Ik ben de laatste tijd regelmatig op zoek naar snelle ontbijtjes. Het liefst die je ook mee kunt nemen. En ook op andere plekken dan aan de ontbijttafel kan nuttigen. Zo maakte ik enige tijd geleden ontbijt muffins. Maar ik heb nu bananenbrood ontdekt. En daar ben ik erg enthousiast over. Het recept dat ik vond op Smulweb is super makkelijk te maken. Ik heb er mijn eigen draai aangegeven en zie hier het resultaat.
Dit heb je nodig
Voor dit makkelijke en gezonde ontbijtgerecht heb je het volgende nodig:
- 3 rijpe bananen.
- 100 gram havermout
- 70 gram volkorenmeel. Dat kan van alles zijn: speltmeel, tarwemeel. Maar ik gebruik meestal muesli.
- 2 eieren
- 3 eetlepels kokosvet of olijfolie
- 2 eetlepel melk (naar keuze)
- 2 theelepels bakpoeder
- 3 eetlepels honing
- Snuf zout
- Olie of boter om bakvorm mee in te vetten
Verder kun je dit nog toevoegen:
- dadels; klein gesneden
- noten
- cranberry’s of gedroogd fruit.
Verder heb je een keukenweegschaal, een keukenmachine of een (staaf)mixer, een grote kom en een cakevorm nodig.
Aan de slag
Voordat je begint verwarm je de (elektrische) oven voor op 150 graden. Terwijl de oven zich opwarmt weeg je alle ingrediënten af en snij je de 3 bananen in stukken. De bananen pureer je in de keukenmachine. Vervolgens doe je de 2 eieren, de havermout, het meel of in mijn geval muesli, vet of olie, melk, bakpoeder, honing en een snufje zout in de keukenmachine. Zet het apparaat aan en laat die het werk doen.
Heb je geen keukenmachine maar wel een mixer? Prak de bananen van te voren dan eerst even fijn. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix alles goed door elkaar.
Heeft de keukenmachine haar werk gedaan? Schep dan het beslag over in een beslagkom. Meng vervolgens dadels, noten en cranberry’s door het beslag. Maar je kunt ook stukjes kokos of gedroogd fruit toevoegen. Vet de cakevorm in met wat boter of leg er een stuk bakpapier in. Schep vervolgens het beslag in de bakvorm.
Bak het bananenbrood in de oven
Het enige dat je hoeft te doen is het bananenbrood 45-60 minuten in de oven te bakken. Is de tijd voorbij controleer dan of het bananenbrood gaar is door met een prikker in het brood te steken. Komt de prikker er schoon uit dan is het bananenbrood gaar. Is dat niet het geval dan zet je de bakvorm nog een paar minuten langer in de oven.
Daarna laat je het bananenbrood goed afkoelen. Dit gaat het snelst als je het uit de vorm haalt. Dat doe je heel makkelijk door de vorm op een snijplank om te draaien. Als het brood is afgekoeld dan kun je hem aansnijden.
In het weekend sta ik regelmatig dit heerlijke bananenbrood te maken. Waarvan een deel mee gaat met mijn dochter die op kamers woont en bij wie het ontbijt er weleens bij in schiet. En de rest is zo op. Want hier thuis weten ze inmiddels dat dit bananenbrood heel erg lekker is.
Bak jij weleens een bananenbrood?
Heerlijk, ik heb ook een keer bananenbrood gemaakt en moet het eigenlijk vaker doen!
Helemaal mee eens Irene.
Ik heb het vorige week gegeten, maar het lijkt mij teveel op cake…
Het is een beetje een combinatie van cake en brood.
Ik zie overal recepten van bananenbrood… ik wil dat toch een proberen.
Ik weet alleen niet wat mijn diëtiste zal zeggen als ik het vraag – lol
Ik at namelijk te veel bananen… (Ja, dat kan dus ook!) en ik heb dat nu goed kunnen minderen!
Dit recept is zonder toegevoegde suikers.
Toevallig heeft mijn dochter deze week ook bananenbrood gebakken. Het is echt heerlijk. De variant met de dadels ken ik nog niet maar gaan we zeker binnenkort even proberen.
ik vind dadels heerlijk. Ik doe ze ook graag door een salade met geitenkaas, walnoten en gerookte kip.