kamperen in het naseizoen

Voor- en nadelen van kamperen in het naseizoen

Ieder voordeel heeft zijn nadeel gaat ook op voor kamperen in het naseizoen. Want heb je, zodra iedereen weer naar school en aan het werk is, de camping vaak voor jou alleen, zijn de prijzen voor de huur van een camper of caravan veel vriendelijker en zijn “zwarte” zaterdagen niet aan de orde. Er kleven ook nadelen aan kamperen in het naseizoen.

De voordelen van kamperen in het naseizoen

Maar of deze nadelen ook zwaarder wegen dan de voordelen die het naseizoen biedt is nog maar de vraag. Want zoals ik al schreef is het lekker rustig als je in september de camping oprijdt. Je kan vaak zelf een plek uitzoeken en als je het een beetje uitkient heb je het hele veld voor jou alleen. En dat alles voor de helft van de prijs die je in het hoogseizoen zou betalen. En met een  ACSI kampeercard betaal je nog minder. Kortom wie doet je wat.

kamperen in het naseizoen

Daarnaast shop je in het naseizoen heel voordelig zomerkleding. En op de weg is het lekker rustig.

Kamperen in het naseizoen heeft ook nadelen

Maar het naseizoen heeft ook een keerzijde. En die wil ik je niet onthouden. Je kunt hierbij ook je schouders ophalen en denken “nou en?” Maar toch noem ik ze even:

Het is herfst als je thuiskomt

Als je thuiskomt van een zomerse vakantie in het Zuiden kan het zo maar gebeuren dat in Nederland de herfst is ingetreden. Dus dat je gelijk je zomergarderobe kunt opbergen en dat ’s avonds de verwarming aan moet.

Niet alle campings zijn open

Er zijn campings die het hele jaar geopend zijn. Maar er zijn er ook bij die eind september hun poorten sluiten. Daar moet je dus opletten.

Beperkte faciliteiten

Sommige campings passen hun faciliteiten aan, aan het aantal kampeerders dat er gebruik van maakt. Het kan dus voorkomen dat een aantal toiletgebouwen gesloten is en dat je voor een sanitaire voorziening wat verder moet lopen. Daarnaast is de kampwinkel niet altijd open.

Veel ouderen op de camping

Een inkoppertje misschien. Ouders met schoolgaande jeugd zie je niet in het naseizoen. De campings worden voornamelijk bevolkt door mensen in de categorie 65+. Je weet wel, zoals in “we zijn er bijna” van Omroep Max. Die net als op TV,  gehuld in identieke badjas, ’s ochtends stevig gearmd  naar het toiletgebouw wandelen.

Dus veel “grijze duiven” met luxe caravans, grote campers en elektrische fietsen.  Vaak allemaal in het bezit van een hond, die dan weer in een speciale hondenkar áchter de e-bike wordt vervoerd. Niets mis mee, alleen wel confronterend.

Want over een paar jaar behoor ik zelf tot deze leeftijdscategorie en ik kampeer nu al met een caravan en fiets het liefst op mijn e-bike. En ook onze hond fietst mee in een hondenfietskar.

Stella Verrast - Tot 40% E-bike korting

Niet gemotiveerd personeel

Aan het eind van het seizoen heeft het personeel “het end in de bek”. Zijn de medewerkers moe en klaar met al die toeristen die zij moeten bedienen,  lees ik in reviews op sommige campingfora. Gelukkig heb ik tijdens onze vakantie dáár niets van gemerkt en  werden wij overal hartelijk ontvangen.

Avonden zijn korter

Heb je  in de “echte” vakantiemaanden eindeloze zomeravonden die je voor de tent of caravan doorbrengt. In het naseizoen is het rond 20.30 uur donker. En wordt het snel vochtig. Dus zit er niets anders op om de avond in de tent of caravan door te brengen.

kamperen in het naseizoen
Het wordt ’s avonds vroeg donker

Wegen de voordelen op tegen de nadelen van kamperen in het naseizoen?

Ja zeker. Ik vond ik het heerlijk om in september op vakantie te gaan. De rust, ruimte en de voordelige kampeertarieven winnen ruimschoots van de nadelen. Dus als het even kan ga ik weer in het naseizoen kamperen.

Wat zijn jouw ervaringen met kamperen in het naseizoen?

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Voor- en nadelen van kamperen in het naseizoen

  1. Het liefst gaan wij in voor- en/of naseizoen kamperen. Ik houd ervan om helemaal alleen op zo’n camping te zijn, of althans dat gevoel te hebben, dat je er alleen staat. En ’s avonds lekker de caravan in en dan een boekje lezen of een spelletje doen met zijn 2, is ook helemaal niets mis mee.

  2. Nooit bij stil gestaan dat er minder voorzieningen zouden zijn. Bedankt voor de tip. Verder moest ik erg lachen om de confrontatie met de “grijze duiven”.

    1. Niet alleen op de camping, ook in verschillende Franse plaatsen kon ik merken dat in september het vakantieseizoen aan het aflopen is. De winkels zijn op maandag en soms op meer dagen in de wee later open of zelfs gesloten.

      1. Tsja over kamperen kan ik weinig zeggen maar ik ben wel fan van buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Zeker in september/ oktober, als de temperatuur niet zo zweetheet is en de natuur zo mooi verkleurd, zeker hier in Slowakije. Voor de wat koelere avondjes lekker binnen cocoonen, houtkachel aan. Ja hoor, ik ben er klaar voor ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.