koopzegels

Koopzegels. Wat leveren die je op?

Bij veel supermarkten kun je koopzegels sparen. Bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Bij elke euro die je uitgeeft kun je voor 10 cent een koopzegel kopen. Als je 490 zegels hebt gespaard is het boekje vol en kun je het inleveren bij de kassa of klantenservice van de betreffende winkel. Je krijgt dan €52,– uitbetaald, terwijl je eigenlijk maar €49,– geïnvesteerd hebt.  Een winst van €3,–.

Hoe lang bestaan koopzegels?

Koopzegels, ook wel spaarzegels genoemd bestaan al sinds 1955. Toen konden klanten bij besteding van 1 gulden voor 10 cent een zegel bijkopen. Wanneer een boekje met 490 zegels was volgeplakt, kreeg je 52 gulden uitgekeerd.

Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder koopzegels spaarde van de Gruijter, die later Albert Heijn werd. En ik de voorgegomde zegels op een spaarkaart moest plakken die zij dan inleverde om er een aanzienlijk bedrag mee te innen. Dat zij dan weer besteedde aan een speciaal doel namelijk: de zomervakantie.

Wat leveren koopzegels op?

Dit bedrag lijkt misschien wat weinig, maar is wel een rendement van 6%. En dat krijg je niet bij de bank. Waar tegenwoordig nog nauwelijks rente wordt gegeven. Daarnaast hoeft het niet veel meer te kosten. Want als je voor €10,– boodschappen doet en er 10 zegels bijkoopt, dan ben je maar €1,– duurder uit. Dus dat voel je niet of nauwelijks in je portemonnee.

Meer voordelen om met koopzegels te sparen

Een ander voordeel van koopzegels sparen is dat je het zelf in de hand houdt. Je kunt namelijk zelf bepalen of je bij je boodschappen wel of geen zegels koopt. Daarnaast plak je ze in het boekje, dus er is geen verleiding om het er even uit te halen, zoals bij het stoppen van je kleingeld in een spaarpotje. Want mij wel eens overkomt. Dan stop ik aan het eind van de week mijn overgebleven muntgeld in mijn spaarvarken, maar als ik opeens kleingeld nodig heb (bijvoorbeeld voor een collecte) dan haal ik het er ook weer uit. En dan gaat sparen niet snel. Dus dan maar koopzegels.

Bij welke supermarkten kun je zegels sparen?

Naast AH zijn er meer supers waar je zegeltjes kunt sparen. In sommige gevallen krijg je ze gratis bij een bepaald bedrag en kun je na inlevering van je volle boekje kiezen of je geld wilt of dat je spaart voor bepaalde artikelen. Wil je weten welke spaarsystemen er zijn klik dan hier voor een overzicht.

Digitaal koopzegels sparen

Vond ik het destijds hopeloos ouderwets, dat ik als kind zegeltjes in een boekje moest plakken. Als ik het bekijk in het licht van de huidige spaarrentes, dan was mijn moeder zo gek nog niet. En ik ook niet, want ik heb deze ouderwetse manier van sparen, op een moderne manier in ere hersteld. Want tegenwoordig plak je de koopzegels niet meer in een boekje. Koopzegels spaar je ze digitaal in een app en dat gaat nog makkelijker.

Wat doe jij? Spaar jij ook koopzegels?

Gerelateerde berichten

18 gedachten over “Koopzegels. Wat leveren die je op?

  1. Wat leuk dat je hierover schrijft. Ik werk zelf in een winkel waar we ook koopzegels aanbieden en ik hoor ook vaak mensen die er erg enthousiast over zijn. Mooie blog heb je!! ❁ ❁ ❁

  2. Dat is een superleuk en handig systeem. Jammer genoeg bestaat dat niet in België. Je kan wel stickers krijgen bij aankoop van min. Xx € en die moet je dan ook kleven in een boekje. Hiermee krijg je dan korting op de acties (bv. Keukenpotten, servies, handdoeken). Daar doe ik nooit aan mee, want elk jaar doen ze dezelfde dingen, maar dan van een ander merk.

  3. Wij sparen van veel winkels de koopzegels. Vooral bij de Jumbo en de Plus. Dan sparen we de boekjes voor een tijdje en leveren we ze voor de vakantie of kerstperiode in.

  4. Hmm.. misschien toch een idee om ze eens te gaan sparen. Al is het alleen al omdat je dan altijd nog wat geld in huis heb liggen als je aan het eind van de maand tekort komt ?

    1. Ik koop ze niet altijd Monique. Soms alleen als ik een paar boodschappen heb. Dan is het bedrag dt je extra betaalt niet zo veel.

    1. Maar in sommige winkels koop ik ze wel. Bijvoorbeeld bij AH. Hoe leuk is het dan als je bijna ongemerkt 52 euro hebt gespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.