fietsroute app Arnhem

Fietstocht met de Fietsroute app

Als ik een fietstocht maak dan is dat meestal een knooppuntenroute . Op internet kun je heel veel van dit soort fietsroutes vinden die je er zomaar af kan plukken. Nadeel van deze routes is dat je de route moet printen en bij de borden moet stoppen om te zien of je op de juiste route zit. Maar sinds kort heb ik de Fietsroute app ontdekt die alle printerafdrukken en routekaarten overbodig maakt.

Voordelen van de Fietsroute App

De Fietsroute App is ontwikkeld om het fietsen van knooppuntroutes nog eenvoudiger te maken. Je smartphone verandert in een routebegeleider die ervoor zorgt  dat je altijd op de juiste route zit. Daarnaast krijg je onderweg een seintje als er een afstapmoment in de buurt is. Waardoor je niets hoeft te missen.

Naast de routebegeleiding krijg je ook informatie over hoeveel kilometers je al achter de rug (of nog voor de boeg) hebt en naar welk knooppunt je op weg bent. Zo’n 50 meter voor elk knooppunt krijg je een notificatie met informatie over de volgende stap in je route. Je hoeft dus niet meer te stoppen bij de borden, maar je kunt direct doorfietsen. Tussen de fietsknooppunten door ontvang je geen informatie maar je kunt natuurlijk altijd even op je scherm  kijken of je nog op de juiste route zit. Mocht je toch van de route afgeweken zijn dan kun je heel eenvoudig weer terugfietsen, doordat je op de kaart in de App precies ziet waar je bent. Bron: Fietsnetwerk.nl

Ik test de Fietsroute app

Tijdens een vriendinnenweekend in Arnhem heb ik  de Fietsroute App voor het eerst uitgeprobeerd. Via de website van Fietsnetwerk vond ik een aantal fietsroutes in de buurt van Arnhem.  Nou ja,  mijn vriendin vond ze; want dat is de taak die zij altijd op zich neemt tijdens ons weekendje weg. Door een zoekopdracht in te voeren komen er verschillende routes in beeld, met verschillende lengtes. En het leuke is dat je deze routes ook kunt volgen via de fietsroute app.

De fietsroute app is gratis te downloaden via Playstore en de Appstore.  Tijdens het fietsen volgt de app je bewegingen en geeft  je een seinte voordat je een knooppunt nadert en kun je ook even checken of je nog op de juiste route zit.

Minpuntje vind ik dat je steeds moet afstappen  als je app wilt raadplegen. In zo’n geval is  deze ANWB  fiets telefoonhouder een uitkomst. Het bevestigingssysteem is geschikt voor elk type stuur en eenvoudig te bevestigen. Daarnaast is de telefoonhouder geschikt voor bijna iedere telefoon.

Fietstocht met de Fietsroute app
Minpuntje is dat je steeds moet afstappen om te zien waar je naartoe moet

Afwisselend rondje Arnhem

We kiezen voor de cultuur historische  fietsroute Oosterbeek, Doorwerth, Arnhem: Afwisseling in Arnhem.  De route is zo’n 28 kilometer en leidt je langs historische plekken en riante optrekjes van de gegoede burgerij die de oorlog hebben overleefd. Maar ook door mooie delen van de Veluwe en langs verschillende buitenplaatsen die Arnhem rijk is of ons herinneren aan de Oorlog.

We starten de route bij knooppunt 52. Vanaf daar gaat het eerste deel van de route  voornamelijk door de bebouwde kom van de Gelderse hoofdstad. In het begin kom je veel stoplichten tegen die helaas bijna allemaal op rood stonden. Gelukkig konden we die snel achter ons laten toen wij via Park Klarenbeek de stad uitreden.

Fietstocht met de Fietsroute app
Park Klarenbeek

Over het algemeen is de route vlak, af een toe hebben we een beetje hoogteverschil. Maar tussen knooppunt 50 en 48 moet je wel op de pedalen. Maar het  is niets vergeleken met de Route door de Ooijpolder die we vorig jaar fietsten.

Fietstocht met de Fietsroute app
Bord van het Fietsroutenetwerk dat wij onderweg tegenkwamen

De Veluwe

De route gaat dwars over de Veluwe en we fietsen langs verschillende plaatsen die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.  Zoals het Airborne museum in Oosterbeek, gevestigd in Villa Hartenstein. Het monumentale pand waarin dit oorlogsmuseum is gevestigd, was tijdens de Slag om Arnhem het Britse hoofdkwartier. De villa  staat er nu heel vredig bij te midden van een perk gele narcissen.

Vind je het toch handiger om in plaats van een app een fietskaart van de Veluwe te raadplegen?  Op Routenet.nl vind je niet alleen knooppunten en  het knooppuntennetwerk, maar ook LF-routes, een plaats- en straatnamenregister, toeristische VVV-informatie, horecagelegenheden en een overzicht van alle VVV-kantoren in de regio.

Fietstocht met de Fietsroute app
Het Airborne museum te midden van een perk gele narcissen.

Kasteel Doornwerth

De volgende plaats is Doornwerth, met zijn gelijknamige kasteel. Dit kasteel schijnt in de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd te zijn maar is nu prachtig gerestaureerd. Op dit moment zijn het Museum voor Natuur- en Wildbeheer en Museum Veluwezoom erin gehuisvest. Maar je kunt er ook omheen wandelen of iets drinken want er is ook horeca in gevestigd.

Fietstocht met de Fietsroute app
Doorkijkje bij Kasteel Doornwerth

Vanaf Kasteel Doornwerth is het nog een paar kilometer naar ons hotel. Wat tevens het eindpunt is van de fietstocht.  In ongeveer  2,5 uur fietsen hebben we 28 kilometer afgelegd en 660 calorieën verbrand.

Fietstocht met de Fietsroute app
Na 2,5 uur fietsen heb ik 28 kilometer afgelegd en 660 calorieën verbrand.

Deze informatie krijg je namelijk ook van de app. En na het bereiken van het eindpunt verschijnt er een soort oorkonde op je mobiel en word je gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Heel stimulerend allemaal.

Wat mij betreft is de fietsroute Afwisseling in Arnhem een aanrader. En ook prima te doen op een OV-fiets.

Related Posts

14 thoughts on “Fietstocht met de Fietsroute app

  1. En hoeveel stroom verbruikt de app.
    Ik kan mijn telefoon koppelen via een snoertje aan de display van mijn e-bike zodat de telefoon vol blijft

    1. hoeveel stroom deze app gebruikt weet ik niet precies. Maar wel handig dat je je tekefoonkunt koppelen aan je ebike. Ga ik ook eens proberen. Bedankt voor de tip.

  2. Wat leuk! Wij gaan altijd naar Drenthe op vakantie maar fietsen weinig omdat we de weg niet weten hahaha… Heb je je telefoon op het stuur ofzo? In een speciale houder? Ben altijd bang dat hij dan zou vallen.

    1. Je kunt de app natuurlijk ook downloaden als je hem nodig hebt. bijvoorbeeld zoals bij deze fietsroute. Daarna haal je hem er gewoon weer af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.