adventskalender

Als ik aan Google vraag: “waarom vinden mensen een adventskalender leuk”? Dan is het antwoord “Het is een lichtpuntje in de donkere dagen voor kerstmis”. Want zeker in onzekere tijden, waarin we allemaal een beetje chagrijnig zijn, is de run op adventskalenders veel groter dan voorgaande jaren. En dat zegt wel iets over de magie van de adventskalender

Het ontstaan van de adventskalender

De adventskalender is al heel oud. Het is een traditie die stamt uit de 19e eeuw, lees ik op Wikipedia. Het is een soort hulpmiddel om in huiselijke kring toe te leven naar Kerstmis, een belangrijk christelijk feest. Door elke dag een vakje open te maken wordt een lange periode behapbaar en inzichtelijk, met name voor kinderen.

Waarom is een adventskalender zo leuk?

Maar tegenwoordig is een adventskalender niet alleen een traditie voor kinderen. Ook wij als volwassenen schijnen er dol op te zijn. Er zijn namelijk meer redenen waarom een adventskalender de periode voor de kerst nóg leuker maakt:

 • Mensen houden van voorpret. In de periode voor kerst zet je de kerstboom, versier je je huis en maak je plannen voor het kerstmenu. En dankzij een adventskalender weet je precies hoeveel dagen je nog hebt.
 • In een adventskalender zit vaak elk dag een klein cadeautje. Hoe leuk is het om jezelf wekenlang te verrassen?
 • Er zijn heel veel soorten adventskalenders, dus er is altijd een kalender die bij jou past. Vond je vroeger achter elk luikje een chocolaatje, tegenwoordig zijn de kalenders gevuld met beautyproducten, wijn, bier en zijn er zelfs adventskalenders speciaal voor je hond.

Mensen houden van verrassingen

Dus eigenlijk hebben adventskalenders niets meer te maken met kerstmis als christelijk feest, maar is het een commercieel product geworden. Maar is dat erg? Ik vind van niet. Want mensen houden van cadeautjes. Dus als je iedere dag een kleine verrassing in het vooruitzicht hebt, dan maakt dat nieuwsgierig en dat vinden veel mensen leuk.

Ik kreeg in de maand november, iedere middag een e-mail van de zogenaamde Bartventskalender, een initiatief van Bart’s boekje waarmee je kans maakte op een leuke prijs. Dus iedere middag na het uitlaten van de hond, kroop ik achter mijn laptop om te zien of ik een prijs had gewonnen!

De 9 leukste gratis adventskalenders

Naast de adventskalenders uit de winkel zijn er ook een aantal digitale exemplaren, waarvan je gratis kunt genieten.

 1. Vanaf 1 december kun je op de website van Op de Heuvelrug één deurtje openmaken. Achter de deurtjes bevinden zich speciale cadeautjes. 
 2. Elk jaar vind je op PlusOnline de Plus Adventskalender. Vanaf 1 t/m 24 december kun je elke dag een nieuw luikje openen voor een leuke verrassing en maak je kans op verschillende prijzen!
 3. In de adventskalender van Praxis (ook in de app) vind je elke dag een verrassing. Variërend van korting tot meedoen aan een win-actie.
 4. Bij theater De Kleine Komedie kun je via een digitale adventskalender elke dag een stukje vertier die op de website te volgen is.
 5. De kerstvoorpret is ook bij Libelle begonnen! Libelle geeft van 1 t/m 24 december elke dag leuke prijzen weg.
 6. Ook een samenwerkingsverband van meer dan twintig kerken in Den Haag biedt een online adventskalender aan, en krijg je elke dag een muziekstuk, lied of kerstboodschap aangeboden.
 7. Ook VisitOost heeft een adventkalender. En kun je krassen voor mooie prijzen uit Overijssel.
 8. Heb je de Lidl-plus app? Dan dan kun je ook dit jaar weer iedere dag een vakje openmaken.
 9. En dan die Bartventskalender. Hoewel deze kalender al half november begint, is dit een dikke aanrader om te onthouden.

Heb jij een adventskalender?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.