Zelf granola maken is helemaal niet ingewikkeld. Je kunt het in flinke hoeveelheden maken, goed bewaren én je weet zo precies wat erin zit. Daarnaast is granola maken zo gepiept. In deze blog laat ik zien hoe je dat doet.
Waarom zelf granola maken als je het ook kunt kopen?
Ambachtelijke granola, zonder kunstmatige toevoegingen en laag in suikers vind je niet vaak in de supermarkt. En als je die vindt dan is deze best duur. Vandaar dat de beste optie is om zelf aan de slag te gaan. Want zelf granola maken helemaal niet moeilijk. Online zijn er verschillende recepten te vinden die je makkelijk kan maken.
Wat is granola eigenlijk?
Maar voordat we aan de slag gaan zal ik eerst even uitleggen wat granola is en wat het verschil is met gewone muesli, maar ook met cruesli.
In ‘gewone’ muesli zitten vooral havervlokken aangevuld met noten, rozijntjes en soms wat gedroogd fruit. De basis van granola zijn ook havervlokken, maar die worden dan samen met wat honing en olie in de oven geroosterd, waardoor ze knapperig of zoeter worden. Granola lijkt op cruesli maar is iets gezonder omdat cruesli meer suiker bevat.
Als je toch aan het bakken bent? Maak dan ook eens bananenbrood. Makkelijk te maken en ook nog eens gezond.
Zelf ‘gezonde’ granola maken
Nu ik weet dat suikers en zoetstoffen granola ‘ongezond’ kunnen maken, ben ik op zoek gegaan naar een recept waarin ik de ingredienten zelf kan aanpassen, zonder op de smaak in te hoeven leveren. Zo kwam ik uit op een recept uit zelfmakengids.nl waar je in een paar eenvoudige stappen zelf een voedzaam en knapperig ontbijt maakt dat je kunt aanpassen aan jouw smaak en voorkeuren. Bovendien heb je helemaal geen rare ingrediënten nodig, de meeste staan gewoon in je keukenkastje.
Wat heb je nodig?
- 250 g havermout
- 100 g gemengde noten, grof gehakt.
- 50 g zaden (bijv. pompoenpitten, zonnebloempitten)
- 50 g gedroogd fruit (bijv. rozijnen, cranberries, gedroogde abrikozen)
- 3 el honing of ahornsiroop
- 2 el gesmolten kokosolie of olijfolie
- 1 tl vanille-extract of een zakje vanillesuiker
- 1/2 tl kaneel
- Snufje zout
Zoals je ziet kun je i.p.v. kokosolie gewoon olijfolie gebruiken en ook de ahornsiroop kun je vervangen door vloeibare honing.
Aan de slag met dit granolarecept
- Je verwarmt de oven voor op 160°C. Ondertussen bekleed je de bakplaat met een vel bakpapier.
- Doe vervolgens de havermout, de gehakte noten en zaden in een grote kom en meng deze samen met 3 eetlepels honing (of ahornsiroop), 2 eetlepels olijfolie, een zakje vanillesuiker, de kaneel en een snufje zout. Roer alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten gelijkmatig gemengd zijn.
- Snij dan 6 tot 8 gedroogde abrikozen in smalle reepjes.
- Verdeel het granolamengsel gelijkmatig over de bakplaat en druk alles licht aan. Schuif de bakplaat in de oven en bak het havermout-notenmengsel ongeveer 25 minuten in de oven.
- De abrikozen hou je nog even achter.
- Haal halverwege de baktijd de bakplaat uit de oven en strooi er nu de abrikozenreepjes over. Roer alles nog even om voor een gelijkmatige kleuring.
- Zet de bakplaat nog zo’n 10 minuten in de oven, totdat het mengsel goudbruin en knapperig is.
- Laat het havermout-notenmengsel helemaal afkoelen op de bakplaat.
- Doe de gronola daarna in een luchtdichte diepvriesdoos of weckpot en bewaar het op een koele en droge plaats. Waar het ongeveer 2-3 weken knapperig en vers blijft.
Mijn aanpassingen aan bovenstaand recept
Zoals je ziet is het super makkelijk om zelf granola te maken en heb je helemaal geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Ik gebruikte namelijk havermout van een budgetmerk, verving de kokosolie door olijfolie en pakte een zakje vanillesuiker in plaats van vanille-extract. Ook de hoeveelheid honing (of ahornsiroop) kun je aanpassen naar jouw smaak. Als je het minder zoet wilt, kun je minder honing toevoegen of het helemaal weglaten. In dit granolarecept gebruik ik kaneel. Maar je kunt ook (een beetje) kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat of cacaopoeder toevoegen.
Met de toevoegingen kun je alle kanten op. Zo nam ik gedroogde abrikozen en geen rozijnen of cranberry’s, wat natuurlijk ook kan. Maar welke (gedroogde) fruitsoorten je ook gebruikt? Hou die wel even apart als je de granola gaat bakken en voeg die de laatste 10 minuten toe. Zo voorkom je dat het fruit heel hard wordt.
Kortom met home made granola kun je volop experimenteren. En doordat je het zelf maakt kun je flinke hoeveelheden maken én je weet zo precies wat erin zit. Proberen dus!