kanoën Weerribben

Ben je op zoek naar een actief dagje uit? Misschien is kanoën in De Weerribben leuk om een keer te doen. In Ossenzijl en Kalenberg zijn verschillende verhuurbedrijven waar je niet alleen kano’s, maar ook sloepen, kajaks en fluisterboten kunt huren.

Kanoën in De Weerribben

In Nationaal Park Weerribben-Wieden valt van alles te beleven: je kunt er wandelen, fietsen en varen. Met een fluisterboot, maar zelf vind ik kanovaren in het grote, groene doolhof het allermooiste. In de Weerribben kun eindeloos dwalen, maar onmogelijk verdwalen. Want alle vaarten en vaartjes komen uiteindelijk altijd weer uit op de Kalenbergergracht bij het plaatsje Kalenberg. Bron: Staatsbosbeheer

Verschil tussen een kano en een kajak

Bij recreatiecentrum de Kluft in het plaatsje Ossenzijl huurden wij onze kano’s. Wij kozen voor een kano, maar het had net zo goed een kajak kunnen zijn. Deze twee boten worden namelijk vaak door elkaar gehaald. En niet alleen door mij. Er zijn meer mensen die het verschil niet kennen.

Bij een kano,  zit je je op een bankje en in een kajak zit je op de bodem van een gesloten kuip. Daarnaast zijn de peddels ook verschillend. Kanoën doe je met een steekpeddel. En bij kajakken gebruik je een peddel met dubbele bladen. Dan heb je een peddel met aan elk uiteinde een blad.

Kanoën in De Weerribben
Dit zijn dus kajakkers

Kanovaren verleer je niet

Bij aankomst lagen de kano’s al voor ons klaar. Het enige dat wij zelf moesten doen was de boot te water laten,  maar dat was zo gefikst. Toen moesten we de slag te pakken krijgen. En dat duurde wat langer. Het was namelijk jaren geleden dat ik voor het laatst een peddel had vastgehouden. Maar al doende leer je (snel). Het is net als met fietsen: kanovaren verleer je niet.

Kanoën in De Weerribben

De Ossenzijlroute kanoën

Op kanoroutes.nl  vind je kanoroutes met verschillende afstanden. Zoals de rode Ossenzijlroute van 7 km en de groene Weerribbenroute van 13 km die beiden starten in Ossenzijl. Of de gele Kalenbergroute van 8 km die begint in het plaatsje Kalenberg.

Wij namen de Ossenzijlroute en peddelden door smalle slootjes, piepten onder bruggetjes door maar doorkruisten ook De Kalenbergergracht, een hoofdvaart die dwars door het gebied loopt.  Daar moet je even goed opletten. Hier varen niet alleen kano’s en kajakken, ook motorboten zijn toegestaan.

Beginnende kanoërs varen met een snelheid van ongeveer 3 kilometer per uur.  Over de route van 7 kilometer doe je ongeveer 2,5 uur. Als je een langere route wilt varen  is het handig om af en toe een pauze in te lassen. Onderweg kom je verschillende aanlegsteigers tegen. Je kunt je boot daar aanleggen als je bijvoorbeeld wilt gaan picknicken.

Handige kanotips

Ga je een dagje kanoën? Bereid je dan wel voor. Wellicht kunnen deze tips die ik vond op Welkom op het water je hierbij helpen.

  • Bekijk van te voren even naar het weerbericht. Als er onweer wordt verwacht zou ik niet gaan varen.
  • Draag kleding die lekker zit. Een joggingbroek of sportkleding zitten het lekkerst. En zijn makkelijk en snel te verwisselen bij een nat pak.
  • Vergeet niet om een pakketje reservekleding mee te nemen zodat je je na afloop kunt omkleden.
  • Draag een zwemvest!
  • Zorg voor een goede (water)kaart. Wij kregen van het verhuurbedrijf een kaart  waaraan wij genoeg hadden. Daarnaast werd ons ook gewezen op de plekken waar we moesten oversteken.
  • Neem een (schoon) verf tonnetje mee om daarin je sleutels, mobiel en fototoestel te doen. Vaak zijn deze tonnetjes ook te huur bij het kanoverhuurbedrijf. Maar liggen soms  ook bij jezelf in de schuur. Meenemen dus.

Wil je langer in De Weerribben verblijven? Boek dan eens een weekend of een midweek in Villapark de Weerribben.  Een kleinschalig vakantiepark te midden van het houtwallenlandschap.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.