Italiaanse naanpizza, met ingrediënten uit eigen tuin

Sinds ik een volkstuin heb bepaalt de opbrengst van mijn tuin vaak het weekmenu. Want die overdaad aan groentes moet je toch ergens in verwerken. Dus speur ik regelmatig op internet naar recepten waarin ik mijn zelf gekweekte courgettes, aubergine, kruiden, vers geplukte sla en de overrijpe tomaten kan verwerken. Zoals in deze Italiaanse naanpizza.

Italiaanse naanpizza

Als ik deze ingrediënten bij ‘vriend’ Google neerleg,  presenteert die een scala aan heerlijke recepten. Van pasta met groentesaus, wraps met verse groente en gemarineerde tomaten, maar ook een recept van naanpizza mét groente, kruiden en een topping van buffelmozzarella, die ik ontdekte op de website van HelloFresh.

Nu denk je misschien: HelloFresh??? Daar kun je toch van die handige maaltijdpakketten bestellen, waarmee je gelijk aan de slag kunt?  Dat is helemaal waar, maar tegenwoordig kun je op hun website ook allerlei recepten vinden. Die je met ingrediënten die je nog in huis hebt, of die je uit je moestuin haalt kunt maken. Of recepten waar je een eigen draai aan kunt geven.

Met ingrediënten uit eigen tuin, de keukenkast én uit de supermarkt

Zo gebruiken ze voor deze pizza van naanbrood aubergines. Maar laat ik nou veel courgettes in mijn tuin hebben staan. Dus gebruik ik die, en laat ik de aubergines voor wat ze zijn. En die Italiaanse passata, uit de supermarkt. Die kun je ook zelf maken van tomaten en kruiden uit eigen tuin.

Maar er zijn meer producten waarvoor ik de deur niet uit hoef. Want naast mijn ‘moestuingelukjes’ heb ik veel ingrediënten gewoon in de keukenkast staan. Ik hoef  eigenlijk alleen voor het naanbrood, de paprika én de Buffelmozzarella naar de winkel.

Tip: veel ingrediënten die in kant-en-klare-maaltijdpakketten zitten heb je vaak ‘gewoon’ in huis. Je kunt deze pakketten dus ook als inspiratie gebruiken.

Zelf passata maken

Terwijl ik voor het bakken van de naanpizza de oven voorverwarm op 200 graden, maak ik alvast de Italiaanse tomatensaus. Ik was de tomaten en snij ze in flinke stukken. Ik verwijder de pitjes uit de chilipeper en hak die heel erg fijn en snipper de uien.

Ik doe een scheutje olijfolie in een wok (een braadpan kan ook) en stoof de uien glazig. Daarna gaan het chilipepertje en de tomaten erbij en kan de saus een half uurtje sudderen.

Terwijl de tomatensaus staat te pruttelen was ik de courgette en snij die met een dunschiller in dunne plakken. De rode (punt)paprika snij ik in reepjes en ik pers de knoflook uit. Daarna snij ik de bol (buffel)mozzarella in plakken.

Is er in jouw supermarkt geen buffelmozzarella te vinden of vind je die te duur. Je kunt ook gewone mozzarella gebruiken.

Daarna bak ik de courgetteplakken een paar minuten in een koekenpan met een beetje olijfolie op een middelhoog vuur. En laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

Italiaanse naanpizza courgettes

Tussentijds roer ik af en toe door de tomatensaus die al aardig dik begint te worden. Als de saus te dik is kun je een scheutje water toevoegen. Heeft de saus na 30 minuten de juiste dikte dan kun je het vuur uitzetten.

Ik zeef de passata en gooi de zaadjes en velletjes die achterblijven weg. En meng er de gehakte verse kruiden en de knoflook door en ik breng de saus op smaak met wat peper en zout. Daarna laat ik de passata afkoelen.

In plaats van verse kruiden kun je ook een paar theelepels oregano uit een potje door de saus doen.

Pizza bakken

Inmiddels is de oven op temperatuur en kan ik aan het laatste deel beginnen. Ik leg de 2 naanbroden op de bakplaat waarop ik een stuk bakpapier heb gelegd en verdeel de passata erover. Daarna beleg ik de broden met de courgetteplakken, de paprikareepjes en de buffelmozzarella. Als laatste strooi ik er wat peper en zout over en dan kan de naanpizza 8 tot 10 minuten de oven in.

Italiaanse naanpizza mozzarella

Na 10 minuten zijn mijn pizza’s klaar en kunnen we gelijk aan tafel. Want zo uit de oven zijn deze Italiaanse naanpizza’s het allerlekkerst.

Variaties op deze pizza

Met dit pizzarecept kun je eigenlijk volop variëren. Je kunt je pizza met verschillende groentes beleggen, andere kaassoorten gebruiken, maar je kunt ook experimenteren met soorten ‘Naan’.

  • Beleg je pizza met wortels, aubergines, ui  én tomaten. Die zorgen niet alleen voor een kleurrijk geheel, je krijgt ook nog eens extra vitaminen binnen.
  • In plaats van mozzarella kun je ook geitenkaas nemen.
  • Naanbrood is er in verschillende smaken én groottes.  Zo is er neutraal brood (plain) en Naan met  knoflook en koriander. Er zijn trouwens ook mini naanbroden te koop. Hiervan kun je mini pizza’s maken.
  • Je kunt zelf passata maken, maar je kunt in de supermarkt ook kant en klare passata kopen. Die je zelf op smaak kunt maken.

Heb jij weleens een pizza gemaakt van naanbrood?

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Italiaanse naanpizza, met ingrediënten uit eigen tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.