de pontjesroute

De 8 van Grou: pontjesroute in Fryslân

De pontjesroute, die onderdeel is van de 8 van Grou is een begrip in Fryslân. Deze 8 van Grou fietsroute dankt haar naam aan 2 de lussen die, met een beetje fantasie het cijfer 8 vormen. Omdat de route dwars door het Friese Merengebied loopt en je daarom op verschillende plaatsen per pont wordt overgezet, wordt de route ook wel ‘pontjesroute’ genoemd.

Wat is de pontjesroute

De pontjesroute De 8 van Grou is een begrip in Fryslân. En terecht. Want wat is er nou leuker dan fietsend te genieten van knisperende schelpenpaadjes, Hollandse wolkenluchten en aardige mensen die je van de ene wal naar de andere overzetten. Hoe eenvoudig kan het leven zijn!

De pontjesroute telt maar liefst 12 pontjes. Daarnaast zijn er verschillende routes mogelijk. Alle fietsroutes, waar je ook begint, zijn goed te combineren. Zo kom je op de allermooiste plekken.

De hele fietsroute is 74 kilometer. Maar je kunt ook kiezen voor een kortere route. Het maakt namelijk niet uit waar je begint en er zijn genoeg plekken waar je kunt afsnijden. Bron: De 8 van Grou

De start van onze pontjesroute

Wij beginnen in De Veenhoop. Een van oorsprong rustig plaatsje dat ten Westen van Drachten ligt. Maar vandaag is het allesbehalve rustig. Het is namelijk een dag na het Veenhoopfestival, een festival dat plaats vindt in het weekend tijdens het Skûtsjesilen en goed wordt bezocht. De sporen van een “geslaagd feest” zijn nog duidelijk zichtbaar.

Desalniettemin is de vrijwilliger van “de Grietman”, onze eerste pont vandaag, goed op stemming. Hij zet ons voor 1,50 per persoon met onze fietsen, binnen 5 minuten naar de overkant. Vanaf daar vervolgen wij onze route door natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen, richting Eernewoude (Earnewald)

Wil je langer in Nationaal Park De Alde Feanen verblijven? It Wiid in Eernewoude (Earnewald) is een van de meest populaire vakantieparken in Friesland. Direct kamperen aan het water of bungalows aan het water op een unieke locatie tegen een scherpe prijs!

pontjesroute
“de Grietman”, onze eerste pont vandaag,

Toerist in eigen eigen land

Fietsen over knisperende schelpenpaadjes bezorgt ons een vakantiegevoel. En dat in eigen land. En dat gevoel wordt versterkt door de mede fietsers op de route, de bootjes in het water en het prachtige weer.

Onderweg passeren we een uitkijktoren Romsicht vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Maar wij fietsen door, richting het pontje “Hin en Wer”, dat al ligt te wachten.

Het pontje “Hin en Wer” dat het Earnewaldsterwiid kruist, zet ons fietsers én de gasten van camping It Wiid voor 1,– euro over naar de vaste wal. Maar je kunt ook voor 8,– euro een 10 rittenkaart kopen, die vaak na afloop van de vakantie gratis overgaat naar andere gasten. Zo profiteren wij ook van een gratis overtocht.

Het pontje “Hin en Wer” pontjesroute
Het pontje “Hin en Wer” dat het Earnewaldsterwiid kruist

Skûtsjesilen in Earnewald

In Earnewald houden we een kleine pauze en bekijken we de Skûtsjes die vanwege het Skûtsjesilen bij de Princenhof aangemeerd liggen. En natuurlijk zijn er ook mensen die ons het een en ander over de schepen en de wedstrijd kunnen vertellen. Want omdat we vroeg zijn kunnen we nog gratis gebruik maken van het fietspad richting Warten. Maar als je er na 11 uur bent, zul je echt voor 2,– euro een kaartje moeten kopen. Wat natuurlijk tevens je toegangsbewijs is voor het Skûtsjesilen. Maar wij komen om te fietsen. En het Skûtsjesilen blijkt, door het ontbreken van de wind, die dag niet door te gaan.

Schipper mag ik over varen

Als wij de plek naderen van waar de pont naar Warten vertrekt, is er niets wat erop wijst dat er een pont vaart. Ook dat kan gebeuren. Maar dan is er altijd wel een vriendelijke fietser die je kan vertellen dat dit het vertrekpunt is en dat de pont er binnen een paar minuten aan zal komen. En anders is er wel een bel waarop je kunt drukken. Zodat de schipper weet dat er iemand is die over wil varen.

Het klopt allemaal wat er is gezegd. Na ongeveer 10 minuten zien we pontje de “De Oerhaal” aankomen die ons van Earnewald naar Warten brengt.

 pontjesroute

Bezoek aan Grou

Het stuk van Warten naar Wergea is het minst boeiendst. Je komt op een bakkertje na, weinig winkels tegen. Van Wergea fietsen we richting Grou. Waar het even zoeken is voor we de fiets-en voetgangerspont “Gastvrij Grou” vinden die ons voor slechts 1,– euro naar het centrum van het dorp brengt.

pont gastvrij Grou pontjesroute
De fiets-en voetgangerspont “Gastvrij Grou”

We slenteren we door Grou, bekijken de expositie bij de grote Kerk en strijken neer op een van de vele terrassen. Na de lunch pakken we dezelfde pont weer terug en hervatten de route. We fietsen door naar de volgende pont: Pont de Burd. Eigendom van de Gemeente Leeuwarden, die ons voor 1,60 per persoon overzet.

Elfsteden kunst in Grou pontjesroute
Elfstedenkunst bij de grote kerk in Grou

Wat betaal je per oversteek?

In totaal maakten wij gebruik van 7 pontjes, waarvan de pont bij de Veenhoop en die naar het centrum van Grou 2 keer. Dus we zijn in totaal 9 keer “over gebracht”. Fiets je de hele pontjesroute, dan maak je maar liefst 12 keer een oversteek met een pont, die vaak door vrijwilligers wordt bediend. De prijzen kunnen verschillen per oversteek. Wij betaalden tussen de 1,– en 1,60 per persoon. Maar de prijzen zullen inmiddels wat hoger zijn.

Je kunt natuurlijk ook zelf een fietstocht uitzetten. Met een fietskaart van Route.nl  kun je prachtige fietstochten maken door allerlei mooie gebieden in eigen land. Stippel van tevoren een mooie fietsroute uit en volg vervolgens de  routebordjes langs de weg. Zo kun je gemakkelijk een fietstochtje maken zonder de weg kwijt te raken.

Fietsroute met pontjes

Deze fietsroute met pontjes is leuk om te doen. De fietspaden worden goed aangegeven door ANWB-borden. Daarnaast zijn er altijd mensen waarmee je een praatje kunt maken en de sfeer is gemoedelijk. De oversteek met een pontje duurt natuurlijk niet zo lang maar geeft je toch een extra dimensie aan je fietstocht. Wil je alle informatie over vaartijden en waar je de pontjes kunt vinden kijk dan even HIER.

Wil je hele Pontjesroute fietsen plak er dan een overnachting aan vast. Herberg Oer ’t Hout in Grou een prima plek om te overnachten. De aanlegsteiger nabij de Herberg ligt meestal vol met zeilboten waar jong en oud hun zeilvaardigheid uitproberen.

Gerelateerde berichten

10 gedachten over “De 8 van Grou: pontjesroute in Fryslân

  1. Haha wat leuk om zo eens te doen in eigen land. Ik ben nog nooit in Friesland geweest, is voor ons ook ver reizen helaas.

  2. Ik als mede friesin moet bekennen hier nog nooit van gehoord te hebben. Ik ben dan ook absoluut geen fan van de fiets haha. Mijn opa en oma gaan graag op fietsvakantie. Ik zal ze deze eens als tipje geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.