Onder de loep de Ommetje-app

De Ommetje-app van de Hersenstichting staat centraal in deze “onder de loep”. Het is een app die mensen stimuleert om minstens 1 keer per dag een wandeling te maken van twintig minuten. Voor deze blogpost ga ik uitzoeken hoe de Ommetje-app werkt, of het installeren ervan een beetje eenvoudig is en waarom deze app zo populair is.

Wat is de Ommetje-app?

De Ommetje-app is een gratis wandelapp van de Hersenstichting, ontwikkeld door hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Die je waarschijnlijk kent van DWDD University, waarin hij ingewikkelde wetenschapsfeiten uitlegt in Jip en Janneke taal. Scherder is van mening dat elke dag een wandeling maken belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid. Je wordt productiever en je krijgt meer energie als je regelmatig naar buiten gaat en een rondje gaat wandelen. Wandelen helpt ook bij onthaasten en verbetert je creativiteit. Deze app helpt je daarbij.

Wist je dat de Hersenstichting de Ommetje-app al in de maanden vóór de corona crisis ontwikkelde? In eerste instantie was de app alleen beschikbaar voor bedrijven om mensen met een zittend beroep te helpen om minder te zitten. Bron: het Parool

Hoe werkt deze app?

De Ommetje-app kun je vinden in de Appstore of Playstore en is gratis te downloaden. Heb je dat gedaan dan maak je een account aan. Hiervoor kies je een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarna wijst het zichzelf.

Pas op dat je gebruikersnaam gelijk goed is. Je kan deze naderhand niet meer wijzigen. Mijn gebruikersnaam is Mam is de hort geworden. Omdat ik iets te snel op de vervolgknop drukte is het woord op weggevallen.

Nu kun je de app tijdens je wandeling gebruiken. Dus zodra je de deur uit gaat, open je de app en druk je op ‘Start Ommetje’. De timer gaat nu te lopen. Vervolgens loop je een rondje van minimaal 20 minuten. Na de wandeling krijg je een hersenfeitje van Erik Scherder en word je beloond met punten. Die punten bepalen je plek op de ranglijst – die je met Nederland of met vrienden, collega’s of familieleden kunt delen.

Deze app is trouwens geen stappenteller. Als je dagelijks 10.000 stappen wilt behalen dan kun je beter een activity tracker aanschaffen. Ik heb zelf een Fitbit Activity tracker. Mijn Fitbit telt niet alleen mijn dagelijkse stappen, ik kan ook checken hoe laat het is, wat mijn hartslag is en hoeveel calorieën ik heb verbruikt. Op de website van Bol.com vind je activity trackers in alle prijsklassen.

Waarom is Ommetje zo populair?

Maar waarom is Ommetje zo populair? Toen de eerste corona golf met de alom bekende maatregelen zijn intrede deed, kwam voor velen het sporten op een laag pitje te staan. De sportscholen gingen dicht en ook sporten in groepsverband werd sterk afgeraden. Met het gevolg dat mensen vaker binnen zaten en minder bewogen. Dus besloot de Hersenstichting de app beschikbaar te maken voor iedereen, met als doel meer te bewegen.

En dat is gelukt: inmiddels hebben zeker 680.000 mensen Ommetje op hun mobiel staan. Waaronder niet alleen mensen uit mijn omgeving, ook van bekende Nederlanders hebben de app geïnstalleerd hoor ik veel lovende kritieken over deze app. Zeker na de feestdagen is, is het aantal mensen die de app gebruikt ‘geëxplodeerd’. En dat is begrijpelijk. Want de Ommetje-app is zeker een stimulans om te gaan wandelen. En wanneer je als beloning een aardig hersenfeitje krijgt voorgeschoteld en punten krijgt voor je inspanningen dan wordt bewegen toch een stukje leuker.

de Ommetje-app

Voor- en nadelen van de Ommetje-app

Toch zijn er bij dit soort apps voor- maar ook nadelen te benoemen.

  • Met de app krijg je een vriendelijke ‘schop onder je kont’, die ervoor zorgt dat je meer gaat bewegen.
  • De app is gratis te downloaden en geeft je een seintje wanneer het tijd is om te bewegen.
  • Je wordt beloond als je 20 minuten hebt gewandeld.

Toch heeft deze app ook een keerzijde. Hieronder een greep uit de recensies die ik vond op Appwereld en uit een artikel van Wandelroots.

  • Het is jammer dat je de app niet kunt gebruiken zonder een account. Het was mooi geweest als er in ieder geval nog wat basisfunctionaliteit zonder account te gebruiken was.
  • De Ommetje-app is een flinke vergaarbak van persoonlijke informatie. De app weet namelijk precies hoe lang en hoe vaak je wandelt en op welk tijdstip van de dag.
  • Je krijgt meer XP voor het delen van je prestaties dan voor een extra rondje lopen.
  • Door de app is de batterij van je telefoon sneller leeg.
  • Het is heel makkelijk om vals te spelen. Terwijl ik zit te typen kan ik ook een ommetje starten. En als ik hem na 25 minuten stopzet word ik ook nog eens beloond.

Tijdens dit korte ommetje door de Biesbosch krijg je een goede indruk van dit mooie natuurgebied maar kun je op gewone schoenen afleggen.

Is de Ommetje-app wat voor mij?

Hoewel ik dagelijks (met de hond) wel een paar ommetjes maak, heb ik de app toch op mijn telefoon gezet. Want ik ben best wel nieuwsgierig wat Erik Scherder te vertellen heeft, nadat ik mijn rondje heb gemaakt. Ik heb wel de notificaties uitgezet, ik hou namelijk niet van push berichten. Bovendien geeft mijn hond wel aan wanneer het tijd is om te lopen. Helaas vergeet ik ook vaak de app te starten als ik ga lopen. Om die reden zal ik Ommetje niet regelmatig gebruiken. Maar verder vind ik de Ommetje-app wel een laagdrempelig middel om in beweging te komen.

Heb jij de Ommetje-app op je telefoon en gebruik je hem ook?

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Onder de loep: de Ommetje-app

  1. De ommetjes app valt tegen. Heb je 20 minuten gelopen krijg je 5 punten en voor 9 uur 3 extra, maar loop je meer dan een uur krijg je 1 punt. ???? Rara. Ga wel zonder

  2. Beste Marion, bedankt voor de link naar WandelROOTS! Ik heb genoten van je artikel en vond het erg goed uitgebalanceerd. Te vaak wordt er maar één standpunt naar voren gebracht. Natuurlijk zijn er veel ‘gezellige’ aspecten aan de app en een party-pooper zijn is niet iets waar ik mijn uiterste best voor doe. Ik denk dat het respectvol is voor mensen door hen bewust te maken van de nadelen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

    Ik vind deze app een intrigerende toegang tot een veel bredere discussie. Mijn interesse gaat niet zozeer uit naar het ‘wat’ – ik ben het ermee eens dat wandelen goed voor je is (en waarschijnlijk je hersenen) en dat de Hersenstichting een goed doel is.

    Het ‘wie’ is interessant, vooral omdat honderden kinderen door scholen aan teams worden toegevoegd en gegevens naar meerdere plaatsen worden gestuurd, waaronder Facebook en Google wanneer de app wordt gebruikt. Ik heb snel gekeken naar alle gegevens die tussen de app en servers worden verzonden door deze een beetje te hacken. Ik heb veel apps en websites gemaakt en heb hier waarschijnlijk een insider-mening over. Het zal u misschien verbazen hoe gegevens, waaronder gps, worden gebruikt. De privacy van gegevens is zeer zorgwekkend, vooral van onze kinderen. Dit roept interessante technische vragen op over de regulering van privacy binnen Apps.

    Psychologisch interesseert mij het ‘waarom’ mensen een app nodig hebben om zichzelf te motiveren. Wordt door het massale gebruik van apps de hersenen van mensen getraind om externe motivatoren nodig te hebben in plaats van intern, vooral als het begint op de leeftijd van 4+ (soms 0+)? Ik bespreek dit veel met een vriend die de regering en de minister van Volksgezondheid adviseert over kwesties die verband houden met kinderpsychologie. Helaas zal alleen de tijd het leren.

    Meestal ben ik echter geïnteresseerd in ‘hoe’ de Hersenstichting ervoor koos om hun doelen te bereiken. Er is veel medisch en wetenschappelijk onderzoek dat ons vertelt dat smartphones niet per se goed zijn voor onze [hersenen] gezondheid. Apps die gamification-technieken gebruiken, zijn gekoppeld aan videogameverslaving, een hersenziekte, vooral bij jonge jongens. Heeft gaming een ander effect op ontwikkelende hersenen dan ontwikkelde (volwassen) hersenen? Gaan smartphones een derde ouder worden en leiden ze tot hechtingsstoornissen (Attachment Disorder), aangezien telefoons door ouders aan 0-jarigen worden geleverd (misschien een ouderschapsprobleem)? Hoewel het niet per se een calorie- of stappenteller is, zijn deze apps een vloek voor de gemeenschap van eetstoornissen, wat een dodelijke ziekte is.

    Misschien houd ik de Hersenstichting aan een te hoge standaard. Maar het negeren van al dat wetenschappelijk onderzoek om merkbekendheid en omzetdoelen te bereiken, roept een aantal filosofische en ethische vragen op die moeilijk te negeren zijn. Het is fantastisch ‘food for thought’, een mooi gespreksonderwerp om je brein te trainen tijdens je volgende Ommetje.

    Zoals altijd ben je vrij om te kiezen en ik zal niet oordelen over degenen die de app gebruiken. Ik beantwoord graag al uw vragen, maar excuseer mijn Nederlands ?

    1. Bedankt voor je reactie en voor je compliment. Ik vind het leuk om ergens wat dieper in te duiken en niet alleen de voors maar ook de tegens te benoemen. Neemt niet weg dat Ommetje een prima manier is om thuiszitters een beetje in beweging te krijgen.

  3. Ik heb liever een stappenteller. Vind dat die 20 minuten per dag niet voldoende is. En dat belonen en punten verzamelen hoeft voor mij ook niet. Ben geen kind! Maar goed dat mensen deze app zo waarderen. Des te beter.

    1. Ik denk dat deze app leuk is voor mensen die uit zichzelf weinig bewegen. Daarnaast is het ook een soort hype waaraan veel mensen mee willen doen. Ik hou het liever bij mijn stappenteller. Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.