laarzenpaden Staatsbosbeheer

Op verschillende plaatsen in ons land vind je natuurroutes van Staatsbosbeheer, ook wel laarzenpaden genoemd. Wandelroutes die dwars door de weilanden lopen, langs rietvelden en hooilanden met trekpontjes die je naar de overkant brengen. Maar voor deze prachtige paden moet je wel laarzen aan!

Laarzenpaden in de Doezumermieden

Zo vind je op de grens van Fryslân en Groningen natuurgebied Doezumermieden: een gebied waar veen is afgegraven. Hierdoor zijn zogenaamde petgaten ontstaan, die weer worden omgeven door vochtige hooilanden en kleine bosjes. In dit vaak drassige veengebied vind je het Pettenpad, een korte wandelroute die je afzonderlijk kan wandelen. Maar die ook te combineren is met het Pebe en Mellespad die vlak in de buurt liggen.

Laarzen aanbevolen

De laarzenpaden in de Doezumermieden voeren je langs droog hooiland maar ook door een zompig moerasbos. Door het meest moerassige stukje zijn een paar vlonders gelegd, maar het grootste deel van de paden is behoorlijk drassig. Laarzen of modderbestendige hoge schoenen zijn dus echt aanbevolen.

Alle routes zijn gemarkeerd en bij het startpunt liggen informatiefolders met wetenswaardigheden over de omgeving.  Ook op het online toeristenbureau kun je meer informatie over de Doezumermieden vinden.

laarzenpaden van Staatsbosbeheer

In de Doezumermieden vind je ook ‘t Blôde Fuottenpaad  waar je zomers op je blote voeten door de natuur kunt lopen.  Ook de Doezumerstruun wandelroute die ik tegenkwam op het blog van Over Yvonne, loopt dwars door het veenlandschap van het Westerkwartier. 

laarzenpaden van Staatsbosbeheer

Niet alleen in de Doezumermieden vind je laarzenpaden. Op de website van Wandel.nl vind je 8 laarzenpaden waar je ook in de modder kunt wandelen.

Kom op de paden op, de laarzen aan en gaan! Waar ga jij naartoe?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.