auto te water

Wat moet je doen als je met je auto te water raakt?

Weet jij wat je moet doen als je met je auto te water raakt? Bij de gedachte alleen al breekt het zweet mij uit. Dat veel mensen ook niet weten wat ze moeten doen blijkt wel uit het feit dat men van plan is om tijdens autorijlessen een cursus ontsnappen uit een zinkende auto verplicht te stellen. Een goede zaak lijkt me dat. Voor deze blogpost heb ik uitgezocht wat je moet je doen als je met je auto te water raakt.

Weet wat je moet doen als je met je auto te water raakt

In Drenthe is een auto te water geraakt las ik in een bericht op internet. Hoe dit is gekomen is vooralsnog een raadsel. Gelukkig zijn de inzittenden niet gewond. Ze konden op eigen kracht uit de auto komen en de takelwagen heeft de auto weer op het droge gehaald.

Zo’n bericht zet mij toch wel aan het denken. Omdat ik vaak met de auto op pad ben en ook wel langs het water rijd, heb ik tips verzameld waarmee je je voordeel kunt doen.

Doe de verlichting aan

Het eerste wat je moet doen is de binnen- en buitenverlichting aan doen. Je kunt je dan beter oriënteren en zo blijft je auto voor hulpdiensten beter zichtbaar. Ook moet je de sleutels in het contact laten zitten.

Maak de gordel los

Daarna maak je zo snel mogelijk de autogordel los. Als het sluitingsmechanisme blokkeert, kun je het mes van de veiligheidshamer gebruiken om de autogordel door te snijden. Het is dus heel belangrijk dat je zo’n veiligheidshamer aan boord hebt. En dat hij vast is gemaakt in de auto. Want ik kan me voorstellen dat je in een situatie zoals deze, hem niet zo snel kunt vinden.

Bij de ANWB verkopen ze een  Lifehammer Classic Glow, die in het donker licht geeft. De veiligheidshamer bestaat uit een dubbele hamerkop met aan weerskanten een scherpe punt van gehard staal en een geïntegreerde gordelsnijder. Hij wordt geleverd met houder die met twee montagepennen of met schroeven is vast te zetten. De Lifehammer Classic Glow is TÜV gecertificeerd.

Open of verbrijzel de zijruit

Probeer de zijruit open te draaien. Als je een eenvoudige auto hebt met handbediening dan zal dat je lukken. Met een auto waarin alles elektronisch is, kan het gebeuren dat de handbediening dienst weigert door kortsluiting. Pak in dat geval de veiligheidshamer of een ander zwaar object en verbrijzel het raam.

Als je de ruiten van de auto niet open krijgt?

Neem een ferme hap met lucht en wacht totd de auto grotendeels is gezonken. Hierdoor is de druk binnen en buiten de auto hetzelfde, waardoor het openen van het portier mogelijk wordt. In dit filmpje kun je zien wat daarmee bedoeld wordt.

De te water geraakte auto verlaten

Als het gelukt is om de deur of ruit van de auto te openen, zwem dan in eerste instantie met je gezicht naar de auto toe weg. Als je op gepaste afstand van het voertuig bent, kun je je omdraaien en naar de kant zwemmen.

Wat als de auto op z’n kop in het water ligt?

Als de auto op z’n kop in het water terecht is gekomen, dan blokkeert je lichaamsgewicht de sluiting van de gordel. Om de gordel toch los te kunnen maken, handel je als volgt:

 • Plaats de voeten tegen het dashboard om jezelf tegen de stoel aan te drukken;
 • Duw met een hand tegen het dak aan;
 • Maak met je andere hand de sluiting van de autogordel los.

Het is in ieder geval goed om een veiligheidshamertje aan te schaffen en om de stappen die je moet doen rustig eens door te lopen. Dan weet je tenminste in theorie wat je moet doen in zo’n penibele situatie.

Met dank aan Hulp bij auto te water voor deze informatie.

Gerelateerde berichten

9 gedachten over “Wat moet je doen als je met je auto te water raakt?

 1. Voor iedereen een nachtmerrie inderdaad 🙁 Wat langer geleden is in Friesland immers een heel gezin verdronken op deze manier. Daarom had ik bij mijn man aangedrongen op hamertjes die in de deur vastzaten, zodat we ze makkelijk konden pakken. (Die van hem weet ie niet eens zo te zitten, laat staan bij paniek…) Eigenlijk vond hij het maar gezeur -blijkbaar beledigd in zijn kwaliteiten als chauffeur, alsof HIJ ooit het water in zou rijden. Maar op een dag troonde hij me mee en liet zien waar hij het hamertje voor mij had geïnstalleerd. En raad eens? Helemaal bij mijn voeten, zodat ik me dubbel moet vouwen om erbij te kunnen en dan nog krijg ik het amper los.
  *Zucht*
  “Ja zeg, ik wil mijn deuren niet beschadigen!”
  Nee, prioriteiten moet je hebben natuurlijk, grom grom. Dus als we nu langs een water rijden zet ik mijn raam open en hou de hamer in mijn hand. “Mag dat dicht, zeg, het tocht!” mekkert hij dan. “Ja, als jij die hamer voor het grijpen installeert!” blaf ik dan terug.

  1. Grappig hoe je ermee bezig bent. Maar het is wel zaak om dit serieus te nemen. Ik heb een hamertje in de auto en weet waar hij zit maar kan door de klap zo een andere plek hebben.
   Gelukkig heb ik geen elektrische ramen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.