auto te water

Wat moet je doen als je met je auto te water raakt?

Weet jij wat je moet doen als je met je auto te water raakt? Bij de gedachte alleen al breekt het zweet mij uit. Dat veel mensen ook niet weten wat ze moeten doen blijkt wel uit het feit dat men van plan is om tijdens autorijlessen een cursus ontsnappen uit een zinkende auto verplicht te stellen. Een goede zaak lijkt me dat. Voor deze blogpost heb ik uitgezocht wat je moet je doen als je met je auto te water raakt.

Rijles op maat en in je eigen omgeving

‘Auto te water geraakt’, lees ik in een bericht op internet. Hoe dit is gekomen is vooralsnog een raadsel. Gelukkig zijn de inzittenden niet gewond. Ze konden op eigen kracht uit de auto komen en een takelwagen heeft de auto weer op het droge gehaald.

Zo’n bericht zet mij toch wel aan het denken. Zeker nu onze kinderen de leeftijd hebben dat zij hun rijbewijs willen gaan halen, lijkt het mij verplichte kost om ook hieraan aandacht te besteden. En dat tijdens de rijles niet alleen de focus ligt op goed leren autorijden, maar ook op het bewust worden van de gevaren.

Tijdens een zoekrondje op het internet valt mijn oog op autorijschool Dordrecht, onderdeel van nationale rijschool met rijscholen door het hele land. Bij deze autorijschool kun je ook eerst een proefles volgen. En kun je niet alleen de eerste stappen van het autorijden onder de knie krijgen, je kunt ook laten zien wat ze al kan. Je rijdt namelijk door je eigen omgeving en omdat die bij ons nogal waterrijk is kan het lespakket wellicht hierop afgestemd worden.

Weet wat je moet doen als je met je auto te water raakt

Als je zoals ik vaak met de auto op pad bent en dagelijks langs het water rijdt, dan is het handig als je weet wat je moet je doen als je met je auto te water raakt. Voor deze blogpost heb ik daarom een aantal tips verzameld die je wellicht een beetje kunnen helpen.

Doe de verlichting aan

Het eerste wat je moet doen is de binnen- en buitenverlichting aan doen. Je kunt je dan beter oriënteren en zo blijft je auto voor hulpdiensten beter zichtbaar. Ook moet je de sleutels in het contact laten zitten.

Maak de gordel los

Daarna maak je zo snel mogelijk de autogordel los. Als het sluitingsmechanisme blokkeert, kun je het mes van de veiligheidshamer gebruiken om de autogordel door te snijden. Het is dus heel belangrijk dat je zo’n veiligheidshamer aan boord hebt. En dat hij vast is gemaakt in de auto. Want ik kan me voorstellen dat je in een situatie zoals deze, hem niet zo snel kunt vinden.

Bij de ANWB verkopen ze een  Lifehammer Classic Glow, die in het donker licht geeft. De veiligheidshamer bestaat uit een dubbele hamerkop met aan weerskanten een scherpe punt van gehard staal en een geïntegreerde gordelsnijder. Hij wordt geleverd met houder die met twee montagepennen of met schroeven is vast te zetten. De Lifehammer Classic Glow is TÜV gecertificeerd.

Open of verbrijzel de zijruit

Probeer de zijruit open te draaien. Als je een eenvoudige auto hebt met handbediening dan zal dat je lukken. Met een auto waarin alles elektronisch is, kan het gebeuren dat de handbediening dienst weigert door kortsluiting. Pak in dat geval de veiligheidshamer of een ander zwaar object en verbrijzel het raam.

Als je de ruiten van de auto niet open krijgt?

Neem een ferme hap met lucht en wacht totd de auto grotendeels is gezonken. Hierdoor is de druk binnen en buiten de auto hetzelfde, waardoor het openen van het portier mogelijk wordt. In dit filmpje kun je zien wat daarmee bedoeld wordt.

De te water geraakte auto verlaten

Als het gelukt is om de deur of ruit van de auto te openen, zwem dan in eerste instantie met je gezicht naar de auto toe weg. Als je op gepaste afstand van het voertuig bent, kun je je omdraaien en naar de kant zwemmen.

Wat als de auto op z’n kop in het water ligt?

Als de auto op z’n kop in het water terecht is gekomen, dan blokkeert je lichaamsgewicht de sluiting van de gordel. Om de gordel toch los te kunnen maken, handel je als volgt:

  • Plaats de voeten tegen het dashboard om jezelf tegen de stoel aan te drukken;
  • Duw met een hand tegen het dak aan;
  • Maak met je andere hand de sluiting van de autogordel los.

Het is dus goed om van te voren te weten wat je moet doen als je met je auto te water raakt. Zodat je in theorie tenminste weet wat je moet doen in zo’n situatie.

Met dank aan Hulp bij auto te water voor deze informatie.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Wat moet je doen als je met je auto te water raakt?

  1. Grappig hoe je ermee bezig bent. Maar het is wel zaak om dit serieus te nemen. Ik heb een hamertje in de auto en weet waar hij zit maar kan door de klap zo een andere plek hebben.
    Gelukkig heb ik geen elektrische ramen.

  2. Klopt zo’n hamer heb ik in de auto. En gelukkig heb ik ook geen elektrische ramen.

Reacties zijn gesloten.