met de hond op vakantie

Met de hond naar het buitenland? Denk hieraan!

Gaat je hond mee op vakantie naar het buitenland? Dan komt er meer bij kijken dan alleen je eigen spullen inpakken. Je moet ook voorbereidingen treffen voor je viervoeter. Dit betekent onder andere een bezoek aan de dierenarts, controleren of je reisverzekering de kosten dekt voor eventuele incidenten met je hond, en nagaan wat de regels zijn voor huisdieren in het land van bestemming. Met deze stappen zorg je ervoor dat je hond veilig en comfortabel met je mee kan reizen.

Met de hond naar het buitenland

Als je met je hond naar het buitenland gaat dan moet er dus het nodige geregeld worden. Hij moet zijn eigen voer mee, zijn eigen kussen en speeltjes, maar hij moet ook gevaccineerd worden. En ga je buiten Europa? Dan heb je soms een gezondheidsverklaring of een bloedonderzoek nodig. Daarnaast is het verstandig om je te laten informeren over teken en hoe je de hond tegen teken kan behandelen. Wil je weten wat de regels zijn van jouw vakantiebestemming? De vereisten per Europees land kun je vinden bij de invoerregels.

Controleer ruim voordat je op reis gaat of je hond de juiste inentingen hebt gehad. Als bijvoorbeeld je rabiësprik niet meer geldig is moet je in ieder geval 21 dagen wachten voor je de grens over mag. Het is niet handig als je zoiets pas controleert als je net wilt vertrekken.

Hoe zit het met je (reis)verzekering?

En hoe zit het met de reisverzekering? Alle reisverzekeringen zijn namelijk anders. Zo zit er in mijn reisverzekering een wintersportdekking. Maar of de hond ook meeverzekerd is, dat weet ik niet. Lees dus de voorwaarden van de reisverzekering, want vaak zijn ziektekosten van je hond in het buitenland niet gedekt. Check ook even of de WA verzekering ook ongelukken met je hond dekt. Vaak is dat niet het geval. Want stel dat je hond per ongeluk iets beschadigt in je vakantiehuis dan kun je zomaar geconfronteerd worden met kosten die je gelijk moet betalen.

Met de aanvullende dekking Medische kosten Uitgebreid van de ANWB ontvang je een vergoeding voor onvoorziene en noodzakelijke medische kosten die je moet maken voor jouw huisdier als deze plotseling levensbedreigend ziek wordt, ernstig gewond raakt of overlijdt tijdens de reis in het buitenland.

Ken de regels in jouw vakantieland

Check ook de regels voor honden in het buitenland? Die kunnen namelijk verschillen met wat je hier gewend bent. In sommige landen moet je hond in de auto een autogordel om, of moet er een muilkorf mee. En op niet alle terrassen zijn honden welkom. Op de website van dogs included vind je de belangrijkste vakantieregels.

Wil je meer informatie over jouw vakantieland (met onder meer handige vertalingen) vraag dan een infopakket aan.

Op pad met de hond

Als je huisdier mee op vakantie gaat dan ben je wel beperkt in je bewegingsvrijheid. Even spontaan een winkel induiken of een kerk bezoeken is een stuk lastiger met een hond erbij. Toch zijn er zat dingen die je samen met je viervoeter kunt doen. Wandelen en fietsen behoren namelijk wel tot de mogelijkheden. Maar wil je de hond meenemen in een fietskar? Bedenk dan dat hij hier eerst aan moet wennen. En dat heeft tijd nodig. Hoe wij dat hebben aangepakt lees je in deze blogpost.

Zorg voor een goede identificatie

Sinds 2013 is het verplicht dat een hond gechipt is en dat de gegevens van de eigenaar op de chip zijn vermeld. Toch is het handig om je hond in het buitenland van een identificatieplaatje of kokertje te voorzien met het vakantieadres en je mobiele nummer. Neem ook een foto van je hond mee als je op vakantie naar het buitenland gaat. Of zet een duidelijke foto van je hond in je telefoon. Als hij er tussenuit knijpt en je moet hem zoeken, gaat dat met een duidelijke foto een stuk makkelijker.Je kunt de hond ook een fluorescerende halsband omdoen. Dan is hij niet alleen ’s avonds goed zichtbaar, het is ook voor iedereen duidelijk dat het geen zwerfhond is.

Denk ook hieraan!

Als je met de hond naar het buitenland gaat, is het belangrijk dat je rekening houdt met de reistijd en de warmte onderweg. Zorg dus voor voldoende water voor jezelf en je hond. Het liefst Nederlands kraanwater, in ieder geval voor de reis en de eerste paar dagen. Honden kunnen net als wij, ziek worden van water in andere landen. Als je eenmaal op je vakantieadres bent aangekomen zal ook je hond moeten bijkomen en wennen aan de nieuwe omgeving. Neem daarom de eerste paar dagen om te acclimatiseren.

Maak rustige wandelingen in de directe omgeving van de verblijfplaats zodat ook de hond een beetje leert waar hij nu verblijft en zich thuis kan gaan voelen. Inspiratie voor deze blogpost haalde ik van de website dogsincluded.nl en hondenrassen.nl

Heb jij nog meer tips voor als je met je hond naar het buitenland gaat?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.