Kun jij je een leven zonder computer voorstellen? Ik eigenlijk niet. Ik beschouw de computer als mijn beste vriend. Hij fungeert als thuiskantoor, geeft antwoord op al mijn vragen, helpt bij het schrijven van artikelen. En door internet onderhoud ik contact met mensen over de hele wereld. Ik regel mijn bankzaken online, maak afspraken met instanties. En als ik mij verveel dan vind ik altijd inspiratie om mijn tijd te vullen. Kortom, wat zou ik zijn zonder computer.

Als de computer je werk is

Toch heeft het computertijdperk ook een keerzijde. Want wat gebeurt er als de computer kapot is? Je gehackt wordt of als je onvoldoende digitaalvaardig bent waardoor je de “aansluiting met de gewone wereld’ mist.

Maar ook als de computer je werk is, omdat je grafisch ontwerper bent en op je workstation laptop of desktop ingewikkelde berekeningen of professionele ontwerpen moet maken. Of als je een industrial pc gebruikt om de veiligheid van bedrijven en instanties te bewaken. Zoals speciale bewakingssystemen die worden gebruikt bij offshore, brandweer- en politievoertuigen. Als deze computers dienst weigeren is het leed natuurlijk veel groter dan wanneer je de computer alleen privé gebruikt.

Gelukkig werken deze professionele systemen op kwalitatief hoogstaande computers die optimaal op elkaar zijn afgestemd. En waar betrouwbaarheid, snelheid, geluid en perfecte afstemming belangrijke criteria zijn. Bovendien wordt elk systeem langdurig en gedegen getest om eventuele defecten voor uitlevering te detecteren.

De keerzijde van het digitale leven

Maar ook op een ‘gewone’ PC moet je kunnen vertrouwen. Want wat moet je doen als het internet eruit ligt, je website uit de lucht is, je niet meer bij je bankrekening kan of geen enkele instantie kan bereiken. Dan weet je je vaak geen raad. We zijn namelijk zo gewend alles digitaal te regelen, dat we bijna zijn vergeten hoe we ons staande hielden vóór het digitale tijdperk.

De invloed van de computer op onze vaardigheden

De computer heeft namelijk ook invloed op vaardigheden die we door de komst van de tekstverwerker niet of nauwelijks nog gebruiken en trainen. Want in plaats van iemand te bellen sturen we tegenwoordig een Appje of zoeken we contact met een instantie d.m.v. een live chat. We stellen onze vragen aan zoekmachines, een verjaardagskaartje sturen we digitaal en we gaan pas de deur uit als we op Buienradar hebben gekeken.

Met het gevolg dat we zelf minder nadenken, kunnen onthouden, geen fatsoenlijk handschrift meer hebben (ik spreek voor mezelf) en het spannend vinden om iemand aan te telefoon te woord te staan. Kortom ieder voordeel heeft ook een andere kant.

computer

Tijdsverspilling of tijdwinst door de computer?

Toch ben ik blij met alle mogelijkheden die het digitale tijdperk ons biedt. Want ondanks dat we vanachter de laptop veel tijd verspillen; sociale media slokt veel tijd op. We voor hackers steeds interessanter worden. En de overheid van ons verlangt dat we alles via de computer regelen.

De computer levert ook veel tijdswinst op. Een brief of een verslag schrijven en versturen via de computer gaat veel sneller en is aanzienlijk goedkoper. Wat ook geldt voor thuiswerken, waarmee zelfs het fileprobleem deels wordt opgelost. Daarnaast is de computer dé bron voor advies en informatie. En wat dacht je van shoppen op het internet? Nee. Ik zou niks zijn zonder de computer.

Dit artikel is een samenwerking met Ikbenstil.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.