Onder der loep: ANWB verkoopservice

Onder der loep: ANWB verkoopservice

Dit keer neem ik de ANWB verkoopservice “onder de loep”. Met de ANWB Verkoopservice kun je je auto verkopen, zonder dat je zelf moet onderhandelen met potentiële kopers. En dat is wel zo prettig! Maar hoe werkt deze verkoopservice? Wat kost het en kom je op deze manier echt van je auto af?  Ik zoek het voor je uit. Maar ook of je met ANWB verkoopservice voordeliger uit bent dan wanneer je je auto via andere websites verkoopt.

Waarom zou je een auto zelf verkopen?

Als je je auto zelf oftewel particulier verkoopt dan levert dat meer geld op dan wanneer je de auto aan een commercieel bedrijf verkoopt. Of inruilt bij de aanschaf van een andere auto. Want elk bedrijf wil natuurlijk ook wat aan jouw auto verdienen. Daarnaast wil je niet altijd een andere auto kopen. Soms wil je gewoon van je auto af. Nadeel van zelf je auto verkopen is dat het meer tijd kost. En het is best onzeker. Want weet jij hoe je een auto moet verkopen? Ik niet. Vandaar dat de ANWB autoservice in samenwerking met BCA Autoveiling een oplossing kan zijn.

Is je auto jonger dan 15 jaar dan kun je via een kentekencheck de waarde berekenen. Op basis van kenteken en/of op basis van merk, type en bouwjaar zie je gelijk wat de dagwaarde is van jouw auto.

Hoe werkt ANWB autoservice?

Is je auto ouder dan 15 jaar en heb je geen zin in gedoe of aan potentiële kopers aan de deur? Dan kun je via de ANWB een bod aanvragen op de auto die je wilt verkopen. Nadat je de gegevens van je voertuig plus een aantal foto’s van je auto en eventuele mankementen hebt gestuurd, krijg je binnen 1 werkdag gratis en vrijblijvend een gegarandeerde prijs voor je auto. Ga je akkoord met het genoemde bedrag dan kun je de auto inleveren bij een van de aangesloten locaties.

Als het klopt wat de ANWB op haar website vermeldt dan kun je binnen 1 werkdag je auto verkopen. En staat het geld, nadat je je auto hebt ingeleverd binnen 48 uur op je bankrekeningnummer. Alle details van de ANWB verkoopservice kun je hier nog eens nalezen. 

De auto verkoopservice in de praktijk

Omdat ik mijn Volkswagen New Beetle uit 2001 wil verkopen en de inruilwaarde bij een autobedrijf toch wat tegen viel, besluit ik de ANWB verkoopservice uit te proberen. Deze service is tenslotte gratis en het aanleveren van gegevens is heel gemakkelijk. Dus ik hou een heuse fotoshoot met mijn  mooie Beetle. Maak foto’s van het  kenteken, de kilometerstand en een aantal foto’s uit specifieke hoeken zodat er een goed totaal beeld ontstaat. En ik doe verslag van de technische staat van de auto en de mankementen (het is tenslotte een oude auto).

Als ik alle gegevens heb verzameld loop ik op de website nog een aantal stappen door. Ik begin met het kenteken, en de actuele kilometerstand en beantwoord vervolgens een aantal vragen over (het gebruik van) de auto. Als ik alle stappen heb doorlopen, alle foto’s en informatie heb bijgevoegd druk ik op verzenden. Nu kan ik niet meer doen dan wachten op ‘de uitslag´.

Een dag later ontvang ik via de mail een reactie van de ANWB. Met daarin een gegarandeerd bod dat aanzienlijk hoger was dan de ‘fooi’ die ik zou krijgen als ik mijn auto zou inruilen. Daarnaast kan ik € 100,- extra ontvangen als ik mijn auto zelf inlever bij een partner waarmee de ANWB samenwerkt.

Ervaringen van andere mensen

Dit bod is wel het overwegen waard. Maar geldt dat alleen voor mij? Wat vinden andere mensen van deze service? Op trustpilot zie ik reviews die vrij lovend zijn. Hieronder een greep uit de reacties:

  • Makkelijk en snel geregeld, de prijs is oké in vergelijking met andere opkopers.
  • De afhandeling bij het aangesloten garagebedrijf ging heel soepel, testritje, taxatie en verder een duidelijke en vlotte afhandeling. Binnen 1 uur was alles geregeld!
  • Sommigen hadden het eerst via andere verkoopsites geprobeerd maar geen enkel bod kwam in de buurt van de marktwaarde van de auto. Het bod van de ANWB was wel acceptabel. Het inleveren was snel geregeld, meteen een vrijwaringsbewijs, het overeengekomen bedrag binnen 48 uur op je bankrekening. En geen gezeur aan de deur. 

Naast de ANWB autoservice zijn er meer websites die auto’s opkopen. Namelijk Ikwilvanmijnautoaf.nl maar ook OSW.nl. Volgens hun website bieden zij de volgende service:

  • OSW: Hier kun je niet alleen een auto van de hand doen; ook een motor, caravan, camper, boot kun je aanmelden. Ook als je auto rijp is voor de sloop kun je het proberen. Nadat je je voertuig hebt aangemeld ontvang je gelijk per e-mail een bevestiging. Een dag later (na 2 uur) ontvang je een vrijblijvend bod. En word je van de voortgang op de hoogte gehouden. Ga je akkoord met het bod dan word je voertuig opgehaald, betaald en gevrijwaard. De aangesloten dealers betalen OSW een vergoeding om gebruik te mogen maken voor onze dienstverlening. Verkopers hoeven daarom voor de dienstverlening niet te betalen.
  • Ik wil van mijn auto af: Bij dit bedrijf beantwoord je enkele vragen rondom de staat van je auto en voeg je een aantal foto’s toe. Vervolgens wordt er  contact met je opgenomen en wordt er een geschikt autobedrijf gevonden die jouw auto wil kopen en informeren ze je over de mogelijke verkoopprijs. Ben je daarmee akkoord dan is je auto verkocht en helpen zij je met een veilige levering. De service is helemaal gratis. De aangesloten dealers betalen de kosten voor de dienstverlening.

Dit even in vogelvlucht over andere verkoopservices. Alle informatie vond ik op de website van deze bedrijven. Ik ben zelf niet met hen in zee gegaan. Ervaring heb ik dus niet met deze partijen. Maar als je je auto particulier wilt verkopen dan kun je de auto natuurlijk bij meerdere partijen aanmelden. Dan zie je gelijk welke partij het meest biedt en hoe de verdere gang van zaken geregeld is.

Heb ik van de ANWB verkoopservice gebruik gemaakt?

Ondanks dat ik van de ANWB een acceptabel bod kreeg en ook nog eens € 100,- extra zou ontvangen, heb ik toch geen gebruik gemaakt van de verkoopservice. Reden hiervoor is dat ik bij een ander autobedrijf een hele leuke auto heb gekocht en voor het inruilen van de mijn oude Beetle een hoger bedrag kreeg dan de ANWB zou geven. En als je een auto koopt waarbij de oude auto wordt ingeruild dan is de verdere afhandeling heel eenvoudig. Je neemt (na betaling en de overschrijving) de ene auto mee en laat de andere achter bij het autobedrijf. Dus geen gedoe van de auto inleveren bij een van de aangesloten locaties zoals bij de ANWB, of dat je afspraken moet maken over wanneer de auto wordt opgehaald en wanneer het geld wordt overgemaakt.

Maar mocht dit voor jou geen optie zijn dan is het altijd verstandig om via een verkoopservice de waarde van je auto te bepalen. Temeer omdat deze service helemaal gratis is.

Gebruik je een parkeerapp? Vergeet dan niet het kenteken van je auto af te melden bij de parkeerapp. Als je dat vergeet kan de nieuwe eigenaar van jouw auto parkeren op jouw kosten.

Heb jij weleens gebruik gemaakt van een autoverkoopservice?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.