Kruidenboter maak ik altijd zelf. En ik moet zeggen: die is ook erg lekker (en dat vind ik niet alleen). Vandaar dat ik het recept ga prijsgeven. Met daarbij natuurlijk het (geheime) ingrediënt wat mijn kruidenboter zo bijzonder maakt.
Mijn kruidenboter
Je kunt natuurlijk in de supermarkt kruidenboter kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Want dat is super makkelijk en eigenlijk veel lekkerder. Zeker als je verse kruiden uit de tuin gebruikt én een paar blaadjes munt toevoegt. Want munt is het geheime ingrediënt, wat extra pit geeft aan de kruidenboter.
Nu ik mijn geheim heb verklapt zal ik je ook het hele recept geven. Als je onderstaande spullen verzamelt kun je gelijk aan de slag.
Dit heb je nodig:
- een pakje roomboter
- gedroogde kruiden uit een potje (bijvoorbeeld Provençaalse)
- verse tuinkruiden: rozemarijn, marjolein, bieslook, peterselie enz.
- 2 tot 3 tenen knoflook
- zout en peper
- een stuk of 6 blaadjes munt
Zelf kruidenboter maken
Leg de roomboter een uurtje buiten de koelkast zodat het op kamertemperatuur is. In de tussentijd duik je de tuin in om wat kruiden te plukken. Heb je geen tuin of geen kruiden in je tuin dan kun je natuurlijk ook verse kruiden in de winkel kopen. Natuurlijk kun je ook alleen gedroogde kruiden gebruiken. Je hebt dan alleen wat meer nodig.
Was de tuinkruiden en hak ze fijn. Ook de 6 blaadjes munt. Prak de boter met een vork smeuïg en roer de kruiden (de verse en de gedroogde) erdoor. Pers de knoflooktenen uit en meng deze door de boter. Breng de kruidenboter op smaak met wat zeezout en vers gemalen peper. Vervolgens doe je de boter in een schaaltje. En zet het een paar uur in de koelkast. Dat is alles.
Haal de boter ongeveer een half uur voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast. Serveer het met vers gebakken stokbrood.
Munt uit eigen tuin
Eigenlijk heb ik altijd kruiden in mijn tuin. Daarnaast staat mijn tuin ook vol munt. Want munt woekert en neemt voor je het weet de hele tuin in beslag. Niet dat dat erg is. Want als munt bloeit, dan heeft het mooie lila aren die ook mooi staan in boeketten. Verse munt is trouwens ook heerlijk als thee en in fruitwater. En natuurlijk heerlijk in deze kruidenboter.
Welke munt gebruik je hiervoor Marion?
Gewone uit de tuin. Volgens mij maakt het niet uit welke je neemt. Je moet alleen niet teveel nemen 3 tot 4 blaadjes is genoeg.
Bedankt voor de tip. Ik was nooit op het ideegekomen. Ga het zeker een keertje uit proberen.