Antwerpen Check je voertuig

Met de auto naar Antwerpen? Check je voertuig

Een weekendje of een paar dagen Antwerpen? Met de auto ben je er zo. Na een paar uur rijden waan je je gelijk in een andere wereld. Toch moet je niet vergeten om vóór vertrek je auto te checken. De Antwerpse binnenstad en de Linkeroever zijn namelijk een lage-emissiezone (LEZ). Dit betekent dat vervuilende auto’s dit deel van de stad niet meer in mogen.

Lage-emissie zone Antwerpen

Als ik met de auto naar de stad ga kijk ik altijd waar ik mijn auto voordelig kan parkeren. Parkeren in het centrum en met name bij je hotel is namelijk hartstikke duur, dus ik check altijd of er een voordeliger alternatief is. Maar dat er in Antwerpen ook een milieuzone is wist ik trouwens niet. Heel toevallig kwam dit onderwerp ter sprake toen ik de hond aan het uitlaten was, en van een andere hondenbezitter hoorde dat haar dochter een dikke boete had gekregen toen zij met haar auto in het centrum van Antwerpen reed. En die boete was niet voor te hard rijden; de auto voldeed niet aan de eisen van de LEZ-zone.

Denk je bij vervuilende auto’s aan oldtimers. Niets is minder waar. Ook jouw auto kan zo maar geweigerd worden in de Antwerpse binnenstad als die niet aan bepaalde eisen voldoet. Ieder voertuig dat de LEZ inrijdt, wordt namelijk met camera’s geregistreerd en het kenteken vergeleken met een database van toegelaten voertuigen. Als je dus de LEZ inrijdt met een voertuig dat niet toegelaten is, kun je zomaar een boete van € 150 krijgen. En dat wil je natuurlijk niet.

Met de auto naar Antwerpen? Check je voertuig

Maar hoe weet je of jouw auto aan de juiste eisen voldoet? Op de website Slim naar Antwerpen staat hoe je je auto kunt registreren. En als je doorklikt naar deze website kun je ook checken of jouw auto toegang heeft tot de lage-emissiezone van Antwerpen. Pak dus het kentekenbewijs van je auto erbij en doe, voordat je vertrekt de test en vul de gegevens van je inschrijvingsbewijs correct in. Als je alle vragen hebt beantwoord weet je of jouw auto wordt toegelaten.

Voertuigen met een Belgisch of Nederlands kenteken hoeven niet vooraf geregistreerd te worden, voertuigen uit andere landen wel.

Wat kun je doen als je auto niet wordt toegelaten?

Gelukkig is onze auto door de test gekomen en kan ik met een gerust hart richting de Antwerpse binnenstad. Maar stel dat uit de test blijkt dat je auto niet wordt toegelaten in de LEZ van Antwerpen. Gelukkig zijn er dan toch een aantal mogelijkheden, die ik vond op website van de ANWB.

  • Je kunt een dagpas (€ 35) online of bij een LEZ-automaat kopen. Dat mag 8 keer per jaar per kenteken. Meer informatie over de dagpas plus locaties van automaten is te vinden op slimnaarantwerpen.be/nl/lez/lez-dagpas. Deze dagpas is alleen geldig in Antwerpen.
  • Je kunt een tijdelijke toelating aanvragen via slimnaarantwerpen.be/nl/lez/koop-uw-toelating.
  • Je kunt je auto buiten de zone parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer.

Naar Antwerpen? Kies dan eens voor de trein. De trein is een goed alternatief In nog geen 2 uur tijd reis je met de razendsnelle IC-trein je van Amsterdam CS naar hartje Antwerpen. Waar je op loopafstand niet alleen (betaalbare) hotels kunt vinden, maar ook leuke dingen kunt ondernemen. In deze blog vind je 10 gratis to do’s in Antwerpen. Maar ook activiteiten die je met korting kunt doen.

Voordelig parkeren in Antwerpen

Natuurlijk is parkeren buiten het centrum altijd een goed idee. Het scheelt je veel geld en bovendien zijn veel parkeerplaatsen buiten de zones vaak gratis. Maar waar zijn die gratis parkeerplaatsen in Antwerpen?

Gratis parkeren in het centrum is niet mogelijk, maar op loopafstand van het centrum vind je een aantal gratis parkeerplaatsen.

  • Eén van de meest populaire gratis parkeergelegenheden vind je bij P+R Metropolis aan de Groenendaallaan 394.
  • Ook in de Scheldekaaien kun je gratis je auto kwijt aan de Gerlachekaai en aan de Sint-Michielskaaien.
  • Op het plein bij de gedempte Zuiderdokken in het zuiden van de stad vind je ook een parkeerterrein.

Vanaf deze parkeerplaatsen kun je met het openbaar vervoer of met een huurfiets naar het stadscentrum of naar je hotel.

Tip: huur een fiets. Bij Bajabikes kun je heel voordelig een fiets huren voor een of meerdere dagen. En ben je niet zo’n fietsheld in een vreemde stad. Je kunt ook samen met een Nederlandstalige gids langs de highlights fietsen.

Was jij bekend met de lage-emissiezone in Antwerpen?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.