Sinds we meer thuis zijn, is ons opgevallen dat onze hond last heeft van verlatingsangst. Ze is zo aan ons gehecht geraakt dat ze het moeilijk vindt om alleen te zijn. En dat is best lastig. In dit artikel deel ik mijn ervaring met verlatingsangst bij onze hond en geef ik tips hoe je dit probleem kunt aanpakken.
Hoe ontstaat verlatingsangst bij honden?
Verlatingsangst bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door onvoldoende socialisatie, traumatische ervaringen (bijvoorbeeld het verlies van een baasje), veranderingen in de leefomgeving of door een overbeschermende eigenaar. Ook honden die als pup te vroeg van hun moeder zijn gescheiden of van nature onzeker zijn, lopen een grotere kans op verlatingsangst.
In het geval van onze hond, een Friese Stabij, lijken deze oorzaken echter niet de verklaring te zijn. Voor de corona periode, toen we dagelijks naar ons werk gingen, kon ze prima alleen thuis blijven. Maar nu we vaker thuis zijn en zij tijdens de vakanties mee mag met de camper, blaft ze voortdurend en is ze onrustig wanneer we haar achterlaten.
Wat kun je doen aan verlatingsangst bij honden?
Gelukkig zijn er manieren om verlatingsangst bij honden te verminderen. Hier zijn enkele tips die je kunt proberen:
- Begin met korte periodes waarin je de hond alleen laat en bouw dit langzaam op.
- Oefen met vertreksignalen. Dus je doet alsof je jas aantrekt of je sleutels pakt. En zo je hond leert dat dit niet altijd betekent dat hij alleen gelaten wordt.
- Je vertrek en terugkomst zo onopvallend mogelijk maken.
- Zorg dat je hond zich prettig voelt op een eigen veilige plek in huis.
- Maak van tevoren een lange wandeling. Een hond die moe is, zal minder last hebben van verlatingsangst.
Het kan soms een kwestie van geduld zijn om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw hond.
Wat als deze tips niet helpen?
Het is belangrijk te realiseren dat het leren van alleen zijn voor elke hond verschillend verloopt. Wat bij de ene hond goed werkt, kan bij een andere hond minder effectief zijn. Als je merkt dat de bovenstaande tips niet voldoende resultaat opleveren, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen.
Maar je kunt ook overwegen om een online cursus te volgen, zoals een puppycursus voor eigenaren die de basisprincipes van hondengedrag willen leren. Of de cursus ‘Alleen thuis’, voor honden die last van verlatingsangst hebben. In deze cursus, gegeven door Judith Fick, een ervaren en gekwalificeerde instructeur en gedragstherapeut, leert je hond in 12 lessen op een ontspannen manier alleen thuis te blijven. De cursus is niet alleen geschikt voor pups, maar ook voor oudere honden die moeite hebben met alleen zijn.
Mijn ervaring met deze online hondencursus
Omdat het me erg begon te frustreren dat onze hond zoveel blafte als we weg waren, besloot ik me aan te melden voor de cursus ‘Alleen thuis’. Ik kreeg direct toegang tot alle lessen en kon meteen aan de slag. De cursus bevat diverse opdrachten die je helpen om het gedrag van je hond beter te begrijpen, als je weggaat, je hond alleen thuis is en als je terugkomt. Wat ik prettig vond is dat de lessen praktisch en niet betuttelend zijn. Je krijgt concrete oefeningen om lastige momenten voor je hond te verlichten en je kunt Judith al je vragen stellen.
Dankzij de cursus heb ik veel meer inzicht gekregen in het gedrag van onze Friese Stabij. Door wat aanpassingen te doen en verschillende situaties te oefenen, ben ik best tevreden met hoe het nu gaat. Hoewel ze soms nog aanslaat, bijvoorbeeld wanneer er een bestelbusje bij de buren stopt, blijft ze over het algemeen rustig in haar mand liggen als wij er niet zijn. En dat geeft een geruststellend gevoel.
Verlatingsangst bij honden kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en wat geduld kun je het gedrag van je hond aanzienlijk verbeteren. Of je nu zelf met oefeningen aan de slag gaat of kiest voor professionele begeleiding, het belangrijkste is om je hond te helpen zich veilig en ontspannen te voelen, ook wanneer hij even alleen is.