week zonder vlees

7 recepten om de week zonder vlees moeiteloos door te komen!

In de 2e week in maart is het de Nationale week zonder vlees. Dat betekent dat wij die week geen vlees eten of ons beperken tot vleesvervangers. Die zijn er genoeg en vaak zo smakelijk dat het bij ons thuis niet eens opvalt als ik stiekem de kipfilet vervang door iets tofu achtigs. Maar ik heb ook een aantal echte vleesloze recepten die ik hier op tafel zet zonder commentaar te krijgen.

7 Recepten om de week zonder vlees moeiteloos door te komen!

In de week zonder vlees, die eigenlijk de Nationale week zonder vlees & zuivel heet, deel ik voor iedere dag een vleesloos gerecht waarmee jij met een gerust gevoel voor de dag kunt komen.

 1. Bietenstamppot met tofu
 2. Penne, met kip (vervanger) kruidenkaas, groene curry
 3. Pasta spinazie met zalm en roomkaas
 4. Pannenkoeken met tomaat, mozzarella en pesto
 5. Lintpasta met peer en gemengde noten
 6. Hartige taart met broccoli, camembert en cashewnoten
 7. Vegetarische lasagne naar een recept van HelloFresh

1. Bietenstamppot met tofu

Deze bietenstamppot maak ik normaal gesproken met pittige balletjes gehakt. Maar deze week vervang ik het gehakt door gemarineerde tofu. De tofu vind je in het koelvak van de supermarkt en kun je lekker lang bewaren. Net als voorgekookte bietjes trouwens.

Voor dit recept snij ik de tofu in blokjes, die ik marineer in kipkruiden waaraan ik wat olijfolie heb toegevoegd. Laat de blokjes een kwartiertje marineren en bak ze op een middel hoog vuur waar je nog wat olijfolie aan toe hebt gevoegd.

Kies je voor gemakkelijk deze week? Bij HelloFresh kun je ook vegetarische maaltijdboxen bestellen.

2. Penne met kipvervanger

Voor deze penne met kip gebruik ik geen kipfilet of kippendijen, maar een kipvervanger. Te koop bij Lidl, waar ze trouwens een groot assortiment vleesvervangers hebben.

Voor de rest hou je gewoon het recept aan. Je schuift alleen wat met de volgorde door eerst de uien te fruiten, daarna de groentes en de kipvervanger toe te voegen. De kippenbouillon (waarvan ik nu voor het eerst zie dat die erbij moet) vervang je door groentebouillon of laat je gewoon weg.

3. Pasta met spinazie, zalm en roomkaas

Dit recept van Pasta spinazie met zalm en roomkaas komt uit Boodschappen, een tijdschrift dat je gratis krijgt in verschillende supermarkten. Het is een super lekker gerecht dat zo op tafel staat, mits je geen verse spinazie gebruikt. Want dan ben je wel even bezig.

Verse spinazie kun je prima vervangen door bladspinazie uit de diepvries. In plaats van mascarpone gebruik ik trouwens gewone verse roomkaas.

4. Pannenkoeken met tomaat, mozzarella en pesto

Deze heerlijke pannenkoeken met tomaat, mozzarella en pesto eet ik niet alleen tijdens de week zonder vlees maar ook op nationale Pannenkoekendag. De pannenkoeken zijn wat dikker dan normaal waardoor het eigenlijk een kruising is tussen een pannenkoek en een pizza.

5. Lintpasta met peer en gemengde noten

Deze pasta komt uit een oud receptenboekje van het Zuivelbureau en dateert uit de tijd dat nog niet alle recepten op het internet te vinden waren. Een vergelijkbaar recept is deze snelle pasta gorgonzola, met peer en pecanoten. De basis is namelijk dezelfde, alleen gebruik ik liever gewone geraspte kaas i.p.v. gorgonzola omdat ik deze te overheersend vind. De peer maakt het gerecht fris en de noten geven een lekkere bite.

6. Hartige taart met broccoli, camembert en cashewnoten

Mijn favoriete hartige taart met broccoli, camembert en cashewnoten komt oorspronkelijk uit de Allerhande van AH, maar is ook op internet te vinden. Deze hartige taart is warm maar ook koud heel erg lekker.

7.Vegetarische lasagne naar een recept van HelloFresh

Voor vegetarische lasagne kun je je ook laten inspireren door de recepten van HelloFresh. Als je het gehakt vervangt door bijvoorbeeld champignons en wat extra kaassoorten toevoegt dan maak je in een handomdraai deze vegetarische lasagne met spinazie.

HelloFresh bord vegetarische lasagne

Kortom laat die week zonder vlees maar komen. Met deze recepten kom je die week moeiteloos door!

Gerelateerde berichten

10 gedachten over “7 recepten om de week zonder vlees moeiteloos door te komen!

 1. Ik hou helaas niet van de meeste vleesvervangers (ew tofu) qua textuur! Gerechtjes met kaas zou ik wel graag eten! Of gewoon de groentjes alleen! Ben zelf niet veggie, maar probeer wel meerdere dagen per week veggie te eten!

 2. Oeh, de week zonder vlees… Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben dol op mijn stukje vlees en bij mij mannen hoeven ik helemaal niet zonder vlees aan te komen. We eten het niet overdadig, maar ik lust het wel graag.

 3. Ik zou makkelijk 1 week zonder vlees kunnen, echter hebben we het hier niet gedaan. Wij kiezen minimaal 1x per week voor vis en 1x vleesvervangers (of geen vis, vlees of vega)

 4. Lekkere recepten. Wij gaan het deze week ook zeker proberen om zonder vlees te eten. Shakshuka is mijn favoriete gerecht, met ei en feta, dus ook zonder vlees, superlekker

 5. De hartige taart lijkt me heerlijk, die noteer ik. Ik houd zelf ook erg van rode bieten maar daar krijg ik mijn kinderen met geen mogelijkheid aan. Nu moet ik zeggen dat ik rode bieten vroeger ook vreselijk vond (en mijn moeder maakte het vaak haha) en ik met de jaren het juist erg lekker ben gaan vinden.

 6. Ik eet zeker minder vlees en ben dan niet zo van de vervangers, dus kies liever voor kaas of noten in het gerecht. Ik vind de pannenkoeken en hartige taart er heerlijk uit zien, ik onthou het even.

 7. Het is mij helemaal ontgaan dat de week zonder vlees alweer aangebroken is. Wat fijn dat je al deze lekkere recepten deelt! Zelf eet ik alweer 2 jaar vegan en dat bevalt mij ook super goed. Merk dat ik nu zelfs veel gevarieerder eet, en dat terwijl mensen zich af blijven vragen wat ik nu eigenlijk nog kan eten ? haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.