Amsterdam

Wat je zeker moet doen tijdens je dagje Amsterdam

Dagje Amsterdam? Ga dan ook naar De 9 Straatjes. Mensen zeggen weleens dat als je niet in De 9 Straatjes bent geweest, je niet in Amsterdam bent geweest. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de Wallen, de Jordaan, maar ook voor die ene kapper in Amsterdam Zuid. Dus als je toch in Amsterdam bent werk dit lijstje dan even af.

De 9 Straatjes

Het is alweer jaren geleden dat wij onze etage in de Amsterdamse Jordaan verruilden voor een jaren dertig woning met tuin en zolder in het midden van het land. Toch bewaar ik goede herinneringen aan de tijd dat ik in Amsterdam woonde en ik kom er nog graag. Om te shoppen, maar ook om gewoon langs de grachten te slenteren of op een OV-fiets door de stad te crossen. Heerlijk vind ik dat. Maar ik ga ook graag even naar De 9 Straatjes: een winkelgebied dat de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel met elkaar verbindt.

Maar wat maakt dit gebied zo bijzonder? In De 9 Straatjes vind je geen grote winkelketens, maar kleine, originele en vaak authentieke winkeltjes. Zoals een winkeltje in de Gasthuismolensteeg, waar ze alleen maar sokken verkopen. Maar je vindt er ook verschillende vintage zaakjes, leuke eettentjes en broodjeszaken!

Het idee om De 9 Straatjes als een gezamenlijk winkelgebied te promoten bestaat eigenlijk pas sinds 1996. Toen wilde een ondernemer uit de Huidenstraat, het gebied dezelfde allure geven als de Jordaan al had. Dus probeerde zij meer afstemming en samenwerking tussen de ondernemers te bewerkstelligen, maar zij wilde ook meer toeristen naar het (tot dan toe) vrij onbekende gebied te krijgen.

vintage-zaakje-in-de-negen-straatjes

De Amsterdamse Wallen

Natuurlijk ga je ook even naar de Amsterdamse Wallen oftewel the Red light district van de hoofdstad. Vroeger was dit het terrein van de penoze van Amsterdam waar je niet gezien wilde worden. Tegenwoordig zijn ‘De Wallen’ nog steeds een trekpleister voor toeristen. Niet alleen vanwege de spannende ramen. Je vindt er ook prachtige oude gebouwen, kerken en bijzondere musea.

De Jordaan

De Jordaan is nu de bekendste wijk van Amsterdam. Maar is eigenlijk een oude volksbuurt ten westen van de Amsterdamse grachtengordel waar veel echte volkszangers zijn opgegroeid.

Heel vroeger was dit een arme wijk waar grote gezinnen in hele kleine huisjes woonden. Na de oorlog werden deze woninkjes opgeknapt en zijn veel Jordanezen vertrokken naar de nieuw gebouwde tuindorpen in Amsterdam Noord, waar meer ruimte was. De woningen die zij achterlieten werden aan het eind van de twintigste eeuw voor torenhoge prijzen verkocht aan zogenaamde ‘yuppies’. En werd de Jordaan een trendy buurt waar je in de nauwe, maar pittoreske straatjes, leuke hofjes, winkels, galeries, restaurants en bars kunt vinden. Ondanks dat een deel van het volkse karakter van de Jordaan verloren ging, zijn er over deze wijk de leukste verhalen en anekdotes te vertellen.

De beste krullenkapper

Als je toch een ‘dagje Amsterdam’ gaat doen en je hebt krullend haar. Maak dan ook een afspraak in de kapsalon van Vanessa Van Der Roest Coiffures: dé krullenkapper voor Amsterdam en omstreken. Hier laat jij je krullen door echte krullenspecialisten knippen. Bij deze kapsalon werken alleen kappers die gespecialiseerd zijn in het knippen van krullend haar. Waardoor jouw krullen geknipt worden zoals jij dat wilt. Ook om je haar te laten knippen ga je dus naar Amsterdam.

Hoe kom je er?

De meeste hotspots in Amsterdam worden door wegwijzers goed aangegeven. Maar bij sommigen is dat niet het geval. Vandaar dat ik je even de weg wijs.

  • De 9 straatjes: Vanaf het Centraal Station loop je richting de Dam. Achter het paleis op de Dam ligt aan de Nieuwezijds Voorburgwal, winkelcentrum Magna Plaza, dat in het oude postkantoor is gevestigd. Vanaf daar loop je via de Raadhuisstraat naar de Hartenstraat: dit is de eerste van de straatjes. Zeggen deze straten je helemaal niets. De meeste bussen en trams naar het centrum stoppen vlakbij De 9 straatjes. Kijk op de website van het GVB welke bus- of tramlijn je moet nemen.
  • De Amsterdamse Wallen liggen ook op loopafstand van het Centraal Station, namelijk ten oosten van het Damrak. Dit is het gebied achter het monument op de Dam, waar ieder jaar de 4 mei herdenking wordt gehouden.
  • De Jordaan ligt ook niet ver van het Centraal Station. Namelijk tussen de Lijnbaansgracht, Brouwersgracht, Prinsengracht en Passeerdersgracht.
  • Wil je je krullen laten knippen? Kijk dan even op de website van Vanessa van der Roest hoe je een afspraak kunt maken.

Kom je met de auto naar Amsterdam? In de blogpost budget parkeren in Amsterdam lees je over betaalbare parkeerplekken in de hoofdstad.

Wandelen of fietsen?

Wil je De 9 Straatjes, de Amsterdamse Wallen of de Jordaan op een andere manier verkennen? Onder begeleiding van een gids kun je een stadswandeling maken. Wil je de stad op de fiets ontdekken? Er zijn verschillende bedrijven waar je samen met een gids langs alle bezienswaardigheden van de stad fietst. Dus ook langs de plekken die ik noemde in deze blogpost.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.