Herdenking in de Zuidoostbeemster

Op 4 mei rond 18.00 uur wordt er in een weiland in de Zuidoostbeemster in de provincie Noord Holland een herdenking gehouden. Een kleinschalig gebeuren met vooraf koffie uit plastic bekertjes en een programmaboekje dat wordt verstrekt aan de kleine groep belangstellenden. Hoewel het korte programma niet meer omvat dan een paar toespraken en het leggen van een krans en wat bloemen, is het een bijzondere bijeenkomst.

Waarom ben ik hier?

Ieder jaar ging ik samen met vader naar deze bijeenkomst, waar 2 omgekomen Engelse vliegeniers worden herdacht. Op 19 augustus 1940 werd namelijk een Engels RAF-vliegtuig boven Zuidoostbeemster neergehaald. Hierbij kwamen 2 inzittenden om het leven.

Mijn vader die toen 15 jaar was, woonde destijds in de Beemster. Aan de Zuiderweg om precies te zijn en heeft het met zijn eigen ogen zien gebeuren. Het vliegtuig kwam namelijk vlak voor zijn ouderlijk huis naar beneden. Omdat deze gebeurtenis veel impact op hem heeft hij gehad was hij ieder jaar aanwezig, bij het speciaal voor deze vliegers opgerichte monument. En ik vergezelde hem daarbij.

Bijzondere monument

Het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ in Zuidoostbeemster, vlakbij Purmerend is een wit kruis, omringd door een naar boven toe taps uitlopend wit hekwerk en ligt midden in een weiland. Ik ken het monument al mijn hele leven. Want toen ik vroeger door ‘De Beemster’ fietste om voor mijn opa en oma van moeders kant die in Purmerend woonden, fruit te halen dan zag ik het ergens in een weiland staan. Vanaf de weg is het nauwelijks te zien. Je moet weten dat het er is. En dat geldt ook voor de herdenking die daar jaarlijks op 4 mei plaatsvindt.
Het monument is niet meer dan een wit kruis met erom heen een hekwerk

Bijzondere herdenking in de Zuidoostbeemster

Het is ook een bijzondere herdenking. Nadat alle belangstellenden zich hebben verzameld op het erf van de boerderij wandel je met z’n allen richting het monument. Er loopt een doedelzakspeler voorop en klokslag 18.00 uur begint het officiële gedeelte. De korte toespraak die wordt gehouden is in het Engels. En de muziek die het geheel omlijst komt van de doedelzakspeler. Daarna leggen de nabestaanden van de omgekomen vliegeniers die speciaal uit Engeland zijn overgekomen, een aantal kransen.

Nabestaanden van de verongelukte vliegeniers leggen kransen

Vier oude éénmotorige vliegtuigen vliegen in formatie over

Daarna is het stil. Echt stil. Totdat je in de verte het geluid van vliegtuigen hoort. En vier kleine stipjes in de lucht ziet die alsmaar groter worden. Die steeds dichterbij komen. Precies om tien over zes vliegt het Rafa squadron ’the Edambusters’ met 4 oude éénmotorige vliegtuigen in formatie over de plek waar de herdenking wordt gehouden. Zij brengen een saluut aan de slachtoffers. Ik vind het een indrukwekkend gezicht. Als de vliegtuigen voor de tweede keer overvliegen is de bijeenkomst ten einde.

Vier oude éénmotorige vliegtuigen vliegen in formatie over

Korte herdenking, die veel indruk maakt

Het is dus eigenlijk een hele korte herdenking, maar een die veel indruk maakt. Want ondanks dat de Tweede Wereldoorlog heel ver achter ons ligt en er steeds minder mensen zijn die deze periode bewust hebben meegemaakt, vind ik het belangrijk om bij een bijeenkomst als deze aanwezig te zijn. Om bewust stil te staan bij wat er op zo’n plek als deze heeft plaats gevonden. Vandaar dat ik elk jaar hier ben. Samen met mijn vader.

Bron en informatie: Stichting Beemster Gemeenschap

Heb jij een speciale plek waar je op 4 mei de oorlogslachtoffers gaat herdenken?

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Herdenking in de Zuidoostbeemster

  1. Hallo Marion, Leuke blog maar daar gaat het mij niet om. Ik maak stambomen o.a. van de “Stammen”. Ik zou graag willen weten in welke stamboom ik jouw vader kan plaatsen (wie zijn je opa en oma? )

  2. Mooi geschreven. Ik ging er als kind ook altijd naartoe. Het is een mooie plek om te herdenken. Misschien ga ik er volgend jaar weer naartoe met mijn eigen kinderen.

    1. Het is inderdaad een bijzondere plek om te herdenken Toos. En ik merk dat er steeds meer mensen zijn die naar deze herdenking gaan. Gisteren waren er veel ouders met kinderen.
      Ps ik zie dat jij Bartels heet. Ik ben nl een dochter van Piet Stam en Greet Steevers. Mijn moeder was een nicht van Wim Bartels die in Purmerend een Mercedes garage had. Familie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.