenkooltaart.
Moestuin vol boerenkool
Ik weet niet of jullie het weten maar ik heb een volkstuin, met verschillende groentebedden en een weelderige pluktuin. Althans, die had ik deze zomer. In de winter staat er naast winterprei, wat knolselderijplanten voor de erwtensoep, alleen boerenkool. Want dat is groente die je in de winter prima kunt verbouwen.
Hartige boerenkooltaart
Veel boerenkool dus in mijn tuin. Want deze winterse groente komt niet alleen in stamppotten goed tot zijn recht. Ook in smoothies, salades en hartige taarten kun je boerenkool verwerken. Alleen is de vraag hoe? Vandaar dat ik blij verrast was toen ik in de uitzending van Eigen huis en tuin, lekker leven, wat dagelijks op RTL 4 wordt uitgezonden, een hartige taart met boerenkool voorbij zag komen. En die zag er zo lekker uit dat ik die heb gemaakt.
Deze hartige boerenkooltaart of -quiche is heel simpel te maken. Het recept vind je op de website van Eigen, huis & tuin, lekker leven, maar in deze blogpost neem ik je mee in het recept en kun je ook lezen welke aanpassingen ik heb gedaan.
De benodigdheden
- 400 gr zoete aardappels ( 1 flinke zoete aardappel heeft ongeveer dit gewicht)
- 2 rode uien
- 1 teen knoflook
- 1 rode chilipeper
- neutrale olie
- 250 gr gerookte spekblokjes
- ½ theelepel gemalen komijn
- zout en peper
- 1 pakje hartige taartdeeg (Koopmans)
- 3 eieren
- 150 ml slagroom
- 350 gr boerenkool
- 150 gr oude kaas
- 3-4 eetlepels paneermeel
- 1 springvorm met een diameter van 24 cm
Aan de slag
Voordat je aan de slag gaat met de ingrediënten, verwarm je de oven voor op 200 graden. Zet daarna een pan of wok op het vuur en bak daarin rustig de spekjes aan. Je hoeft geen olie in de pan te doen, want het spek is al vet genoeg. Snijd de boerenkool vervolgens in kleine stukjes en schil de zoete aardappel die je in kleine blokjes snijdt. Bak na een paar minuten, de zoete aardappelen mee met het spek. Snipper de 2 rode uien en pers de teentje knoflook uit en fruit deze mee met het spek-aardappelmengsel.
Snij de chilipeper in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan met spek en aardappel. Voeg daarna een halve theelepel komijn toe en bak alles goed door. Haal de plakjes hartige taart uit de vriezer en laat de plakjes op een schone theedoek in ongeveer 10 minuten ontdooien.
Nu je de ingrediënten hebt voorbereid kun je de springvorm invetten. Dit kan met gesmolten boter, maar ook door de vorm met een kwastje met (bak)boter in te smeren. Scheelt je weer wat werk. Bekleed de bakvorm vervolgens volledig met kant en klaar hartig bladerdeeg. Hartige taartdeeg is trouwens wat anders dan bladerdeeg. Maar je vindt het deeg wel in dezelfde koeling.
In het recept staat dat je een pakje hartige taartdeeg nodig hebt. Zelf had ik aan 7 plakjes genoeg.
Druk de naden van het deeg goed aan en strooi vervolgens wat paneermeel over de bodem. Vooral de tip om paneermeel over het deeg te strooien vind ik een hele goeie. Paneermeel zorgt er namelijk voor dat het vocht uit je boerenkool, niet in het deeg gaat zitten. Hierdoor blijft je taart lekker krokant.
Nu is het tijd om een laagje boerenkool op het paneermeel te leggen. Is de hele deegbodem bedekt? Druk deze dan licht aan. Bedek de laag boerenkool met het aardappel-spekmengsel en daarna weer met een laag boerenkool. Druk ook deze laag licht aan.
De kaassaus
Voor de kaassaus kun je kant en klare geraspte oude kaas gebruiken. Maar je kunt ook je restjes kaas opmaken. Rasp 150 gram kaas, doe dit in een kom en roer er drie eieren doorheen. Voeg geleidelijk de slagroom toe en kluts alles net zo lang door elkaar, tot er een gladde saus ontstaat. Voeg wat versgemalen peper toe. Je kunt wat zout toevoegen maar eigenlijk is dat niet nodig omdat de spekjes al vrij zout van zichzelf zijn.
Giet als laatste het kaasmengsel over de boerenkool en rasp er nog wat kaas over. Bak de boerenkooltaart in 25-30 minuten gaar in de oven. Als ik de boerenkooltaart na een half uurtje uit de oven haal ziet hij er mooi goudbruin uit. Laat de taart voordat je die aansnijdt ongeveer 10 minuten afkoelen. Dan wordt hij wat steviger en gaat het aansnijden makkelijker.
Deze makkelijke chili met zoete aardappel kun van te voren maken, zodat je de chili bij thuiskomst alleen maar hoeft op te warmen.
Welke aanpassingen heb ik gedaan?
Ik vind deze hartige boerenkooltaart heerlijk. De combinatie van zoete aardappel, chilipeper, knoflook, komijn én boerenkool is verrassend. Toch heb ik wel een paar aanpassingen op het recept van Eigen huis en tuin, lekker leven.
- In dat recept staat dat je 1 chilipeper nodig hebt. Zelf vind ik een hele peper te veel. De boerenkooltaart wordt hierdoor wel heel pittig. Neem dus een halve chilipeper.
- Ook het aantal plakjes taartdeeg kan minder. Met 7 plakjes heb je genoeg.
Verder heb ik ook wat aan het recept veranderd. Ik heb namelijk de blokjes zoete aardappel en de boerenkool eerst even 10 minuten geblancheerd. En toen in een vergiet goed laten uitlekken. Daarna heb ik de spekjes en de uien gebakken, de knoflook, komijn en chilipeper erbij gedaan en de zoete aardappelblokjes en de boerenkool toegevoegd. Roerbak alles goed door elkaar en vul er daarna de vorm met hartige taartdeeg mee. Volg daarna bovenstaand recept voor de kaassaus en geniet van deze boerenkooltaart die gezond maar ook erg lekker is.
Heb jij weleens een hartige taart met boerenkool gemaakt?