Ga je voor de eerste keer op skivakantie? Dan heb je vast veel vragen. Lees daarom alle wintersporttips die ik in de loop der jaren heb verzameld en zeker van pas kunnen komen als je voor de eerste keer op skivakantie gaat.
10 Tips als je voor de eerste keer op skivakantie gaat
Met 40 jaar wintersportervaring heb ik heel wat tips verzameld die heel handig zijn als je voor de eerste keer op skivakantie gaat. Want voor mij was ook eens de eerste keer. Toen ik voor het eerst ging skiën vond ik het heel handig dat ik skispullen kon lenen. Maar ook dat ik wist wat ik kon verwachten van de eerste skiles, welk skigebied je het best kunt kiezen en waar je skies kunt huren. Ik had namelijk heel veel vragen. Waarop je in deze blog antwoord krijgt.
1. Neem skiles
Als je voor de eerste keer gaat skiën of snowboarden dan moet je zeker les nemen. Je leert dan de juiste techniek en hoe je gecontroleerd de berg af kan gaan. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar zeker voor andere skiërs. Ander voordeel van skiles is dat het heel gezellig is en dat je niet zelf je weg hoeft te vinden in het skigebied. Je skiet namelijk achter je skileraar aan, dus je hoeft niet op de route te letten. Een win-winsituatie dus.
Je kunt natuurlijk ook een aantal skilessen in een indoor skihal in Nederland nemen. Dan heb je de basistechniek van het skiën sneller onder de knie en ga je met meer zelfvertrouwen de echte piste op.
2. Hou je aan de pisteregels
Naast een goede basistechniek is het ook handig als je op de hoogte bent van de pisteregels. Want net als in het verkeer zijn er ook op de piste dingen waaraan je je moet houden. Verdiep je voordat je de piste opstapt eens in de 10 pisteregels die ik vond op Bever sport.
3. Welke kleding trek je aan tijdens het skiën?
Om comfortabel te skiën heb je wel wat basisspullen nodig. Zoals een skijas en –broek, handschoenen en een skibril. Ook een helm is aan te raden, zowel voor beginners als gevorderden. Verder zijn speciale skisokken erg handig om geen koude voeten te krijgen. Ook is het slim om dunne laagjes over elkaar aan te trekken. In de bergen is het koud, maar door de inspanning kun je het ook weer snel warm krijgen.
Ga je voor de eerste keer op wintersport? Misschien dat je een skijas en –broek en een paar handschoenen van iemand lenen. Lukt dat niet? In het najaar heeft bijna iedere supermarktdiscounter skikleding in de aanbieding. En anders kun je ook eens op Marktplaats kijken.
4. Waar kun je skimateriaal huren?
Naast skikleding heb je ook skimateriaal nodig, zoals skischoenen, ski’s en stokken. Skimateriaal kun in Nederland huren, maar ook bij een sportwinkel in het wintersportgebied. Ter plekke je materiaal huren is verstandig als je voor de eerste keer op skivakantie gaat omdat je het gemakkelijk kan omruilen tijdens je vakantie. Bijvoorbeeld als je schoenen niet lekker zitten.
5.Welk skigebied is geschikt voor beginners?
Niet ieder skigebied is echt geschikt voor beginners. Dus als je voor de eerste keer op skivakantie gaat is het slim je te verdiepen in de grootte en in de moeilijkheidsgraad van een skigebied.
Maar let bij het uitzoeken van het skigebied ook op de sneeuwzekerheid voor de periode waarin je gaat. Je wilt natuurlijk wel dat er sneeuw ligt als je op wintersport gaat. Verder is het voor beginners prettig als het niet te druk is op de pistes. Kies daarom voor een wat kleiner skigebied. Je hebt dan minder stress door andere skiërs en snowboarders. Bovendien zijn kleine skigebieden voordeliger, en dat scheelt op de kosten van je skipas.
6. Vervoer naar het skigebied
Denk ook na over het vervoer naar en in je skigebied. Ga je met de trein, het vliegtuig of pak je de auto? Hou er dan wel rekening mee dat winterbanden in Oostenrijk en Duitsland verplicht zijn. Daarnaast ben je als automobilist verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Op de website van de ANWB lees je alles over sneeuwkettingen, maar je ziet ook een filmpje hoe je deze moet omleggen.
Ligt je onderkomen vlakbij de piste? Of moet je nog met een skibus of met de auto naar de piste rijden? Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden voor je een skivakantie boekt.
7. Welke skipistes zijn er?
Maar welke pistes zijn er allemaal en wat betekenen de skipistekleuren groen, blauw, rood en zwart? Ik zet het voor je op een rijtje:
- Blauwe pisten hebben maar weinig helling en zijn daarom geschikt voor beginners.
- Rode pisten zijn geschikt voor gevorderde skiërs.
- Zwarte pisten zijn voor gevorderde skiërs die op zoek zijn naar een uitdaging. .
- In Frankrijk hebben ze ook een groene piste; die is nóg een stapje makkelijker dan blauw.
8. Hoe werkt een skipas?
En dan heb je ook nog een skipas nodig. Een skipas is jouw toegangsbewijs tot de skiliften en pistes in het skigebied. Om in een skigebied te mogen skiën, moet je in het bezit zijn van een geldige skipas, waarmee je ook gratis met skibus mag. Hou er wel rekening mee dat de skipas de grootste aanslag is op je portemonnee.
Bij de skilift staat het controlepoortje meestal aan de linkerkant. Dus zorg dat je skipas in het speciale skipasvakje in je linkermouw van je skijas zit. Dan kun je eenvoudig met je arm langs de goede kant van het poortje gaan.
9. De skiliften
Er zijn drie soorten skiliften: sleepliften, stoeltjesliften en gondels. Op Snowplaza staat uitgebreid beschreven wat de verschillen zijn en waarvoor deze liften dienen. Hieronder volgt een korte samenvatting.
- Sleepliften variëren van een ankerlift, pannenkoeklift en touwlift. Dit type skilift trekt je als het ware omhoog de berg op. De ankerlift en pannenkoeklift kom je het meeste tegen in een skigebied.
- De stoeltjeslift is de lift die het meest voorkomt in de skigebieden. De capaciteit per stoeltje verschilt van 1 tot 10 personen.
- Gondelliften zijn cabines die in een keer een aantal mensen tegelijk naar boven brengen. Ski’s en snowboards worden vaak aan de buitenzijde van de gondel vervoerd, maar soms moet je ze ook mee naar binnen nemen.
10. Reisverzekering met wintersportdekking
Je moet er niet aan denken, maar stel dat je tijdens je skivakantie ziek wordt of iets breekt. Omdat dit ook kan gebeuren is het verstandig om naast je zorgverzekering ook een goede reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten. Want breek je tijdens een wintersport je pols of je been waardoor je niet meer kunt skiën of boarden, dan kun je vaak (een deel van) de kosten van je liftpas, maar ook van je gehuurde ski’s en skischoenen indienen bij de reisverzekering. Zelf heb ik een reisverzekering met wintersportdekking afgesloten bij de ANWB. Maar er zijn ook websites waar je een aantal reisverzekeringen kunt vergelijken.
Ga jij komende winter op skivakantie?
Ik ben niet zo van het skiën, maar ik vind je header zo enorm leuk! Dat wilde ik even zeggen. Echt geweldig!
Dank je wel Nicole.