Terug in de tijd op de Havelterberg

Rondom de Havelterberg vind je niet alleen het Holtingerveld waar verschillende wandelingen zijn uitgezet. Op de Havelterberg keer je ook terug in de tijd. Er zijn een aantal fraaie hunebedden te vinden maar je vindt hier ook nog sporen uit de tweede Wereldoorlog. En met een beetje geluk kom je een herder met een kudde schapen tegen.

Wandelen in de omgeving van de Havelterberg

Naast een aantal kant-en-klare wandelingen die rond de Havelterberg zijn uit gezet, kun je hier ook een eigen route uitstippelen. Wij kozen dit keer voor een knooppuntenroute die begon aan de Hunebeddenweg. Het was een rondje van net 5 kilometer, waar je na 100 meter al een prachtig hunebed tegenkomt. Ook kom je langs bomkraters, grafheuvels en een hangar uit de tweede Wereldoorlog.

Hangar uit de tweede Wereldoorlog

Het leuke aan een wandeling door dit gebied is dat je onderweg allerlei informatie krijgt over wat er in vroeger tijden heeft afgespeeld rondom de Havelterberg. Daarnaast is een aantal restanten uit de tweede wereldoorlog nog heel goed herkenbaar in het landschap, zoals de openlucht hangars. Een openlucht hangar is gekromde open ruimte, met daaromheen een hoge wal. Zodat de vliegtuigen daar onzichtbaar voor de omgeving konden worden gestald.

Door de strategische ligging, de relatieve hoogte en de grote openheid, was de Havelterberg namelijk een ideale plaats voor de Duitsers om een vliegveld aan te leggen. Met als doel Schiphol te ontlasten. Toen het vliegveld bijna klaar was, is het in maart 1945 bij een groots opgezette luchtaanval grondig vernield. Dit had zeker 2000 bomkraters tot gevolg. Bron: Provincie Drenthe.

Bomkraters

Van die bomkraters zijn er nog een paar over. Tijdens deze wandeling kom je er een tegen. Deze ronde poelen zijn niet alleen stille getuigen uit de oorlog. Tegenwoordig zijn de bomkraters plekken waar verschillende kikkersoorten en watersalamanders prima gedijen.

Schaapskooi

Naast de restanten uit het verleden kun je onderweg ook de Holtinger schaapskudde tegenkomen. Vanaf de schaapskooi bij de Toegangspoort Holtingerveld trekt namelijk een herder met zijn Drentse Heideschapen de heide op. Wij hebben de kudde helaas gemist, maar namen wel een kijkje bij de mooie schaapskooi waar de schapen ’s nachts bivakkeren.

Tips en weetjes

  • De route die ik liep is een knooppuntenroute die start bij de parkeerplaats bij de Hunebeddenweg. Daar vind je al snel pijltjes naar knooppuntbordje 42. Daarna volg je de knooppunten 47, 46, 46, 25, 03, 12, 65, 28, 27 om weer bij 42 uit te komen. De route is 4,7 km, en kun je ook in tegenovergestelde richting lopen.
  • Onderweg kom je op 2 horecagelegenheden tegen. Bij informatiecentrum poort Holtingerveld is Oer, het informatiecentrum van Natuurmonumenten waar je bij een kraampje warme chocolademelk en verschillende broodjes kan kopen. En theehuis ’t Hunebed, dat vanwege de corona maatregelen gesloten was.
  • De meeste paden gaan door een glooiend terrein, zijn vaak onverhard, maar heel goed bereikbaar.

Minpuntje is dat je sommige (wandel)paden moet delen mountainbikers of dat de wandelpaden mountainbike-paden kruizen.

  • Honden zijn in dit gebied toegestaan, maar moeten wel aan de lijn.
  • Wil je langer in deze prachtige omgeving verblijven? Bij Natuurhuisje vind je vakantiehuisjes midden in de (Drentse) natuur.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.