gezinstradities op reisgebied

Onze gezinstraditie op reisgebied

Als onze kinderen een diploma hadden behaald, hoorde daar een reisje bij. Dat is traditie in ons gezin. We zijn met deze gezinstraditie begonnen toen de kinderen afscheid namen van de basisschool. Aan het eind van groep 8 mochten zij elk met één van de ouders een weekendje naar een Europese stad. Maar ook daarna volgden er leuke reisjes.

Parijs

Onze dochter, die de oudste is koos voor Parijs. Om de ene dag naar Euro Disney te gaan en de andere dag de Eiffeltoren te beklimmen. Én om te gaan shoppen in de Franse hoofdstad. Voor een twaalfjarige een heel bijzondere gebeurtenis die een grote indruk op haar heeft gemaakt en een waardevolle herinnering is voor later.

reis, tradities, Parijs, Eiffeltoren
Uitzicht vanaf Eiffeltoren

Barcelona

Twee jaar later was onze zoon aan de beurt. In die tijd was hij een fervent voetballer en fan van Lionel Messi van FC Barcelona. Zijn keus was dus snel gemaakt. Hij wilde samen met mijn man naar Barcelona. Ik boekte voor hen een hotel vlak aan zee zodat zij iedere ochtend én avond een frisse duik konden nemen. Natuurlijk stond er ook een rondrit met de toeristenbus op het programma, werd Camp Nou – hét stadion van FC Barcelona – bezocht en L’Aquarium de Barcelona.

reis, tradities, Barcelona
Bezoek aan Camp Nou – hét stadion van FC Barcelona

De meeste stedentrips boekten wij bij Expedia. Het boeken van een losse vlucht en een hotel is namelijk niet altijd goedkoper dan een pakketreis. In Wat is voordeliger? Een pakketreis of een losse vlucht + hotel kun je mijn bevindingen lezen.

New York

Na 4 jaar ploeteren behaalde onze dochter in 2013 haar VMBO-TL diploma. Haar grootste wens was naar New York te gaan. Een prijzig reisje, maar ook dik verdiend vonden wij. In de herfstvakantie vertrok zijn samen met haar vader voor een week naar de big Apple; met als doel een aantal bekende musea te bezoeken; te gaan shoppen en om dr. Martens te scoren!

reis, tradities, New York
New York

Valencia

Vier jaar later slaagde zij voor de MBO-opleiding ruimtelijk vormgever en zijn wij samen naar Valencia geweest. Omdat zij het jaar daarvoor met haar opleiding aan het CIBAP in Valencia was kende zij de weg goed en fungeerde zij als een volleerd reisleider. Zij loosde mij langs de mooiste kunstwerken en bijzondere objecten die deze Spaanse stad rijk is.

reis, tradities, Valencia, stedentrip
Uitzicht over Valencia

En onze zoon dan?

Het klopt dat onze zoon een ronde heeft overgeslagen. Want als ik de “lijn der diplomering” doortrek dan zou hij onderhand weer aan de beurt zijn. Was het niet dat hij is geswitcht van HAVO-4 naar het MBO dus een examen heeft overgeslagen. En ook het bijbehorende diplomareisje.

In plaats daarvan hebben wij zijn achttiende verjaardag aangegrepen voor een ouder-zoon tripje. En dat werd Monaco. Want als fan van de Formule 1 wilde hij al die luxe bolides wel eens in het echt én van dichtbij zien. Vader en zoon gingen met de auto en kampeerden onder de rook van Saint Tropez – Ik bedoel dit figuurlijk, maar in hun vakantie was het bijna letterlijk. Op een paar kilometer afstand van hun camping woedden namelijk hevige bosbranden – om vanaf daar een paar keer Monaco te bezoeken en zich verder te vergapen aan alle pracht en praal en aan het decadente leven in die omgeving.

reis, tradities, Saint Tropez, stedentrip
Saint Tropez

Formule 1 in Hockenheim

In 2018 slaagde onze zoon voor het diploma Manager Ondernemer Horeca aan de Middelbare hotelschool. Dus mocht hij weer op reis. Na zijn eerdere bezoek aan Monaco waar hij het Formule 1 circuit heeft bezocht, wilde hij ook heel graag een Formule 1 race bij te wonen. “Om de geur van benzine en rubber en het gehuil van V6-motoren zelf te ervaren”.

Dus togen vader en zoon vrijdagochtend vroeg naar het Duitse Hockenheim, zodat zij dezelfde dag nog een training konden bijwonen. En om alvast in de sfeer te komen voor de Formule 1 race op zondag.

De Formule 1 in het Duitse Hockenheim
De Formule 1 in het Duitse Hockenheim

Laatste diplomareisje

Inmiddels zitten onze beide kinderen op het HBO en zijn de reisjes die zij maken vaak gerelateerd aan hun studie. Het zal dus weer een paar jaar duren voordat er weer een diplomareisje gepland staat. Wat dan tevens het einde van deze gezinstraditie op reisgebied zal betekenen.

Welke reistradities heb jij in je gezin?

Gerelateerde berichten

11 gedachten over “Onze gezinstraditie op reisgebied

  1. Heerlijk, dit soort tradities! Wij zijn sowieso ook wel dol op tradities (niet per se op reisgebied hoor). Klinkt ook stuk voor stuk als geweldige vakanties.

  2. Wat een onwijs mooie traditie en fijne manier om zo’n mijlpaal te vieren. Lijkt mij ook erg leuk om te doen als ik later zelf ook een gezinnetje heb, de wanderlust stroomt hier namelijk ook flink door mijn aderen en dan pak je iedere reden om een reisje te maken aan haha!

  3. Super zo’n diploma reisje. Zoals je weet ben ik met mijn dochter ook in New York geweest toen zij haar diploma voor de havo heeft gehaald. Voor zowel de ouder als het kind een onvergetelijke ervaring. Hoop dat er snel weer een diploma reisje aankomt.

  4. Leuk om te lezen en ook een leuk idee. Ik heb geen reistraditie al is Thailand wel het dingetje van mijn dochter en ik. Zij wilde altijd al terug naar Thailand (we waren er toen ze 11 jaar was). En toen zij haar vmbo TL diploma behaalde ondanks een ongeluk en een lange revalidatie periode, zijn we samen wezen rond reizen in Thailand. Dat was erg leuk. Daarna hebben we nog wel eens stedentrips gedaan, of haar 1e keer naar Suriname. Voor mij was het 33 jaar geleden dat ik er was. Die reizen waren niet voor een speciale reden. Meer zoiets van: het is weer tijd voor een quality time trip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.