Je ziet ze steeds vaker: QR-codes. En dan niet die waarmee je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent. Nee, de vierkante, zwart-witte barcodes die je met je smartphone moet scannen. In de supermarkt, het museum, zelfs op de collectebus kom je ze tegen. Maar wat zijn QR-codes eigenlijk, wat is het doel en hoe kun je een QR-code scannen?

Wat is een QR-code?

QR is de afkorting van Quick Response, wat in gewoon Nederlands snelle reactie betekent. Een QR-code is een vierkant, dat is opgebouwd uit zwarte en witte blokjes. Als je ergens zo’n code ziet dan kun je die met de camera van je mobiele telefoon scannen. Via een tik op de link die verschijnt, open je dan de bijbehorende site. Bron: Seniorweb

Wat is het doel van een QR-code?

Een QR code is een soort streepjescode, waarmee je op een snelle manier veel informatie kunt lezen. Bijvoorbeeld op een smartphone of tablet. Deze code wordt daarom vaak gebruikt om een link naar een website makkelijker leesbaar te maken, zodat je die niet hoeft in te tikken op je smartphone.

Hoe kun je een QR-code scannen?

Een QR-code scannen is heel eenvoudig, mits je een smartphone hebt. Met de camera van je mobiele telefoon of tablet kun je een QR-code scannen. Dit doe je door de camera op de code te richten. De camera scant de code waar een website aan is gekoppeld. Tik je op de link dan kom je gelijk op de bijbehorende site.

Dit moet je doen als je een QR-code wilt scannen.

  1. Zorg dat de Camera app is geïnstalleerd op je smartphone (deze staat er vaak al standaard op).
  2. Open de app Camera.
  3. Richt de camera op de QR-code en breng deze code volledig in beeld.
  4. Onderaan verschijnt een melding met de achterliggende link van de QR-code. Tik op de melding.

QR-codes in de kunst

Ook kunstwerken zijn vaak voorzien van een code, waarmee je toegang krijgt tot alle informatie over de kunstenaar en het kunstwerk. Maar ook extra foto’s en filmpjes, bijvoorbeeld hoe het werk is gemaakt, kun je op je smartphone bekijken.

Hieronder zie je een illustratie van Fenna van Wees, student graphic design. Als je met de camera van je smartphone de QR-code scant, ga je op een webpagina. Als je daarop klikt kom je op Youtube, waar je de hele animatie kan bekijken.

In de horeca

QR-codes worden ook in restaurants gebruikt. Om de menukaart te scannen of een bestelling te plaatsen. Door de wit-zwarte blokjes op de tafel is minder personeel nodig om bestellingen op te nemen en af te rekenen. Maar dat vindt niet iedereen prettig. Met name ouderen en mensen met een visuele beperking vinden dat lastig.

Uit een poll van Editie NL blijkt dat 80 procent zijn bestelling toch liever doet bij een ober, dan via een QR-code. 

En dat snap ik wel. Bestellen via een code heeft toch iets afstandelijks. Het is dus belangrijk dat de bediening in de buurt is om gasten te helpen die niet weten hoe het werkt.

Bij collectes

Zelfs bij collectes kun je met je telefoon betalen. Handig als je geen kleingeld hebt, of liever contactloos wilt betalen. Dat is namelijk heel simpel, door de QR-code op de collectebus of op het collectebord te scannen met de bankieren app of met camera van je smartphone. Daarna komt er een voorgesteld bedrag in beeld, of je kunt zelf een bedrag kiezen. Ben je hiermee akkoord dan komt jouw donatie gelijk binnen bij het goede doel waarvoor gecollecteerd wordt.

Steeds meer mensen betalen met hun mobiele telefoon. Dat is niet alleen handig, maar ook veel sneller dan wanneer je met je pinpas betaalt. Hoe je dat doet vertel ik in deze post.

Eigenlijk zijn QR-codes een makkelijke manier om meer informatie te krijgen. Dus zie je zo’n zwart-wit blokje? Pak je telefoon tevoorschijn en kijk welke informatie er achter verborgen zit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.