OV-chipkaart als fietssleutel

De OV-chipkaart als fietssleutel van je OV-fiets. Gemak of gedoe?

Wist je dat tegenwoordig je OV-chipkaart de fietssleutel van de OV-fiets is? De Nederlandse Spoorwegen zijn overgestapt op dit nieuwe systeem omdat elk jaar ongeveer 2000 fietssleutels kwijtraken. En daar moet de OV-chipkaart die jouw persoonlijke fietssleutel is een einde aan maken. Klinkt simpel. Maar is dat het ook? In deze blog lees je mijn ervaring met de OV-chipkaart als fietssleutel van je OV-fiets.

OV-chipkaart als fietssleutel van je OV-fiets

Stel je voor dat je met dezelfde kaart waarmee je de trein neemt, ook je OV-fiets kunt ontgrendelen. Dat is handig, toch? Want als je in de handleiding op de website van de NS leest hoe je je OV-chipkaart als fietssleutel gebruikt, dan klinkt dat heel erg makkelijk. Als er een OV-fietsabonnement op staat en je de OV-kaart tegen het slot houdt dan springt het slot open. En kun je gelijk op pad.

OV-chipkaart als fietssleutel

De huur van je OV-fiets begint als het slot geopend is. En stopt als je het slot sluit in de OV-fietszone van de OV-fietsverhuur.

Als je je huurfiets tussentijds op slot wil zetten dan druk je op het slot de bovenste knop 1 seconde in. Als je de ketting wilt gebruiken druk je de knop 3 seconden in om de ketting te ontgrendelen. Daarna sluit je zelf het ring- en kettingslot van de fiets.

Als je het slot weer wilt openen dan hou je je OV-chipkaart voor het slot. Gaat hij niet direct open? Houd je kaart dan op de juiste hoogte. Om het kettingslot te openen moet je de knop 3 seconden indrukken.

OV-chipkaart als fietssleutel

Mijn ervaring met de OV-chipkaart als fietssleutel

Een tijdje geleden huurde ik op het station van Maastricht samen met een vriendin een OV-fiets. Dat doe ik wel vaker want ik ben fan van de OV-fiets. Met name vanwege de lage kosten en het simpele huursysteem. Je hoeft namelijk alleen je OV-chipkaart met daarop je fietsabonnement te scannen en je kunt ‘de hort op’.

Maar toen wij bij de fietsverhuur aankwamen zag ik dat het vertrouwde systeem was veranderd. In plaats van dat je een OV-fiets kon pakken en alleen je OV-chipkaart hoefde te scannen, had je nu je OV-chipkaart nodig om de fiets te ontgrendelen. Omdat er op dat moment geen medewerker bij de fietsverhuur aanwezig was om het nieuwe systeem uit te leggen, heb ik volgens de richtlijnen in de fietsenstalling de fiets ontgrendeld en kon ik met mijn OV-fiets op weg naar het hotel waar we zouden verblijven. Vervolgens heb ik mijn OV-fiets bij het hotel op slot gezet.

Toen wij even later onze OV-fietsen van het slot wilden halen, was dat bij de fiets van mijn vriendin geen probleem. Bij mijn fiets echter, begonnen er gelijk groene en rode lichtjes te branden. En de fiets ging niet van het slot. Er zat niets anders op dan de klantenservice te bellen, want ik kon geen kant op. Toen ik eindelijk een medewerker van de OV-fietsen aan de lijn kreeg werd duidelijk wat er aan de hand was.

Wat was er aan de hand met mijn OV-fiets?

Want wat was er aan de hand? De OV fiets die ik op Maastricht CS had gehuurd was door de vorige gebruiker niet uitgecheckt en stond kennelijk niet op slot toen ik die meenam. Daarna heb ik de fiets bij mijn hotel op slot gezet. Toen ik hem van het slot wilde doen, matchte mijn OV kaart niet met de fiets. Waardoor ik de fiets niet van het slot kreeg.

Volgens de NS-medewerker stond de door mij gehuurde OV fiets niet op mijn OV-account en ik had er ook niet voor betaald. Maar om dat te zien moet je eerst inloggen op je NS-account.

Het nieuwe OV-fietsslot, gemak of gedoe?

Een makkelijke manier om een OV-fiets te huren, werd een hoop gedoe. Daarom heb ik op een rijtje gezet waar je goed op moet letten als je een OV-fiets huurt.

  • Let goed op of je de juiste dingen doet als je een fiets huurt. Het nieuwe OV-fietsslot is namelijk een beetje ingewikkeld. Zeker als je voor de eerste keer met dit systeem geconfronteerd wordt.
  • Is het systeem niet duidelijk? Vraag dan hulp aan een medewerker van de fietsverhuur.
  • Check altijd voor je een fiets pakt of de OV-fiets op slot staat, dus dat de hendel naar beneden staat. Zo voorkom je dat je een fiets meeneemt die nog door iemand anders gehuurd wordt.
  • Knippert er een rood lampje en hoor je een error geluid als je een fiets wilt huren? Als je nog in de fietsverhuur op het station staat, betekent dit dat je geen OV-fietsabonnement op je pas hebt staan en dus geen fiets kan huren met deze pas.
  • Brandt er een paars lampje? Kijk dan of het slot goed geopend is. Probeer anders het slot nog eens te sluiten en weer open te maken.
  • Knippert er een rood en groen lampje als je onderweg bent? Dan is de fiets die je probeert te openen waarschijnlijk niet de fiets die jij hebt gehuurd. Wat in mijn geval bleek te zijn.

Als je voor je een OV-fiets gaat huren bovenstaande punten doorleest dan zul je zeker het gemak van het nieuwe systeem ervaren. Lukt het nog steeds niet? Neem dan contact op met de NS Klantenservice.

Heb jij je OV-chipkaart al eens als fietssleutel van je OV-fiets gebruikt?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.