Ruigoord

Ruigoord, culturele vrijhaven onder de rook van Amsterdam

Samen met mijn dochter was ik in Ruigoord. Voor een kunstproject moest zij naar een omgeving waar zij nog nooit was geweest. Nu hebben onze kinderen wel wat van de wereld gezien maar er zijn natuurlijk altijd plekken waar ze wel van hebben gehoord, maar nooit zijn geweest. Historische plekken die tot de verbeelding spreken. Dus we gingen naar Ruigoord: een voormalige vrijplaats voor kunstenaars, onder de rook van Amsterdam.

Wat is Ruigoord?

Ruigoord is een voormalig eiland en een dorp met diezelfde naam in de Houtrakpolder onder de rook van Amsterdam. Het dorp staat het bekend als kunstenaarskolonie nabij Amsterdam omdat leegstaande woningen in de jaren zeventig in gebruik werden genomen door kunstenaars.

Begin jaren zeventig dreigt het gehucht te moeten wijken voor de petrochemische industrie in de Amsterdamse haven.

Ruigoord petrochemische industrie.

De strijd om het behoud van Ruigoord

Een paar bewoners van het dorp, waaronder de pastoor, verzetten zich tegen de plannen om het dorp af te breken. Zij zien in Ruigoord een mooie locatie voor Amsterdamse kunstenaars om zich even terug te trekken. Eind juli 1973 bezetten de kunstenaars de kerk in de hoop dat zij sloop kunnen tegenhouden.

Door de oliecrisis worden de uitbreidingsplannen van de Amsterdamse haven destijds op de lange baan geschoven. Tegenwoordig wonen er geen mensen meer en zijn er alleen nog ateliers gevestigd. Het voormalige voormalige kerkgebouw wordt gebruikt voor culturele activiteiten. Bron: Historiek Ruigoord, een plek voor de ‘scharrelmens’.

Als je toch in Amsterdam bent bezoek dan ook de NSDM-werf in Amsterdam Noord. Een bijzondere plek waar creatievelingen de gaafste Street Art showen. 

Historische plek

Ruigoord is een historische plek waar mensen zich met hand en tand hebben verzet tegen de uitbreidingsplannen van de Gemeente Amsterdam. De boomhutten in de bomen werden bezet en de actievoerders lieten zich vastzetten aan betonnen palen om ontruimingen door de ME te voorkomen.

Dat deze weerstand uiteindelijk geholpen heeft blijkt uit het besluit dat in 2000 een deel van het dorp mag blijven bestaan. Er mogen echter geen mensen meer wonen.

Ruigoord paviljoen

Culturele vrijplaats

Sindsdien is Ruigoord vooral een plek met veel galeries en worden er verschillende alternatieve en culturele activiteiten georganiseerd, waarvan het festival Landjuweel de bekendste is. Daarnaast zijn er op zondag regelmatig klassieke en jazz concerten, die vaak gratis toegankelijk zijn.

Maar je kunt in Ruigoord ook gewoon een beetje ronddwalen. Niemand kijkt er gek van op als je er rondwandelt. Er is vlindertuin, een salon waar dichters, filosofen en muzikanten samen komen en op verschillende plaatsen kun je poëtische teksten lezen. Ook zijn de resten van het verzet nog zichtbaar.

Ruigoord teksten

Aangezien ik graag plekken bezoek met een historie zei ik gelijk ja, toen dochterlief mijn vroeg met haar mee te gaan. Daarnaast was het vanuit praktisch oogpunt ook veel handiger om met de auto te gaan want Ruigoord is niet zo eenvoudig met het OV te bereiken. Er rijdt een bus  (bus 382)  maar die rijdt alleen vanaf Sloterdijk richting Ruigoord.

Ben jij weleens in Ruigoord geweest?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.