OV-fiets huren

Wat moet je weten als je een OV-fiets gaat huren?

Sinds een paar jaar heb ik een OV-fietsabonnement waarmee ik voor klein bedrag op het NS-station een OV-fiets kan huren. De fietsen staan meestal in een bewaakte stalling op het station of in een door je zelf te bedienen fietskluis of fietscarrousel. Zo kun je altijd over een fiets beschikken. En daar hou ik van. Ik maak namelijk regelmatig gebruik van een OV-fiets, bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg.

Wat is een OV-fiets?

De OV-fiets is een huurfiets, van de NS. Die je kunt huren bij het station. Ze zijn bedoeld om het laatste stukje van je reis makkelijk bereikbaar te maken. Maar ze zijn ook reuze handig tijdens een stedentrip of een weekendje in een andere stad. 

Hoe werkt een OV-fiets huren?

Als je een OV-fiets wilt huren dan heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig, waaraan je fietsabonnement wordt gekoppeld. Het werkt dus niet met een anonieme OV-kaart. Maar aan een OV-fietsabonnement zijn geen abonnementskosten meer verbonden. De NS incasseert alleen per jaar ter verificatie van je persoons- en betaalgegevens € 0,01. Ja je leest het goed: 1 eurocent.

Voor het huren van een OV-fiets moet je wel betalen. Voor het gebruik van de fiets betaal je 4,15 euro (januari 2022) per dag. Na 72 uur wordt het huurbedrag wel hoger. Dan wordt een toeslag van 5 euro per dag verrekend. Als je een OV-fiets huurt dan hoef je niet gelijk te betalen. Het bedrag wordt achteraf van je rekening afgeschreven.

Hoe sluit je een OV-fiets abonnement af?

Op de site van de NS kun je het gratis OV-fietsabonnement op de persoonlijke OV-chipkaart zetten. Als je wil weten hoe je dat doet dan moet je even op de website van Seniorweb kijken. Daar staan alle stappen heel duidelijk beschreven.

Wat zijn de voordelen van een OV-fiets?

Reis je met de trein? Dan is de OV-fiets heel handig voor het laatste stukje van je reis. Bijvoorbeeld als op bezoek gaat bij een vriendin, een museum bezoekt of voor het laatste stukje naar je hotel. Maar deze huurfiets is ook ideaal tijdens een stedentrip. Op de fiets beleef je de stad op een heel andere manier.

Je kunt de fiets op verschillende stations huren en zijn altijd klaar voor gebruik. Het zadel van de OV-fiets kun je zelf heel makkelijk hoger of lager zetten en de banden kun je  in de stalling oppompen. Bovendien zijn alle OV-fietsen voorzien van een goed slot, automatische verlichting en anti-lekbanden. De kans dat je een lekke band krijgt, is dus erg klein.

Krijg je onderweg toch een lekke band? Breng de OV-fiets dan terug naar de fietsenstalling waar je deze hebt gehuurd en de band wordt gratis geplakt. Of je krijgt een andere.

OV fiets huren

Op kleinere stations is de OV-fietsverhuur vaak onbemand. Dan kun je gebruik maken van een selfservice systeem. Dit lijkt heel ingewikkeld. Maar geloof me, ook zonder menselijke hulp is het niet moeilijk om een fiets te huren. In deze blog leg ik uit hoe de selfservice bij de OV-fietsverhuur werkt.

Een OV-fietsabonnement heeft veel voordelen. Wil je er ook een aanschaffen? Klik dan HIER.

Heb jij een OV-fietsabonnement?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.