Mijn 20 grootste ergernissen bij het boodschappen doen

Ik heb een ontzettende hekel aan boodschappen doen. En die zet ik op een rijtje in deze boodschappen ergernissen top 20. Maar ik heb ook tips die je helpen de snelste rij te kiezen en waardoor je sneller door de supermarkt bent.

Mijn 20 grootste ergernissen bij het boodschappen doen

Misschien zijn mijn boodschappen ergernissen ontstaan in de tijd dat ik in Friesland woonde en met de auto speciaal naar het dorp toe moest om mijn inkopen te doen. Maar misschien ook omdat ik een supermarkt-hopper ben, die de boodschappen in verschillende winkels doet en daardoor veel tijd nodig heeft. Ik weet het eigenlijk niet. Maar ik weet wel dat ik zo een lijstje kan samenstellen van wel 20 ergernissen.

 1. geen parkeerplaats te vinden
 2. auto’s die 2 parkeerplaatsen innemen
 3. verkopers op de parkeerplaats
 4. overvolle glasbak
 5. lange rijen bij de kassa
 6. kassarollen en/of kassières die verwisseld moeten worden als jij net aan de beurt bent
 7. te weinig kassa’s open
 8. dat je lang moet wachten voordat de caissière van de “nieuwe” kassa komt
 9. winkelmandjes die op zijn
 10. geen winkelwagentjes
 11. je winkelwagen die bij de kassa wordt verplaatst  omdat jij “even” weg bent voor een vergeten boodschap
 12. het fenomeen kinderwinkelwagentjes
 13. winkelwagens die in het pad staan
 14. mensen die naast hun winkelwagentje lopen
 15. mensen die hun winkelwagentje vasthouden, terwijl ze een product uit de schappen halen
 16. je boodschappen in jouw winkelwagentje vindt die je er zelf niet hebt ingedaan
 17. mensen die midden in het pad uitgebreid met elkaar staan te praten
 18. winkelwagentje die de koelvitrines blokkeren
 19. aanbiedingen die niet verkrijgbaar zijn
 20. Dat je muntje niet past in de gleuf van je winkelwagentje en je ook geen losgeld bij je hebt.

Oh, wat zijn het er veel. En dan heb ik boodschappen doen tijdens de corona pandemie nog niet eens meegerekend.

Ben ik zo erg of zijn mijn ergernissen tijdens het boodschappen doen terecht? Laat ik op 3 onderdelen even dieper in gaan. De parkeerplaats, de kassa en de winkelwagentjes zal ik nader toelichten.

De parkeerplaats

De dagen rond de feestdagen zijn natuurlijk het ergst als je boodschappen gaat doen. Dan kun je er geheid vanuit gaan dat er bij de supermarkt geen parkeerplaats te vinden is. Als het meezit staan er een paar verkeersregelaars die je een vrije plek wijzen. Maar als die er niet zijn, dan zit er niets anders op dan net zoveel rondjes te rijden totdat je een lege parkeerplaats vindt. En als je er eindelijk een vindt dan is die soms te klein. Omdat er een auto niet tussen lijntjes staat geparkeerd en daardoor twee plaatsen inneemt.

En dan die autoruit reparateurs. Ken je ze. Ga je voor een snelle, vergeten boodschap even naar de supermarkt; word je aangesproken door een autoruit reparateur. Die constateert dat je een sterretje in je voorruit hebt dat hij gelijk kan repareren. Nee! En zeker niet nu.

boodschappen overvolle glasbak
overvolle glasbak

Er gaat natuurlijk wat doorheen tijdens de feestdagen. Overvolle glasbakken zijn dan geen uitzondering op de parkeerplaats. En als je met een overvolle boodschappentas lege flessen aankomt dan wil je die natuurlijk wel kwijt. En als je dan een glasbak treft die vol is, dan heb je geen zin om de hele handel weer mee naar huis te nemen. Dus wat doe je? Je parkeert je lege flessen voor de glasbak.

Nu heb ik mij laten vertellen dat het alleen belangrijk is dat het witte glas wordt gescheiden van het bruine en het groene glas. Dus als ik naar deze foto kijk dan zouden er toch veel meer flessen in de bak kunnen in plaats van ervoor.

Winkelwagentjes

Ze zijn op, de wielen zitten vast  of ze versperren de doorgang: de winkelwagens. En dat begint gelijk al bij binnenkomst in de supermarkt. Waar de winkelwagentjes schots en scheef staan te wachten, terwijl hun tijdelijke bestuurders voor de vitrine met broodjes staan en maar niet kunnen kiezen. Je manoeuvreert  tussen de karretjes door en vervolgt je weg richting koelvitrine. Ook daar kom je ze tegen: winkelwagens die onbeheerd voor de schappen staan of nog erger, voor de schappen staan en ook nog eens worden vastgehouden.

Ik snap best dat het vervelend is als je winkelwagentje wordt verplaatst (staat die al in het lijstje?) Maar om je kar nou vast te houden terwijl jij je keuze maakt, gaat mij toch iets te ver.

Hetzelfde geldt ook voor hoe je met een winkelwagentje rijdt. Volgens mij loop je erachter. Ware het niet dat er heel wat mensen zijn die naast hun wagen lopen en hierdoor (nog) meer ruimte innemen in de toch al niet zo brede winkelpaden.

Omdat ik zo ’n hekel aan de supermarkt heb, heb ik een keer mijn boodschappen thuis laten bezorgen. Lees mijn bevindingen in deze blog.

Kassa

En dan ben je eindelijk bij de kassa. Sommige mensen weten dan precies welke ze moeten nemen als het druk is, maar ik niet.

Ik weet wel dat je beter niet achter bejaarden kunt aansluiten omdat deze doelgroep vaak nog contant betaalt en het liefst gepast. En ook nog eens ter plekke de bon gaan controleren. Daar is natuurlijk niets op tegen; maar het houdt wel op.

Dus sprint je,  zodra wordt omgeroepen dat er een extra kassa open gaat,  gelijk daar naartoe. Is dat verstandig? Want in sommige gevallen moet de kassière, die de kassa gaat bedienen van elders komen en is de rij waarin je eerder stond, opgelost als je eindelijk aan de beurt bent.

Gratis Eentje Extra 2023 - banner 1

Tips om het boodschappenleed te verzachten

Boodschappen doen kost gewoon veel tijd. Want op de een of andere manier kies ik altijd de verkeerde rij  en sta ik veel langer dan  anderen te wachten bij de kassa. Dat kan anders. Op de website van Margriet vond ik een paar handige tips die je helpen de snelste rij te kiezen en waardoor je sneller door de supermarkt bent.

Kies altijd de linker rij bij het boodschappen doen

De kans is groot dat als je de linker rij neemt, je de supermarkt sneller verlaat. De meeste mensen zijn namelijk rechtshandig en zullen daarom de rechter rij kiezen. Dus minder mensen in de meest linker rij.

Sluit aan achter iemand met een volle kar

Het schijnt dat je beter achter iemand met een overvolle kar met boodschappen kunt aansluiten dan achter vier verschillende mensen met bijvoorbeeld 25 dingen in het mandje of kar. De kassière moet namelijk voor die 4 verschillende mensen alle handelingen verrichten zoals afrekenen, zegeltjes aftellen, bonuskaarten scannen en dat schijnt meer tijd te kosten.

Kijk naar de klanten voor je in de rij

Iemand die bijvoorbeeld een grote verpakking luiers koopt, is sneller langs de kassa dan iemand met vier pakken melk. Mensen die met zijn tweeën zijn pakken waarschijnlijk sneller in dan iemand die alles in zijn eentje moet meenemen. En bejaarden….

Ga voor de rij die leidt naar meerdere kassa’s

Is er een rij die naar meerdere kassa’s gaat? Neem dan die rij. Het schijnt dat deze rij sneller gaat dan iedere afzonderlijke rij.

Vermijd rijen waarin mensen met elkaar praten

Als mensen elkaar kennen en met elkaar in gesprek raken, dan zijn ze niet bezig met hun boodschappen. Vermijd dus de rij waarin mensen met elkaar praten, want dat vertraagt.

Hoe zit dat met jou. Heb jij net als ik ook een grondige hekel aan boodschappen doen? En hoe pak jij het aan?

Gerelateerde berichten

16 gedachten over “Mijn 20 grootste ergernissen bij het boodschappen doen

 1. Tsja, die vrouw die haar karretje vasthoud ben ik. Ik heb het karretje nodig als ‘loophulp’. Ik heb mijn gehandicaptenparkeerkaart niet voor niets en het karretje maakt het mij mogelijk om zelf boodschappen te doen. Ik red de wandeling door de supermarkt anders namelijk niet. Ik doe zittend werk, maar werk gelukkig wel gewoon dus ik doe mijn boodschappen ook nog eens op drukke tijden. Grootste ergernis is voor mij de rij bij de kassa. Niet vanwege de tijd maar vanwege mijn benen. Ik kan namelijk slecht lang stil staan. Overigens maak ik dankbaar gebruik van de mogelijkheid om boodschappen thuis te laten bezorgen. Maar de vrijheid om het zelf te kunnen doen wil ik niet missen.

  1. Hallo Yvonne, Wat je zegt is helemaal waar. Het kan ook een reden hebben dat mensen hun karretje vasthouden tijdens het winkelen. Nooit aan gedacht. Bedankt voor je reactie.

 2. Het laten bezorgen van je boodschappen is daarom echt ideaal. Hele goede ervaringen mee. Groenten en fruit is ook altijd goed en ze zijn bijna altijd stipt op tijd.

 3. Oooh wat herkenbaar. Ik houd Zoo niet van de boodschappen. De drukte vind ik vréselijk. Evenals er de deur speciaal voor uit moeten. Terwijl ik met de auto er in vijf minuutjes ben. Ook vind ik boodschappen doen duur!! Bah.. Wat leuk, heb jij stallen? Dan woon je op een boerderij. Dat blijkt ook uit de afstand die je moet afleggen voor een boodschap. Leuk, weet ik net weer even meer van je. Ook jouw haat aan boodschappen..

 4. Boodschappen doen, vreselijk! Maar o, wat heerlijk, ik heb evenals Felice een man getrouwd die het met plezier allemaal doet. Hij wil me zelfs liever niet mee hebben, alleen gaat-ie sneller. We eten dan wel meestal alleen wat hij lekker vindt, maar dat heb ik er graag voor over. Als ik trouwens echt laat merken dat ik zin heb in een bepaald gerecht, dan is-ie nog wel zo lief om dat te kopen ook. Ik ben een bofkont!

 5. Haha, ik vond boodschappen doen altijd wel een soort gezellig. Maar ik ging dan ook altijd op de maandagochtend om 9 uur. Nu heb ik een boodschappenbox en ga ik alleen voor de rest even snel heen en weer. Maar in een klein dorp is het nog erger, want daar gaan mensen echt uitgebreid met de cassiere kletsen. Of mensen die pakjes ophalen bij de snelkassa, die ze dan natuurlijk nooit kunnen vinden haha.

 6. Weet je wat ik ook stom vind? Dat de tijd drie keer zo snel gaat. Dan denk ik even snel in en uit voor een paar boodschappen en dan is het al gelijk weer dik een half uur verder! Of een uur :O

 7. Ik vind het best leuk, maar ik zorg er wel altijd voor dat ik op die tijdstippen ga waarop er niemand is, dus dat scheelt wel. Wel heb ik een hekel aan bepaalde ‘boodschappers’. Die vrouwen met kinderwagens die breed in het pad gaan staan en al hun boodschappen in die wagen mikken (ja sorry, ik heb ook in een winkel gewerkt en je wilt niet weten hoe vaak je dan moet kijken of ze niet dingen – al dan niet per ongeluk – meenemen) en mensen die uitgebreid voor het vak staan te kleppen en niet even aan de kant gaan als jij er wat wilt hebben.

  Maar goed, dat vind ik ook gewoon niet sociaal gedrag, dus dat zou ik altijd vervelend vinden!

 8. ik heb verschrikkelijk gelachen om je blog! en zeker om je rij klachten! geweldig verwoord. Hier doet manlief de groote boodschappen beurt. Hij heeft er geen hekel aan. ikke wel!

 9. Wat een herkenning! Ik heb ook een hekel aan boodschappen doen. In sommige supermarkten verandert alles constant van plaats en moet je heel de tijd lopen zoeken naar alles. Pfff… ik haat het. Gelukkig heb ik een man die graag boodschappen doet, dus meestal ontsnap ik eraan.

 10. Hoi! ik ga meestal 1x per week samen met m’n ventje. Dan doen we alsof het een uitstapje is en genieten van het moment samen. En met twee gaat het inderdaad sneller (lijkt wel).

 11. Haha ik herken alle bovenstaande ergernissen! Ik probeer mij altijd voor te nemen om boodschappentassen mee te doen naar de winkel. Want dan sta ik daar met een overvolle kar aan mijn auto en dan moet ik alles los in de koffer doen. Een goed voornemen voor 2018!

 12. Hahahaha geweldig dat je dit hebt geschreven. Kan er gelukkig hard om lachen want ik heb hier totaal geen last van. Ik ben zo iemand die lekker mensen voor laat als mijn kar super vol zit en zij maar 3 dingetjes hebben. Behalve zuurpruimen, die laat ik niet voor :). Moet ook wel zeggen dat ik handige tijdstippen kies om boodschappen te doen, donderdagavond of zaterdag heel vroeg!

 13. Hahaha, ik heb geen hekel aan boodschappen doen, maar wel aan de mensen die uitgebreid staan te praten en zo het gangpad blokkeren. Als ze dan je eindelijk zien staan, of na een opmerking die ik gemaakt heb zeg ik altijd met een lachend gezegd. Ga gezellig bij elkaar koffie drinken of ergens met elkaar uitgebreid luchen. Als je dan hun gezicht zien, kan ik er altijd om lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.