Marker Wadden

Een bezoek aan de Marker Wadden

De Marker Wadden is een redelijk nieuw natuurgebied vlakbij Lelystad. Deze eilandengroep is nog volop in ontwikkeling en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door natuurinstanties en onderzoekers. Sinds een paar jaar is het gebied open voor bezoekers. In deze gastblog geschreven door Mirjam Hart van Een goede reis kun je lezen wat je allemaal kunt verwachten bij een bezoek aan de Marker Wadden.

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een eilandengroep die nu bestaat uit 5 eilanden en op dit moment wordt er hard gewerkt aan de aanleg van nog twee eilanden. Het natuurgebied is door de mens aangelegd, maar wordt wel zoveel mogelijk met rust gelaten zodat er een natuurlijk ecosysteem kan ontstaan. Reuze interessant voor onderzoekers natuurlijk. Maar ook voor toeristen die dol zijn op natuurwandelingen.

De eilanden zijn een project van Natuurmonumenten in samenwerking met Rijkswaterstaat en aannemer Boskalis. Een deel van de aanleg is gefinancierd door de Postcode Loterij.

Hoe kom je op het Haveneiland?

Van alle eilanden die de Marker Wadden vormen is alleen het Haveneiland open voor publiek. Indien je een eigen boot hebt, kun je er op eigen gelegenheid aanmeren. Bezoekers wordt dan wel om aanleggeld gevraagd, wat hier ook wel een gebiedsbijdrage wordt genoemd.

Je kunt ook vanuit Lelystad op de veerboot stappen. De veerdienst vertrekt vanuit de Bataviahaven en brengt je in iets meer dan een half uur naar het Haveneiland. Online boek je eenvoudig je retourticket. Je krijgt dan een vaste tijd om op te stappen voor de heenreis en de terugreis. Op rustige dagen wordt hier soms van afgeweken en kun je ook iets eerder op de boot terug naar Lelystad stappen, maar ga daar niet standaard van uit.

Op de veerboot kun je zowel overdekt zitten als buiten op het dek. Er zijn rijen met stoelen en ook een aantal zitplaatsen met tafels. Er is aan boord van de Blue Amigo een toilet aanwezig, maar die mag alleen gebruikt worden in geval van hoge nood.

Je kunt dus van tevoren beter eerst even van het toilet gebruik maken op het vaste land. Dat kan onder andere gratis bij Bataviastad.

Handig om te weten: Leden van Natuurmonumenten en kinderen met een abonnement op OERRR krijgen korting op de entreeprijs.

Vogelijkhutten op de Marker Wadden

Neem je verrekijker mee, want dit natuurgebied is een geliefde broefplaats voor verschillende soorten vogels. Neem eventueel ook een vogelgids mee.

Er zijn drie vogelijkhutten.

  1. De Steltloper is inmiddels het meest bekende en meest gefotografeerde bouwwerk op het eiland. Je kunt vanuit dit bouwwerk heel ver over het Markermeer en de eilanden uitkijken. Dit is de eerste kijkhut die je tijdens je bezoek aan de Marker Wadden tegenkomt, want hij staat vlakbij het eilandpaviljoen.
  2. De Lepelaar is een kijkhut die je beschutting geeft terwijl je een ander hoekje van het eiland bestudeerd. De hut is niet groot, maar het uitzicht is wel weids.
  3. De Duikeend heeft voor bezoekers nog een andere verrassing in petto. Naast zicht over het eiland kun je hier ook onder water kijken. Langs de glasplaat zwemmen verschillende kleine vissen. En met een beetje geluk spot je zelfs een kikker.

De leukste activiteiten op de eilanden

Het Haveneiland van de Marker Wadden is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Geen wonder want in dit bijzondere natuurgebied kun je echt heerlijk wandelen.

Er zijn diverse wandelroutes op het eiland uitgestippeld. Maar je kunt ook zelf je route bepalen, want het eiland is nou ook weer niet zo groot dat je kunt verdwalen. Volg simpelweg de wegwijzers of volg je gevoel.

Boswachters staan bij het eilandpaviljoen klaar om je mee te nemen op een excursie. Hier betaal je wel apart nog eens extra voor, maar dan krijg je ook wel een unieke rondleiding. De boswachters vertellen je bijvoorbeeld over het ontstaan van het eiland, de bijzondere vondsten die sindsdien zijn gedaan en weten alles over de flora en fauna in het gebied.

Op het Noordstrand kun je echt genieten van het eilandleven. De golven klotsen hier net zo hard als op Texel, alleen de zilte zeelucht ontbreekt. Hier mag je neerstrijken op een handdoek of neem plaats op een van de ligstoelen op het terras van het eilandpaviljoen.

Kun jouw bezoek aan de Marker Wadden niet lang genoeg duren? Boek dan een overnachting in en van de vier recreatiewoningen via Landal. De huisjes zijn stijlvol ingericht en hebben allemaal grote ramen die spectaculair uitzicht geven over het eiland en het water.

Meer tips voor leuke dagjes weg vind je op reisblog eengoedereis.nu

Dank je wel voor deze leuke blog Mirjam. Ik denk dat veel mensen zin krijgen om ook eens de Marker Wadden te gaan bezoeken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.