In en om Nijmegen kun je prachtig fietsen. Op de website van het Fietsnetwerk vind je diverse fietsroutes met verschillende afstanden die zijn opgezet volgens het knooppuntensysteem. Hierdoor kom je langs de mooiste plekjes. Omdat de omgeving rondom Nijmegen nog al heuvelachtig is kiezen wij voor de “vlakke” 35 kilometer lange route door de Ooijpolder.
Fietsroute door de Ooijpolder
We starten onze fietsroute bij knooppunt 57 en koersen bergafwaarts richting natuurgebied de Ooijpolder. Een gebied dat tot 2005 werd gebruikt als overloop bij hoge waterstand in de Waal. Nu is het een natuurgebied waar je niet alleen bijzondere vogels kunt zien; je kunt er ook konikpaarden en galloway runderen tegenkomen. Op het moment dat wij hier zij is het windstil, de zon breekt door en wij genieten van de verschillende landschappen. Van de oude rivierlopen, de uiterwaarden en zien meertjes die zijn ontstaan zijn door de winning van klei en nu als grondstof dienen voor de baksteenindustrie.
Stap regelmatig even af
Natuurlijk stappen we regelmatig even af. Om onze billen rust te geven maar ook om de geschiedenis van deze prachtige omgeving in ons op te nemen. Op verschillende plaatsen langs de route staan namelijk informatieborden waarop je kunt lezen wat hier vroeger heeft plaats gevonden.
Heb je geen zin om steeds af te stappen om de routekaart te lezen. Er zijn heel veel betaalbare telefoonhouders, speciaal voor op de fiets. Zelfs telefoonhouders waarvoor je niet eens je telefoonhoesje eraf hoeft te halen. Daarnaast kun je de houder gemakkelijk van je stuur halen.
Resten van de IJssellinie
In de Ooijpolder liggen nog heel wat resten van de IJssellinie. Een waterlinie die liep van Nijmegen tot aan Kampen, en vooral bekend is als verdedigingswerk tijdens de Koude Oorlog. Tussen 1950 en 1955 aangelegd om een mogelijke Russische opmars een halt toe te roepen of te vertragen. Zo werd er tijd gewonnen om vanuit Groot-Brittannië extra mankracht en materieel aan te voeren. Nog altijd liggen hier resten van tankkazematten, commandoposten en een noodhospitaal. Er is wandelroute uitgezet zodat je een rondwandeling langs de verschillende objecten kunt maken.
Vind je een fietsgids toch handiger? Op de website van Bruna.nl vind je de fietsgids “alle fietsroutes in de regio Arnhem – Nijmegen”. Een bijzonder complete fietsgids voor tochten in deze veelzijdige regio. En achterin vind je een compleet overzicht van alle gepubliceerde en te downloaden routes in de regio. Inclusief toeristische knooppuntenkaart.
Oortjeshekken in de Ooijpolder
Wij laten de monumenten voor wat ze zijn en fietsen weer door. We hebben zin in koffie en waar kun je dat nou beter drinken dan in Oortjeshekken. In dit historische huiskamercafé zijn 12 authentieke kamers, waarin je kunt overnachten. Maar je kunt in het café of op het terras ook prima terecht voor een kop koffie of een glas verse muntthee.
Wil je ook een keer in Oortjeshekken logeren? Kijk dan eens op Booking.com of op Hotels.com voor de beste aanbiedingen.
Halverwege de fietsroute
We vervolgen onze route want we zijn pas op de helft. Het wordt ook steeds drukker. Niet alleen fietsers, maar ook wandelaars, motorrijders en wielrenners hebben de omgeving ontdekt voor hun zondagse rondjes. Het is dus uitkijken geblazen en je moet niet gelijk afstappen bij het zien van een wandelroute, die we zeker ook een keer moeten lopen als we hier weer zijn en meer tijd hebben. Of bij het spotten van een ooievaarspaar dat in de verte een nest aan het bouwen is. Er is hier namelijk zoveel te zien én te doen dat je aan een weekend eigenlijk te kort hebt. Want naast de knooppuntenroute die wij fietsen zijn er ook verschillende wandelroutes die vast ook de moeite waard zijn.
Venijn zit in de staart
Bij Millingen aan de Rijn verlaten we de rivier en duiken we de polder in. Het valt ons op dat er in dit deel van de route veel verwijzingen zijn naar de provincie Zeeland. Zo is er een camping die Zeelandsche hof heet en dragen boerderijen namen, die naar het Zeeuwse verwijzen. Waarom dát is heb ik niet kunnen ontdekken. Misschien doordat het landschap overeenkomsten vertoont met het vlakke Zeeland of vanwege het vele aantal dijken. Ik weet het niet.
We arriveren bij restaurant de Thornsche molen met aan de achterkant een fijn terras. Hier laden we ons op voor het laatste stuk naar Berg en Dal. Die naam zegt genoeg. Want hoewel het nog maar 5 kilometer fietsen is zit het venijn in de staart. Er wacht ons namelijk nog een klim met een stijgingspercentage van 10 procent. Na deze klim is het nog een half uur fietsen naar ons hotel.
Tijdens dit weekend overnachtte ik hotel Erica, een authentiek landhuis in het dorpje Berg en Dal. Op 5 kilometer van Nijmegen. Ik boekte dit hotel via Booking.com
Wil je meer tips om simpel weg te gaan voor niet te veel? Kijk dan even op Facebook. Meer foto’s van de Ooijpolder vind je op mijn Instagram pagina.
Heeft het misschien te maken met de plaats Zeeland? Ligt vlabij bij Millingen. Ik ken die glooiingen van die omgeving, kwam er bij toeval terecht het is allemaal iets te zwaar zonder versnellingen.
Misschien is dat het. Ik heb alleen geen bord met Zeeland erop zien staan.
en je hebt gelijk dat fietsen over die heuvels op een gewone fiets onmogelijk is. Maar ja, we hebben het toch maar mooi gedaan.