Bij een fietstocht gebruik ik meestal een fietsnetwerk app. Ik heb er dan ook 3 op mijn mobiel staan: het Fietsroutenetwerk, het Fietsnetwerk én Route.nl. Maar wat zijn de verschillen tussen deze fietsnetwerk apps. Wanneer gebruik je de ene en wanneer de andere? Ik zoek het voor je uit.
Wat zijn fietsroutenetwerken?
Een fietsroutenetwerk of fietsknooppuntennetwerk is een netwerk van verschillende fietsroutes die via knooppunten (meestal kruispunten van fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Met behulp van een kaart of fietsknooppunten-planner van het fietsroutenetwerk kan de fietser een eigen fietstocht samenstellen door van knooppunt naar knooppunt een route te plannen.
Op de bordjes van de fietsknooppunten staan pijlen die de richting aanwijzen. Deze borden staan op ooghoogte, en op vaste afstanden van elke kruising. Ze worden na elke kruising herhaald. Bij elk fietsknooppunt bepaal je zelf welke richting je uit wilt, en hoe lang je wilt fietsen.
Welke fietsroutenetwerken zijn er?
Maar tegenwoordig zijn er ook Fietsnetwerk apps die je op een fietstocht de weg wijzen. Naast de fietsnetwerken die ik ken zijn er nog veel meer. Als je googelt kom je 6 verschillende fietsroutenetwerken tegen. Namelijk:
- Fietsnet, (voornamelijk gericht op België),
- Fietsen-wandelen,
- de routeplanner van de Fietsersbond,
- Route.nl,
- het Fietsroutenetwerk
- het Fietsnetwerk
In mijn onderzoekje beperk ik mij tot de laatste 3 netwerken en zal ik proberen te achterhalen waarin ze van elkaar verschillen.
Route.nl
Route.nl richt zich op fietsen maar ook op wandelen. De fietsroutes bestaan voornamelijk uit knooppunten en dat geldt ook voor de wandelroutes. Mits er een knooppuntennetwerk beschikbaar is. Met een routeplanner kun je je eigen knooppuntenroute uitstippelen die je ook kunt uitprinten. Met de app kun je de routeplanner ook op je mobiel gebruiken.
Naast fiets- en wandelroutes kun je bij Route.nl ook terecht voor wandelkaarten, fietskaarten, fietsatlassen en wegenkaarten. En er is zelfs een Route.nl magazine.
In de gratis versie van Route.nl zie je veel advertenties. In de betaalde premium versie zie je die niet.
Het Fietsroutenetwerk
Ook met het Fietsroutenetwerk kun je d.m.v. fietsknooppunten je eigen fietsroute uitzetten. Niet alleen in Nederland, ook in België en in de grensstreek van Duitsland. Alle 9000 knooppunten staan ook in de fietsroutenetwerk app dus het uitstippelen van een eigen route is heel eenvoudig. Bovendien kun je rekening houden met de lengte en duur van je fietstocht. Het Fietsroutenetwerk heeft ook een aantal mooie fietsroutes samengesteld.
In de app kun je ook zien waar horeca- en overnachtingsmogelijkheden zijn. En op de knooppuntenkaart zijn ook oplaadpunten te vinden, waar je een fiets kunt opladen.Wil je meer tips om verstandig met de accu van je fiets om te gaan? Lees dan 10 tips waarmee je voorkomt dat de accu van je e-bike te veel verbruikt.
Het Fietsnetwerk
Op de website van het Fietsnetwerk kun je op plaats, postcode of provincie een eigen route samenstellen. Aan de hand van jouw zoekopdracht zoekt het Fietsnetwerk een route voor je uit. Met filters kun je de zoekopdracht verfijnen op verschillende thema’s: zoals cultuur, natuur, dorpen. Er is zelfs een categorie Lekker: die je langs een aantal horeca gelegenheden leidt.
Maar je kunt ook aangeven welke afstand je wilt fietsen. Zo zijn er routes tussen 0 – 25 km, 25 – 50 km en ga zo maar door. Vervolgens zie je een aantal fietsroutes passend bij jouw voorkeuren.
Klik je op de route dan zie je niet alleen informatie over wat je onderweg tegenkomt maar ook bij welke plekken het de moeite waard is om even af te stappen. Ook de exacte lengte van de route, hoeveel calorieën je tijdens het fietsen verbruikt én hoe lang je (ongeveer) over de fietstocht doet staat aangegeven. Hierbij hebben ze onderscheid gemaakt tussen fietsers op een ‘gewone’ fiets en e-bikers.
Op de routepagina kun je jouw fietsroute verder personaliseren. In de laatste stap kies je welke afstand je wilt fietsen. Je kunt de fietsroutes in jouw buurt ook ontdekken met de gratis Fietsroute App.
Vervolgens kun je de fietsroutekaart uit printen (PDF), je kunt kiezen voor een overzicht van alleen de knooppunten. En als je meer informatie wilt dan kun je ook de fietsroutekaart met de beschrijving van de tocht uit printen. Fiets je liever met behulp van GPX? Ook die bestanden kun je downloaden.
De overeenkomsten en verschillen op een rijtje
Deze 3 fietsroute-apps hebben dus veel raakvlakken, maar er zijn ook verschillen. Voor het gemak zet ik alles nog even op een rijtje:
Route.nl
- Gratis app voor wandel- en fietstochten in Nederland
- De fiets- en wandelroutes bestaan voornamelijk uit knooppunten
- Met de routeplanner kun je je eigen knooppuntenroute uitstippelen. Die je vervolgens kunt uitprinten.
- Route.nl heeft ook een webshop met verschillende kaarten. Er is ook een route.nl magazine.
Het Fietsroutenetwerk
- Gratis app met 9000 fietsknooppunten waarmee je in Nederland, België en in de grensstreek van Duitsland je eigen fietsroute kunt uitzetten.
- Heeft ook een aantal kant en klare fietsroutes.
- Bij het samenstellen van de route kun je rekening houden met de lengte en duur van je fietstocht. En of er onderweg horeca- en overnachtingsmogelijkheden en fietsoplaadpunten zijn.
Het Fietsnetwerk
- Aan de hand van een zoekopdracht zoekt het Fietsnetwerk een route voor je uit die je d.m.v. filters kunt verfijnen op verschillende thema’s en afstanden.
- De gratis app geeft niet alleen informatie over de omgeving maar ook waar het de moeite waard is om even af te stappen.
- Je ziet wat de lengte van de route is, hoeveel calorieën je verbruikt én hoe lang je (ongeveer) over de fietstocht doet. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen fietsers op een ‘gewone’ fiets en e-bikers.
Gebruik je een van deze de apps tijdens het fietsen? Bij Bol.com verkopen ze verschillende smartphonehouders voor op de fiets. Zo vind je voor ieder stuur wel een passende houder.
Welke fietsnetwerk apps gebruik jij en waarom?