Varen in Giethoorn

Varen in Giethoorn, maar dan net even anders

Als je denkt aan Giethoorn, dan denk je aan varen. Wat ook niet anders kan. Dit dorp in de provincie Overijssel staat bekend om zijn vele water, bruggetjes en punters. 176 Bruggen om precies te zijn. Dus als je Giethoorn wilt ontdekken zul je de boot moeten nemen. Reden temeer om op zoek te gaan naar varen in Giethoorn, maar dan net even anders.

Giethoorn als toeristische trekpleister

Giethoorn is een toeristische trekpleister en wordt ook wel ‘Hollands Venetië’ genoemd. En dat is wereldwijd bekend. Vooral chinezen zijn gek op Giethoorn en hebben er een lange reis voor over om met een bootje door de grachtjes van dit idyllische dorp te varen. Waarbij de selfies voor het thuisfront niet worden vergeten. Je kunt je dus voorstellen dat met name in het centrum het vaak erg druk is.

Heb je geen zin in hordes toeristen, maar wil je wel de rietgedekte boerderijen vanaf het water bekijken? In deze blog vind je een aantal tips om in Giethoorn te varen. Maar dan wel een beetje anders.

varen in Giethoorn dorpsgracht

De andere kant van Giethoorn

Als je in Giethoorn wilt rondvaren dan kun je overal terecht. Op iedere hoek, of beter gezegd aan iedere oever vind je wel een botenverhuurbedrijf waar je een bootje kan huren. Variërend van een fluisterboot tot een salonboot inclusief eten en drinken. Niets is te gek.

Wil je de overvolle grachten vermijden of wil je juist de andere kant van Giethoorn ontdekken? Ga dan je bootje huren bij Giethoorn Village. Dit verhuurbedrijf aan de noordkant van het dorp, heeft een flink parkeerterrein waar je gratis je auto kunt parkeren. En als je bij dit verhuurbedrijf een bootje huurt kun je niet alleen kiezen uit verschillende vaarroutes. Ze hebben vast een boot die past bij jouw wensen.

Varen in een fluisterboot is echt genieten. En ook super makkelijk. Je boot gaat namelijk niet harder dan 6 kilometer per uur. Dus iedereen kan het. Natuurlijk krijg je ook een kaartje met vaarroutes mee en uitleg hoe je de boot moet besturen. Maar verder kun je op je dooie gemak genieten van de rust, de ruimte en van kwetterende watervogels. Want je vaart niet alleen langs de fotogenieke huisjes met rieten daken en keurig onderhouden tuinen. Je kunt ook een stuk van natuurgebied de Weerribben meepakken. Ook dát is mogelijk in Giethoorn.

varen in Giethoorn

Wil je ook in Giethoorn bootje huren? In het gebruiksvriendelijke reserveringssysteem van Giethoorn Village vind je voor ieder budget een bootje.

Veevervoer over het water

Dat tegenwoordig de elektrische punters zo in trek zijn bij toeristen mag duidelijk zijn. Maar ooit was dit heel anders. Vroeger werden deze smalle bootjes voornamelijk gebruikt om het vee te vervoeren. Want in die tijd ging bijna al het vervoer over water. Ook bij verhuizingen, trouwerijen, zelfs bij begrafenissen speelde de punter een belangrijke rol.

Wil je meer weten hoe het leven in Giethoorn vroeger was? Een bezoek aan Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus is een echte aanrader. Je kunt hier een authentieke Gieterse boerderij van binnen bekijken. Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een goed beeld van leven in dit waterrijke dorp.

Fietsvaren

Na een uurtje nostalgie in het museum is het tijd voor een nieuw avontuur: we gaan naar Aqua Verhuur. We gaan fietsvaren. Deze nieuwste trend op vaargebied ontstaan in San Fransisco, heeft ook Giethoorn ontdekt. De waterfiets lijkt op een spinningfiets (die je waarschijnlijk kent uit de sportschool) waar 2 drijvers onder zijn gezet.

De fiets is makkelijk te besturen, is stootbestendig en gaat niet harder dan 15 kilometer per uur. Een prima tempo om tijdens het fietsvaren ook wat van de omgeving te zien. Daarnaast zit je zo hoog boven het water dat je in je normale kleren kan fietsen zonder nat te worden. Kortom, hartstikke leuk als je eens op een andere manier in Giethoorn wilt varen.

Avond rondvaart door verlaten Giethoorn

Wat overigens ook geldt voor een avond rondvaart door een (bijna) verlaten Giethoorn. Want als de toeristen zijn vertrokken, of ergens in de vele restaurants zitten te eten, komt er een deken van rust over dit fotogenieke dorp. Een uitstekend moment voor een rondvaart met een gids.

De sfeer is ’s avonds totaal anders. Doordat er veel minder bootjes zijn heb je echt tijd om de bijzondere details van de huizen te bekijken. Zo zie je dat de meeste boerderijen gescheiden zijn door sloten waar vlonders over liggen, die de tuinen met elkaar verbinden. Ook valt nu pas op dat sommige boerderijen een bult hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis. Deze zogenaamde bultrug boerderij is kenmerkend voor Giethoorn.

Ook over de turfwinning is veel te vertellen. Doordat er rondom Giethoorn veen werd gewonnen, ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. De huizen zijn hierdoor op eilandjes gebouwd, en zijn alleen via bruggetjes te bereiken. De enige echte weg door het oude dorp is een fiets- annex wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt. De rest van het verkeer gaat over het water. Destijds met een ouderwetse punter die werd voortbewogen met een punterboom. Tegenwoordig is het varen in Giethoorn een stuk moderner.

Tips en weetjes voor je verblijf in Giethoorn

Een toeristisch dagje Giethoorn moet je zeker een keer doen. En met deze tips zie je ook de andere kant van dit mooie dorp.

  • Reizen: Krioelt het in het centrum van het dorp van de toeristen. Aan de noordkant van het dorp is het een stuk rustiger. Als je ter hoogte van hotel de Harmonie een bootje huurt kom je in een veel rustiger vaarwater. En op het parkeerterrein aan de Beukelakerweg 55 kun je gratis parkeren.
  • Slapen: Wil je aan een van de romantische grachten slapen of overnachten in een rietgedekte boerderij of bij natuurgebied de Weerribben? Bij Booking.com is er keus genoeg. Of boek een vakantiehuisje op vakantiepark Giethoorn.
  • Eten & drinken: Boek je een bootje voor de hele dag? Ga dan onderweg picknicken. Neem zelf eten en drinken mee of doe lekker makkelijk en laat de lunch verzorgen door een van de vele restaurants. Vergeet ook niet een tafeltje te reserveren bij restaurant Fratelli: het leukste Italiaanse restaurant van Giethoorn op het mooiste plekje in Hollands Venetië.
  • En nog veel meer: Om ervan verzekerd te zijn dat er tijdens je bezoek een bootje voor je klaarligt, raad ik je aan om vooraf een bootje te reserveren.
  • Wil je natuurgebieden rondom Giethoorn verkennen? Ga dan kanoën in de Weeribben of maak een wandeling (met of zonder hond) door De Wieden.
  • Heb je een museumjaarkaart? Een bezoek aan museum Giethoorn is dan helemaal gratis.
  • En als je echt de toerist wilt spelen. Laat jezelf dan vastleggen in traditionele klederdracht!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.