250 jaar modegeschiedenis

250 jaar modegeschiedenis in de Nieuwe Kerk van Amsterdam

Hou je van mode of ben je gewoon nieuwsgierig naar de bruidsjurk van Koningin Maxima? Op dit moment wordt de tentoonstelling MAISON AMSTERDAM gehouden. Een uniek overzicht van 250 jaar modegeschiedenis in de Nieuwe Kerk Amsterdam.

250 jaar modegeschiedenis in Amsterdam

De Nieuwe Kerk op de Dam is een van de indrukwekkendste monumenten van onze hoofdstad. Die je waarschijnlijk kent door de koninklijke inhuldigingen en dito trouwerijen. Maar tegenwoordig is de Nieuwe Kerk vooral bekend om de vele kunst- en fototentoonstellingen. Zoals de tentoonstelling van 250 jaar modegeschiedenis, die tot april 2022 in de Nieuwe Kerk te bewonderen is.

250 jaar modegeschiedenis in de Nieuwe Kerk

Tijdens deze tentoonstelling zijn 150 objecten uit de modecollectie van het Amsterdam Museum te zien, maar ook collecties van toonaangevende modeontwerpers die het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden.

250 jaar modegeschiedenis in de Nieuwe Kerk
de roaring twenties

Het modebeeld door de eeuwen heen

Zo ga je van het uitgaansleven van de roaring twenties, naar de tijd waarin men rondliep in prachtige japonnen en kostuums. Maar je haalt ook herinneringen op bij het zien van de kleding uit de tijd van hippies en punkers. Maar je ziet ook recentere topstukken, zoals de jurk van Fong Leng en de bruidsjurk van Koningin Máxima (die trouwens in het echt beige is en niet wit).

de trouwjurk van koningin Maxima

De modetentoonstelling MAISON AMSTERDAM duurt tot en met zondag 3 april 2022. De tentoonstelling is met de Vriendenloterij VIP-kaart gratis te bezoeken. Heb je geen VIP-kaart? In deze blog vind je 14 tips waarmee je voordelig naar een museum kunt.

De Nieuwe Kerk door de eeuwen heen

Nu ik toch in de Nieuwe kerk ben wil ik ook wat meer weten over deze kerk. Op Wikipedia lees ik dat de Sint-Nicolaaskerk (Oude Kerk), eigenlijk de eerste parochiekerk van Amsterdam was. Maar omdat deze kerk te klein was voor de enorme bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14e eeuw, werd er een tweede parochiekerk gebouwd. Dit is de Nieuwe Kerk geworden.

Ook lees ik dat de Nieuwe Kerk een roerig verleden heeft. Zo werd het gebouw door brand verschillende keren flink beschadigd. En kreeg de kerk het tijdens de Beeldenstorm flink te verduren.Toch bleef de kerk wel gespaard, maar van het rijke katholieke interieur is weinig meer over. De Nieuwe Kerk werd nadien regelmatig gerestaureerd en verfraaid. Er zijn interieuronderdelen te vinden uit alle eeuwen.

Koninklijke kerk op de Dam

Maar de Nieuwe Kerk is vooral bekend als koninklijke kerk. Die je wellicht kent van het huwelijk van Willem Alexander en Maxima in 2002. Maar ook van de inhuldiging van Beatrix en Alexander. Eigenlijk alle plechtige inhuldigingen van de Oranjes vonden plaats in De Nieuwe Kerk.

In de kerk zie je nog veel overblijfselen die ons herinneren aan de relatie tussen de Oranjes en Nederland: zoals de gebrandschilderde ramen, het monument voor het gouden regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, het grote tableau met alle wapenschilden van de Nederlandse vorst en het historische koperen koorhek dat het toneel vormde van zoveel plechtigheden.

In de Nieuwe Kerk staan ook diverse praalgraven. Opvallende monumenten gewijd aan beroemde admiralen. De meest bekende is Michiel de Ruyter, voor wie prachtig praalgraf is opgericht.

Michiel de Ruyter
praalgraf van Michiel de Ruyter

Nieuwe functie voor de Nieuwe Kerk van Amsterdam

In de Nieuwe Kerk worden tegenwoordig geen kerkdiensten meer gehouden. Door de ontkerkelijking kon de Gemeente de kosten voor onderhoud en beheer niet meer opbrengen. Daarom worden er nu verschillende tentoonstellingen in de Nieuwe Kerk gehouden, zoals 250 jaar modegeschiedenis: MAISON Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.