Rustpunt

Rustpunt, een handige pleisterplaats op je fiets-of wandelroute!

Een Rustpunt kan uitkomst bieden als je tijdens je fiets- of wandeltocht zin hebt in koffie of naar het toilet moet en er is nergens een horecagelegenheid te bekennen. Bij een Rustpunt mag je zelf een bakje koffie maken en van het toilet gebruikmaken. Maar je kunt er ook de accu van je e-bike opladen en je band plakken. Kortom een Rustpunt is een handige pleisterplaats op je fiets-of wandelroute!

Wat is een Rustpunt?

Waarschijnlijk ben je onderweg weleens een bord met daarop Rustpunt tussen eikenhouten palen tegengekomen. Dit is een verwijzing naar een laagdrempelige voorziening die je vaak langs een fiets- of wandelroute vindt. Bij een Rustpunt kun je een kop koffie, thee of beker limonade nuttigen, soms zelfs met iets lekkers erbij. Waarvoor je een kleine bijdrage betaalt. En moet je naar de WC? Je kunt ook van het toilet gebruik gemaakt worden.

Tip: Bij een Rustpunt kun je niet pinnen. Zorg er dus voor dat je altijd wat klein geld bij je hebt.

Waar liggen de Rustpunten?

Je vindt de ruim 600 Rustpunten in Overijssel, Gelderland, Groningen, Utrecht, Friesland, Drenthe, Laag Holland en West-Friesland (NH). In de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Zeeland dus niet. Maar in Zuid-Holland loopt op dit moment een proef met enkele Rustpunten.

Rustpunten in natuurgebieden zijn vaak bij een particulier of op een boerderij waar een eenvoudige voorziening is om iets te nuttigen. Bij een aantal kun je streekproducten kopen en soms kun je even op het boerenerf of in de tuin rondkijken. Bovendien is op elk Rustpunt een gedetailleerde kaart van het gebied aanwezig, waarop alle rustpunten met adresgegevens vermeld staan en ligt er informatie over horecagelegenheden in de buurt en wat er allemaal te beleven is.

De Rustpunten gaan officieel na 1 april weer open. Maar een aantal zijn nu al opengegaan. Tik rustpuntzoeker in op je mobiel en zoek het rustpunt dat je wilt bezoeken. Wil je weten of het Rustpunt open is? Stuur hen dan een berichtje of bel ze en vraag of ze voor je open willen gaan.

Hoe vind je een Rustpunt?

Je kunt de Rustpunten op verschillende manieren vinden. Kies hieronder de manier die het beste bij jou past.

  • Op de kaart. Als je de regio en plaatsnaam intypt verschijnen de Rustpunten op jouw route;
  • Ben je handig met GPS? De stichting Rustpunt heeft wandel- en fietsroutes uitgezocht die je met je eigen GPS kunt fietsen, wandelen of zelfs te paard kunt afleggen;
  • Er is een handige adressenlijst van Rustpunten verdeeld over de regio;
  • Je kunt gebruikmaken van de fietsrouteplanner.

Heb jij weleens gepauzeerd bij een Rustpunt?

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Rustpunt, een handige pleisterplaats op je fiets-of wandelroute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.