Op Nationale Pannenkoekendag bakken basisschoolleerlingen in het hele land massaal pannenkoeken voor ouderen in de buurt. Omdat wij hier thuis ook gek zijn op pannenkoeken deel ik vandaag het recept van mijn favoriete pannenkoek, met mozzarella, tomaat en pesto.
Kruising tussen een pizza en een pannenkoek
Eigenlijk is het een kruising tussen een pannenkoek en een pizza: ik noem hem daarom een panza, naar een idee van Wilma van Hoeven die het recept ooit publiceerde in Boodschappen, dat gratis tijdschrift wat je in de supermarkt vindt. Je hebt er het volgende voor nodig:
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- zout
- 2 eieren
- 1/4 liter melk
- olijfolie
- 3 tomaten
- 2 bollen mozzarella
- pesto
- versgemalen peper
- versgemalen zeezout
- eventueel wat basilicumblaadjes
Aan de slag
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met een mespunt zout. Klop de eieren los met de melk en schenk dit in een dun straaltje al roerend bij het meelmengsel. Roer het tot een glad beslag zonder klontjes. Roer 1 eetlepel olie door het beslag. Snijd de tomaten in dunne plakjes en verwijder zoveel mogelijk zaad en vocht. Ook de mozzarella snijd je in dunne plakjes.
Sinds ik een volkstuin heb bepaalt de opbrengst van mijn tuin vaak het weekmenu. Want die overdaad aan groentes moet je toch ergens in verwerken. Dus speur ik regelmatig op internet naar recepten waarin ik mijn zelf gekweekte courgettes, aubergine, kruiden, vers geplukte sla en de overrijpe tomaten kan verwerken. Zoals in deze Italiaanse naanpizza.
Bakken maar
Pak je grootste koekenpan met vlakke bodem. Verhit de koekenpan droog voor. Schenk er 1 eetlepel olie in en doe de helft van het beslag erin en verdeel het beslag gelijkmatig. Leg zodra de onderkant nét begint te stollen met regelmatige afstand 3-4 plakken tomaat en 4 plakken mozzarella in de nog vochtige bovenkant van de pannenkoek.
Draai je baksel om als de bovenkant droog is. Je kunt hierbij het beste een deksel gebruiken omdat hij dikker is dan een normale pannenkoek.
Bak de onderkant daarna snel goudbruin en gaar, waarbij de mozzarella een beetje knapperig wordt. Keer hem opnieuw, maar laat ‘m nu op een bord glijden.
De tweede keer omdraaien gaat niet zo gemakkelijk. De mozzarella blijft namelijk aan de bodem plakken. De restjes moet je even met een spatel van de bodem halen. Zo’n mooie pannenkoek als op de foto zul je dan ook niet krijgen 🙂
De finishing touch
Ligt de pannenkoek op je bord, bestrijk deze dan met pesto. Ik neem altijd de pesto van de Aldi, goedkoop, lekker en met een mooie structuur. Daarna strooi ik er wat versgemalen zout én peper over. Je kunt je panza eventueel garneren met wat basilicum blaadjes. En smullen maar.
Welke pannenkoek ga jij bakken? Of doe je niet aan nationale pannenkoekendag.
Het ziet er lekker uit. Ik dacht pannenkoek alleen met stroop was maar het kan ook met andere dingen zoals sate, garnallen en dit natuurlijk.
Dit lijkt me erg lekker, nog nooit geprobeerd! Meestal maak ik pannenkoeken met ontbijtspek, kaas en stroop (klinkt als een rare combi, maar is erg lekker).
Oeehh wat klinkt dit goed! En het ziet er ook heerlijk uit ? Pannenkoeken zijn mijn lievelingseten en ik heb het deze week ook al gegeten, haha.
Hij is ook erg lekker Susan.
Oh wauw, goodby saaie naturel, kaas en spek pannenkoeken. Dit ziet er verrukkelijk uit!
wij aten gisteren pannenkoeken, ik was een dag te vroeg, nu nog een paar left over voor de lunch en vanavond eten we zelfgemaakte pizza ? De pannenkoek van jou ziet e heerlijk uit.
Ik kan eigenlijk alleen maar een gewone pannenkoek. Alle andere mislukken steevast bij mij…
Wij doen dat hier ‘normaal’ niet, maar van al die pannenkoeken op blogs en op instagram krijg ik er potverdorie zin in! Hahahaha
Deze ziet er lekker uit!