Giethoorn

Op de fiets naar Giethoorn en weer terug

Op de fiets naar Giethoorn ligt misschien niet voor de hand. Toch kun je via een mooie fietsroute Hollands Venetië bereiken. Je fietst door een groot deel van Nationaal Park Wieden-Weerribben en je passeert een paar bijzondere waterdorpjes. Je kunt deze route zelf uitstippelen aan de hand van het knooppuntennetwerk. Maar als je het vertrekpunt en de bestemming intoetst op de fietsrouteplanner Nederland fietsland dan zorgen zij voor de juiste route.

Op de fiets naar Giethoorn en weer terug

Voor de fietstocht naar Giethoorn kies ik qua routeplanning voor de makkelijke weg. Ik gebruik de fietsrouteplanner Nederland fietsland. Als ik het vertrekpunt Meppel en de eindbestemming Giethoorn intyp (plus de opties Wanneperveen en Dwarsgracht) krijg ik alle knooppunten van onze fietstocht op een presenteerblaadje. Vanaf het startpunt rijden we via Kolderveen, Wanneperveen en Dwarsgracht naar Giethoorn.

De route heen: 78 – 76 – 49 – 47 – 25 – 65 – 67 – 66 – 61 – 52 – 53 naar 60 (Giethoorn). Terug gaan we van 60 – 62- 64 – 67 – 45 – 47 – 49 – 76 naar 78 (Meppel).

De fietsroute naar Giethoorn

Onze fietsroute eindigt in het prachtige plaatsje Giethoorn. De naam Giethoorn is ontstaan uit de naam Geytenhorn, later Geythorn. Die benamingen zijn weer afgeleid van de vele hoorns van wilde geiten, die gevonden werden door de eerste bewoners van het gebied. Nu begrijp ik ook dat je in verschillende tuinen geiten ziet staan. Door de turfgravers werden destijds vaarten en sloten gegraven om de turf te kunnen vervoeren. Daardoor ontstonden een soort van eilandjes waar huizen op gebouwd werden. Om die eilandjes te bereiken werden bruggetjes gebouwd. Vandaar dat Giethoorn ook wel Hollands Venetië wordt genoemd.

In de buurt van Giethoorn vind je Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hier valt van alles te beleven: je kunt er wandelen, fietsen en varen. Met een fluisterboot, maar zelf vind ik kanovaren in het grote, groene doolhof het allermooiste. In de Weerribben kun eindeloos dwalen, maar onmogelijk verdwalen.

Op de fiets naar Giethoorn

Drie andere waterdorpen

Naast Giethoorn zijn er meer waterdorpen. Zoals:

  • Wanneperveen: een langgerekt dorp aan het water met boerderijen en kleine woningen.
  • Belt-Schutsloot. Dit waterdorp ligt niet aan onze route maar is via een omweg te bereiken. Belt-Schutsloot wordt ook wel het kleine zusje van Giethoorn genoemd. Dit dorp is minder toeristisch dan Giethoorn maar eigenlijk net zo mooi en karakteristiek als haar grote zus.
  • Dwarsgracht: dit is een dorp dat je alleen per bootje kunt bereiken. Gelukkig kunnen wandelaars maar ook fietsers met het pontje van Jonen naar de overkant varen. Bron: Visit Weerribben-Wieden.

Nationaal Park Wieden-Weerribben

We passeren niet alleen oude dorpjes. We fietsen ook dwars door Nationaal Park de Wieden-Weerribben. Dit Nationaal park Weerribben-Wieden ligt op de grens van vier provincies. Namelijk Drenthe, Friesland, Overijssel en de Noordoost polder. Weerribben-Wieden is een uitgestrekt moerasgebied met rietlanden, trilvenen, hooilandjes en moerasbos. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen en varen.

Op de fiets naar Giethoorn

Tips en weetjes over Giethoorn

  • Reizen: Op de fiets naar Giethoorn? Dan fiets je ongeveer 38 km. De heenweg was ongeveer 26 km terug was de route 12 km. Kolderveen: Op de heenweg maakten wij een uitstapje naar de NH kerk van Kolderveen, een zaalkerk uit de 15e eeuw. De kerk vind je aan een prachtig oud kerkpad (Thijs van Urklaan).
  • Slapen: Als je langere tijd in of in de omgeving van Giethoorn wilt verblijven dan zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden. Zoals een Natuurhuisje of een vakantiehuisje op vakantiepark Giethoorn. Maar via Hotelspecials zijn ook leuke hotels in de omgeving te boeken.
  • Eten & drinken: Onderweg kom je verschillende picknickbanken tegen waar je kunt picknicken. Maar ook in Giethoorn zijn leuke restaurantjes waar je betaalbaar kunt lunchen zoals in De Landije aan de Molenweg (knooppunt 62).
  • En nog veel meer: In Giethoorn kun je verschillende soorten bootjes huren. Waarvan de fluisterboot het populairst is. Deze open punterbootjes zijn het ideale vervoermiddel om de omgeving te verkennen. Maar je kunt ook een rondvaart maken.
  • Neem ook een kijkje in Café Fanfare, Binnenpad 68 8355 BV Giethoorn. Dit café, beroemd uit Nederlandse speelfilm Fanfare van Bert Haanstra ademt nog steeds de sfeer van vijftig jaar geleden.
  • Je kunt ook een wandeling door het schilderachtige centrum van Giethoorn maken. Deze wandelroute van 4,3 km kun je op ieder punt beginnen. Volg de gele pijlen op de paaltjes van het wandelnetwerk. Op de website van Holland.com kun je de route downloaden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.