gas besparen

Gas besparen op de camping. Zo doe je dat

Gas besparen is hét onderwerp van de dag. Door de steeds hoger wordende gasprijzen zijn we naarstig op zoek naar methodes om het gasverbruik omlaag te brengen. En dat doen we niet alleen op de camping, zodat we langer met onze gasfles kunnen doen. Ook thuis zijn deze tips goed toe te passen.

Hoe kun je gas besparen?

Vraag jij je ook weleens af hoe je thuis, maar ook op de camping gas kunt besparen? In deze blog heb ik een aantal tips verzameld waarmee je tijdens het kamperen (maar ook thuis) minder gas hoeft te verbruiken.

1. Kies voor een energiezuinige waterkoker

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar veel mensen koken nog hun water op een gastoestel. Terwijl een waterkoker veel slimmer is. Zeker thuis als je zonnepanelen hebt. Maar ook op de camping als je een kampeerplaats met stroom hebt.

2. Gebruik kleinere pannen bij het koken

Wist je dat je gas kunt besparen door kleinere pannen te gebruiken? Hoe minder oppervlakte en inhoud je hoeft te verwarmen, hoe minder gas je nodig hebt. Daarnaast zijn speciale campingpannen veel compacter en lichter. En hebben ze een dunne bodem waardoor de inhoud sneller warm wordt. En je minder gas verbruikt.

Summer sale

3. Gas besparen met de slaapzakmethode

Maar er is nog een manier hoe je je eten langzaam gaar kan laten worden. Onze oma ’s zetten hun pannen in een hooikist. Dit is een isolerende (houten) kist gevuld met hooi, waarin plaats is voor één of meerdere pannen. De kist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Bron: Wikipedia.

En dat kan ook op de camping. Zeker als je rijst of pasta kookt is deze methode toe te passen. Maar dan met je slaapzak.

4. Koken op de gas-besparende manier

Wil je rijst koken op de gas-besparende manier? Kook dan het water in een waterkoker, giet het kokende water in een campingpannetje met rijst. Totdat de rijst net onder staat. Breng de rijst aan de kook en wikkel daarna het gesloten pannetje (deksel erop) in een hand- of theedoek en zet het de pan ongeveer 10 minuten in een slaapzak. Giet de rijst daarna af en laat het nogmaals nagaren in je slaapzak.

Deze truc geldt ook als je pasta kookt. Beng de pasta aan de kook, doe de deksel op de pan en zet het gas uit. Dan wordt de pasta ook gaar. Dat scheelt je elke keer 10 minuten gas.

Een dag voordat we op vakantie gaan maak ik meestal een pan chili met zoete aardappel. Zodat je de chili bij aankomst alleen maar hoeft op te warmen. Wat ook weer gas bespaart.

5. Elektrisch koken op de camping

Ook op de camping zie je steeds vaker dat mensen elektrisch koken. Handig en voordelig, zeker als je kampeert met een ASCIkampeercard en de elektra bij de prijs is inbegrepen. Dus als je voor elektra niet extra hoeft te betalen. Daarnaast zijn er zelfs inductieplaten, speciaal voor op de camping.

Zo zie je dat er best manieren zijn om gas te besparen op de camping. Die ook gewoon thuis te gebruiken zijn.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.