accu van je e-bike

10 Tips waarmee je voorkomt dat de accu van je e-bike te veel verbruikt

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik twijfelde of ik tijdens een fietstocht, met de bijna lege accu van mijn e-bike mijn eindbestemming zou gaan halen. Op de display van mijn fiets zijn nog maar een paar streepjes te zien en ik ben nog lang niet thuis. Wat kan ik doen om het verbruik van mijn accu te verlagen? Ik vond 10 tips waarmee je kunt voorkomen dat de accu van je e-bike te veel verbruikt.

Wanneer loopt je accu sneller leeg?

Bij koud weer loopt de accu sneller leeg. Ook bij flinke tegenwind moet de accu harder werken en is hij sneller leeg. Ook het terrein waar je doorheen rijdt heeft invloed op de accu: een vlak glad fietspad vraagt minder van de accu dan een schelpenpad of een heuvelachtige omgeving. Ook speelt mee hoe zwaar je bent. Hoe zwaarder de fiets is beladen, hoe meer vermogen het de accu kost. En ook vaak en snel optrekken – bijvoorbeeld bij verkeerslichten – is een forse energievreter. Daar moeten we dus op letten!

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets. Vandaar dat je best wat extra aandacht mag besteden aan je elektrische fiets. Je moet je e-bike een beetje leren kennen zodat je weet hoe je tijdens een lange fietstocht met de accu om moet gaan.

Tip 1: check de bandenspanning

Controleer regelmatig de bandenspanning van je e-bike. Als je banden te zacht zijn moet je accu harder werken en raakt deze sneller leeg. Regelmatig je banden op pompen dus.

Tip 2: rol rustig uit

Rijd je met minimale ondersteuning weg. Zet je fiets dus niet gelijk in een hoge ondersteuning als je begint aan je fietstocht. Je zult zien dat de accu minder snel leeg is. Dat geldt ook als je een ­verkeerslicht of kruispunt nadert. Laat de fiets dan rustig uitrollen; dat vergroot de actieradius van de accu. En als het licht op groen springt rij dan rustig weg. Als je met vol vermogen wegrijdt moet de accu veel energie ­leveren.

Tip 3: rij niet te hard

Hard rijden is met een e-bike een fluitje van een cent. Maar het is net als met auto’s: hoe harder je rijdt, hoe meer je verbruikt. Daarnaast loopt de actieradius loopt hard terug. Dus hoe minder ondersteuning je je gebruikt, hoe verder je komt.

Een e-bike aanschaffen doe je niet zo maar. Elektrische fietsen zijn behoorlijk prijzig, daar moet je dus goed over nadenken. En er zijn tegenwoordig zo veel aanbieders van elektrische fietsen waardoor kiezen niet eenvoudig is. En dan die technische details. Allemaal vragen waarop je antwoord wilt voordat je er één aanschaft. En waar kun je die antwoorden nou beter krijgen dan in een e-bike testcenter van Stella Fietsen. Ik bezocht het testcentrum in Joure en schreef er deze blogpost over.

Tip 4: bewaar de accu in huis

De accu van de e-bike kun je het best binnenshuis, op een koele maar niet koude plaats bewaren. Gebruik je de elektrische fiets een tijdje niet? Berg de accu dan niet leeg op, maar zorg dat hij voor de helft is opgeladen. Zo voorkom je diepontlading. Een fietsaccu moet regelmatig ontladen en weer opladen om gezond te blijven.

En is je accu toch aan vervanging toe? Kijk dan eens op de website van de e-bikeaccuspecialist. Daar vind je een uitgebreid assortiment accu’s en laders om jouw e-bike weer nieuw leven in te blazen.

Tip 5: rijd de accu niet helemaal leeg

Rij de accu nooit helemaal leeg. Als de accu leeg is geraakt, bijvoorbeeld doordat hij in een te koude ruimte is bewaard, ontstaat er diepontlading. Diepontlading brengt de accu ­blijvende schade toe: de actieradius van de accu wordt ­permanent ­minder.

De gebruiksaanwijzing van jouw e-bike geeft veel tips over het onderhoud van de accu – lees deze dus goed.

Tip 6: laad je accu niet te vaak op

Laad de accu ook niet te vaak op. Als je dagelijks korte afstanden fietst is het niet nodig om de accu iedere dag op te laden.

Tip 7: zorg dat je accu helemaal is opgeladen

Zorg dat je accu helemaal is opgeladen als je een lange rit gaat fietsen.

Tip 8: let op als de zon fel schijnt

Leg de accu nooit in een té warme omgeving of in de zon. Die zorgt er juist voor dat de accu snel leeg loopt en kapot gaat.

Tip 9: fiets is een vast tempo

Probeer onderweg in een vast tempo te fietsen. De ene keer zacht en dan weer heel hard vergt onnodig veel energie van de accu.

Tip 10: neem je accu-oplader mee

Wil er zeker van zijn dat je je eindbestemming haalt? Neem dan voor de zekerheid je accu-oplader mee. Onderweg kom je vaak plekken tegen waar je je e-bike (tegen een kleine vergoeding) kunt opladen. Bijvoorbeeld bij Rustpunt.nu maar ook op de website van het Fietsnetwerk staat een overzicht van oplaadpunten.

Inspiratie voor dit artikel vond ik op de website van de Fietsersbond en de ANWB.

Wat zijn jouw tips om je accu te sparen?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.